Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
«Η μείωση των ροών» είναι το κύριο της ευρωτουρκικής δήλωσης, λέει ο Δ. Βίτσας
«Πρέπει να είναι σαφές ότι η ψυχή, το κύριο βάρος της Κοινής Δήλωσης, είναι ότι από τη μεριά της Ευρώπης δίνονται χρήματα στην Τουρκία, ώστε οι πρόσφυγες κατά κύριο λόγο να διαμένουν και να βελτιώνουν τη ζωή τους στην Τουρκία. Το λέω αυτό, γιατί πολλές φορές μετατοπίζεται το βάρος στις επιστροφές με την Κοινή Δήλωση. Οι επιστροφές είναι διορθωτικός μηχανισμός και ως τέτοιον τον αντιμετωπίζω», σημείωσε αναφορικά με την ευρωτουρκική συμφωνία ο νέος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη που έδωσε στην «Αυγή της Κυριακής», και στην ΕΡΤ. Ο κ. Βίτσας υπενθύμισε τη δήλωση Ε.Ε. και Τουρκίας που αναφέρει ότι δίνονται χρήματα στην Τουρκία ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μένουν εκεί. Τρία εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες έχει η Τουρκία. «Θα ήθελα να μηδενιστούν οι ροές και να υπάρχουν νόμιμοι δρόμοι μετανάστευσης και αναγκαστικός καταμερισμός» είπε ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής ωστόσο όπως σημείωσε «η ένταση δεν διευκολύνει».
Ο κ. Βίτσας μιλά για διαστρέβλωση εκ μέρους χωρών της Κεντροανατολικής και Βόρειας Ευρώπης. «Χρησιμοποιούνται πολύ επιλεκτικοί αριθμοί. Για παράδειγμα, για την Ελλάδα χρησιμοποιείται μόνο ο αριθμός -όχι ότι δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος- επιστροφών στην Τουρκίας βάσει της Κοινής Δήλωσης και ξεχνιούνται οι αριθμοί των επιστροφών στις χώρες προέλευσης, οι οικογενειακές επανενώσεις, μια σειρά από άλλα. Γίνονται μετά προσθαφαιρέσεις και σου βγάζει ότι υπάρχει δευτερογενής ροή», σημειώνει.
Για τους ντόπιους
Είναι δύσκολη η κατάσταση στα νησιά είπε ο κ. Βίτσας ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία, η αύξηση της εγκληματικότητας δεν δικαιολογείται. «Πρέπει να υπάρχει ισορροπία δικαιωμάτων δηλαδή να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα των προσφύγων αλλά και των ντόπιων» ανέφερε χαρακτηριστικά. Διαφοροποίηση σημειώνεται και ως προς την κράτηση προσφύγων και μεταναστών, η οποία «θέλουμε να γίνεται μόνο για ποινικές παρεκτροπές», ενώ βάζει στόχο να μη βρίσκεται κανείς ασυνόδευτος ανήλικος πρόσφυγας στις λεγόμενες ασφαλείς ζώνες των κέντρων φιλοξενίας ή σε αστυνομικά τμήματα τρεις μήνες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.
Αφού επισημαίνει ότι «το υπουργείο δεν είναι κίνημα», προαναγγέλλει αύξηση των επιτροπών προσφυγών που εξετάζουν σε δεύτερο βαθμό τις αιτήσεις ασύλου, από 12 σε 20 για φέτος και σε 30 το 2019.
Στην υπηρεσία Ασύλου
Προαναγγέλλει επίσης ανανέωση των συμβάσεων στην υπηρεσία Ασύλου, «ώστε να μη χαθεί η τεχνογνωσία που έχουν αποκτήσει» οι συμβασιούχοι και να ενταχθούν γρηγορότερα οι 200 νέοι μόνιμοι υπάλληλοι που αναμένεται να προσληφθούν, κάτι που επίσης έρχεται σε αντίθεση με τη μέχρι τώρα πολιτική του υπουργείου απέναντι στους συμβασιούχους. Ο κ. Βίτσας υποστήριξε ότι απαιτείται περισσότερο εξειδικευμένο προσωπικό για να στελεχώσουν τις υπηρεσίες ασύλου. Αυτή τη στιγμή εργάζονται 600 άνθρωποι στις υπηρεσίες ασύλου οι οποίοι όμως δεν επαρκούν. Πρέπει να φτάσουμε να απασχολούνται 1000 άνθρωποι. Θα απορροφηθούν άλλοι 200 ενώ αναμένονται οι πίνακες του ΑΣΕΠ.
Δεν κάνει, πάντως, σαφές με ποιον τρόπο θα επιταχύνει και θα απλοποιήσει τη διαδικασία ασύλου στο νομοσχέδιο που «θα πρέπει να έχει λήξει στο τέλος Απριλίου».
Σημειώνει μόνο ότι δεν είναι επιθυμητή η σημερινή διαδικασία, κατά την οποία, αν γίνει δεκτό το αίτημα ακύρωσης ενός πρόσφυγα στα διοικητικά δικαστήρια, το αίτημά του εξετάζεται εκ νέου σε δεύτερο βαθμό.
Ο υπουργός σημειώνει επίσης ότι πρέπει να διορθωθούν ταχύτατα ελλείψεις στη λειτουργία των δομών φιλοξενίας, στις οποίες δεν υπάρχει κανονισμός λειτουργίας, ενώ παραμένει ζητούμενο η συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης στη διοίκηση των δομών.
Ειδικότερα για το προσφυγικό ο κ. Βίτσας εξήγησε: «ο πόλεμος στη Συρία έχει την επίδραση του στο προσφυγικό. Υπάρχει μια σχετική αύξηση των ροών σε σχέση με το 2017 μετά τη σύνοδο της Βάρνας. Ενδεικτικά ανέφερε ότι σήμερα γύρω στις 6-9 το πρωί έχουμε εισροή 115 ανθρώπων. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι έρχονται πρόσφυγες και μετανάστες και ως κράτος πρέπει να τους προστατέψεις. Ζητάμε τη μεγαλύτερη και σταθερή αλληλεγγύη απ’ όλη την Ευρώπη». Αναφορικά με τα κονδύλια τόνισε ότι το ζήτημα της απορρόφησης των κονδυλίων έχει βελτιωθεί αλλά θα πρέπει τα κονδύλια να περνάνε μέσα από τις κρατικές δομές και όχι μέσω διεθνών οργανισμών. Καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της αν υπάρξει επανάληψη των ροών όπως το 2015 εκτίμησε ο κ. Βίτσας ωστόσο όπως είπε «έχουμε σχέδιο για την πρώτη υποδοχή, το άσυλο, τις μεταγκαταστάσεις κ.α.»