Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Από την υποτιθέμενη «ενσωμάτωση» του προγράμματος «Urban» στην… αποσυμφόρηση και από εκεί στο ιστορικό του προσφυγικού στη Λέσβο
Το «προσφυγικό» ως ζήτημα και σε ό,τι αφορά μόνο τις αρνητικές του συνέπειες στο νησί επανήλθε στην κορυφή της επικαιρότητας και απασχόλησε για πάνω από δύο ώρες την προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Η… αφορμή ήταν γνωστή εδώ και μέρες και προήλθε από την εισήγηση επί του θέματος που αφορούσε τη συμμετοχή του Δήμου Λέσβου στο πρόγραμμα «Urban» και «ερέθιζε» κάποιους, που έβλεπαν -ακόμα και μετά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις- πως υπάρχει σχέδιο… «ενσωμάτωσης προσφύγων» στο νησί. Η συζήτηση που έγινε για την υπερψήφιση τελικώς (19-14) της συμμετοχής του Δήμου Λέσβου στο πρόγραμμα ανέδειξε, ωστόσο, τους πράγματι πιο σοβαρούς προβληματισμούς (από τις γενικές… φοβίες) που προέκυπταν από την εισήγηση της δημοτικής αρχής και αφορούσαν τη συνέχιση της συνεργασίας με τις ΜΚΟ, οι οποίες ομολογουμένως δεν διάγουν τις καλύτερες ημέρες… δημοφιλίας τους στο νησί.
Παρ’ όλα αυτά και μπροστά σε πολυάριθμο κοινό που συγκεντρώθηκε από το ντόρο που προκάλεσε η γνωστή πρότερη παραπληροφόρηση περί κρυφού σχεδίου… ενσωμάτωσης, δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις. Στα αξιοσημείωτα των όσων ακούστηκαν καταγράφτηκε το μισής ώρας περίπου «διάγγελμα» του δημάρχου Σπύρου Γαληνού… εφ’ όλης της ύλης για τα έργα και ημέρες της δημοτικής του αρχής για το προσφυγικό, ξεσπαθώνοντας μέχρι και για μια σειρά από φήμες που χρεώνουν στον ίδιο και σε συγγενικά του πρόσωπα «περίεργες» σχέσεις με ΜΚΟ! Για να σχολιαστεί η μακρά τοποθέτησή του (που είχε εμφανή διάθεση να πάρει σαφείς αποστάσεις πια και από τις παλινωδίες της κυβέρνησης για το ζήτημα) ως «σαπουνόπερα» από τον Στρατή Καραγεωργίου του «Αδέσμευτου Συνδυασμού»…
Η εξήγηση του Κώστα Κατσαρού
Η περιγραφή του έργου που επρόκειτο να συμμετάσχει ο Δήμος Λέσβου ως εταίρος, και ειδικότερα ο σκοπός αυτού που αφορά την «ενσωμάτωση των προσφύγων και μεταναστών στην κοινωνία», έγινε ατυχώς «σημαία» και αποπροσανατόλισε από την ουσία της συζήτησης που έπρεπε να γίνει. Με πολυάριθμο κοινό που κατέκλυσε την αίθουσα για να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει ζήτημα ενσωμάτωσης, η δημοτική αρχή μέσω του αντιδημάρχου προγραμματισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Κώστα Κατσαρού επιχείρησε να αντικρούσει το αυτονόητο και έφτασε ως την υπερβολή να ισχυρίζεται ότι οι δράσεις του έργου θα συμβάλλουν καθοριστικά στην αποσυμφόρηση του νησιού! Ξεκαθαρίζοντας πως ο Δήμος Λέσβου θα φροντίζει να προωθούνται οι πρόσφυγες και μετανάστες με ταχύτερες διαδικασίες μέσω του προγράμματος προς το Δήμο Πειραιά που θα τους υποδέχεται…
Οι ασάφειες, ωστόσο, που εμφανώς υπήρχαν στην εξέλιξη των δράσεων αλλά και των όρων που προβλέπει η συμμετοχή του δήμου στο έργο ενίσχυσαν τελικά τους πραγματικούς προβληματισμούς, που έχουν να κάνουν με τη σταθερή παρουσία των ΜΚΟ στο νησί και την ακλόνητη ηγεμονία τους σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαχείριση του μείζονος ανθρωπιστικού ζητήματος, με τον επικεφαλής του «Άλλου Δρόμου» Στράτο Γεωργούλα να καλεί εκείνους που «ανησυχούν και ανακινούν θέματα εξισλαμοποίησης της Λέσβου» να μην το κάνουν, αφού «δεν πρόκειται για πραγματική προσπάθεια ενσωμάτωσης αλλά για ένα ακόμα παράδειγμα διασπάθισης χρήματος και κρατικο-επιχειρηματικού εγκλήματος, όπως τόσα άλλα που βιώνουμε σε βάρος του τόπου μας και των ψυχών των προσφύγων».
Ο κ. Γεωργούλας, που ενημέρωσε εξαρχής πως θα καταψήφιζε τη συμμετοχή του δήμου στο έργο «Urban», κατέληξε πως το ζήτημα είναι πότε θα σταματήσει αυτό το «πάρτι χρημάτων σε βάρος προσφύγων και νησιωτών, στο οποίο αρκετοί από τους οποίους που τώρα διαμαρτύρονται με ακροδεξιό και μισαλλόδοξο λόγο συμμετείχαν στην αρχή είτε ενεργά είτε με τη σιωπή τους».
«Μόνο αποσυμφόρηση, όχι στις ΜΚΟ»
Η παρέμβαση στη συνέχεια του Στρατή Καραγεωργίου του «Αδέσμευτου Συνδυασμού» είχε σκοπό να φωτίσει τις ασάφειες που υπήρχαν στην εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου, ρωτώντας μάλιστα με νόημα γιατί δεν συνεργάζονται με το Δήμο Πειραιά άλλοι νησιωτικοί δήμοι παρά μόνο ο Δήμος Λέσβου, για να επιχειρήσει να στρέψει την κουβέντα στην εμμονή της δημοτικής αρχής να συνεργάζεται με ΜΚΟ, με τους δημοτικούς συμβούλους όπως ο Ιγνάτης Χατζηχρήστου ή ο Αντώνης Κουμαράς από τις «τουριστικές» δημοτικές ενότητες του νησιού να σχολιάζουν πως τέτοιου είδους συνεργασίες εξακολουθούν να κρατούν την ταμπέλα του νησιού της Λέσβου ως «προσφυγονήσι».
Το χειροκρότημα, ωστόσο, της αίθουσας τελικώς απέσπασε ο επικεφαλής του «Αδέσμευτου Συνδυασμού» Στρατής Κυρατζής, ο οποίος κάλεσε όλα τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την κατάσταση στη Λέσβο. «Το νησί έχει καταστραφεί και πρέπει να αποσυμφορηθεί άμεσα. Αν πρέπει να πούμε κάτι για το προσφυγικό σήμερα, δεν είναι για τα προγράμματα, αλλά ότι δεν μπορούμε να σηκώνουμε άλλο το βάρος εμείς!», είπε χαρακτηριστικά.
ΚΟΥΤΙ
Το ξέσπασμα Γαληνού
Η κουβέντα έτσι όπως εξελίχθηκε μετατράπηκε όμως και σε μια ευκαιρία για το δήμαρχο Λέσβου να πει όλα εκείνα που ήθελε απολογιστικά για τη στάση της δημοτικής του αρχής στο προσφυγικό.
Έτσι, αρχικά εξαπέλυσε επίθεση στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης για το γεγονός πως την ώρα της μεγάλης κρίσης το καλοκαίρι του 2015 «και όταν δεν υπήρχε ούτε κράτος, ούτε καν κυβέρνηση, ούτε ΜΚΟ, ούτε Ευρωπαϊκή Ένωση», δεν υπήρχε κανείς να μοιραστεί μαζί του την ευθύνη. «Όταν φτιάχναμε χώρους για να φύγουν οι άνθρωποι από τις πλατείες, όταν μιλούσαμε με τους πρόσφυγες για να τους ηρεμήσουμε μέσα στα καμπ, με 35.000 πρόσφυγες στο νησί, όταν τελικά έφεραν τα καράβια που ζήτησα εγώ για να φέρουν, εσείς πού ήσασταν; Πότε ήρθατε να βοηθήσετε;», προσέθεσε σε οργισμένο ύφος ο κ. Γαληνός, ο οποίος δεν παρέλειψε να στρέψει τα βέλη του και προς την κυβέρνηση, η οποία ενίσχυσε ως σήμερα το δήμο με μόλις 700.000 ευρώ, αντιπαραβάλλοντας μάλιστα την αντίστοιχη χρηματοδότηση που έτυχε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Για να μιλήσει στη συνέχεια μέχρι και για φημολογίες που ακούγονται, που θέλουν τον ίδιο αλλά και μέλη της οικογένειάς του να έχουν σχέσεις με ΜΚΟ. «Μόνο ύβρεις και συκοφαντίες ακούμε, αλλά αντέχαμε και αντέχουμε να μας πετροβολάνε καθημερινά με αισχρότητες… Γιατί ξέρουμε ότι κάνουμε το καθήκον μας στο σύγχρονο κάλεσμα της ιστορίας».