Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Η κόλαση της Μόριας στο Διεθνή Τύπο
Εκτενή αναφορά στα όσα συνέβησαν χθες στη Μόρια κάνουν τα διεθνή ΜΜΕ χαρακτηρίζοντας στην πλειοψηφία τους, άθλιες τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών και προσφύγων στον καταυλισμό της Λέσβου.
Τα περισσότερα ξένα μέσα αναφέρουν ότι ο καταυλισμός δεν είναι απλώς υπερπλήρης αλλά φιλοξενεί τετραπλάσια άτομα από ότι δύναται και τονίζουν ότι ήταν θέμα χρόνου να υπάρξει εξέγερση από άτομα που ζουν κάτω από τόσο άθλιες συνθήκες.
Guardian
«Επεισόδια σημειώθηκαν στον προσφυγικό καταυλισμό στη Λέσβο μετά από πυρκαγιά με τους πρόσφυγες να προκαλούν ταραχές. Ο καταυλισμός στη Μόρια φιλοξενεί περίπου 13.000 άτομα, αλλά διαθέτει εγκαταστάσεις για μόλις 3.000 άτομα. Έχει γίνει σαν μια μικρή πόλη με οργανώσεις προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών.
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016, προβλέπει ότι η Τουρκία πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για να περιορίσει τις αναχωρήσεις προς τα πέντε ελληνικά νησιά που βρίσκονται πλησιέστερα στις ακτές της. Όμως, ο αριθμός των αφίξεων άρχισε να ανεβαίνει σταθερά τους τελευταίους μήνες προκαλώντας επικίνδυνη επιβάρυνση στα στρατόπεδα των νησιών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της εισροής των μεταναστών»,» επισημαίνει ο Guardian.
BBC
Φονική πυρκαγιά προκαλεί αναταραχές στον καταυλισμό της Μόριας είναι ο τίτλος άρθρου του BBC που αναφέρει:
«Τo 2018, η υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ ζήτησε από την Ελλάδα να μετακινήσει τους αιτούντες άσυλο από τη Λέσβο, ύστερα από εκπομπή του BBC που έριχνε φως στις φρικτές συνθήκες στον καταυλισμό. Η Λέσβος έχει πληγεί από την κρίση των μεταναστών, με τις τοπικές αρχές να βρίσκονται σε αδιέξοδο για το τι πρέπει να κάνουν με τις νέες αφίξεις. Το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια αναζωπύρωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από τη γειτονική Τουρκία. Σχεδόν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και πολλοί πολίτες που εγκατέλειψαν τη Συρία, πέρασαν από τη γειτονική Τουρκία στα ελληνικά νησιά το 2015».
Spiegel
«Πυρκαγιά και επεισόδια στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόρια στη Λέσβο», είναι ο τίτλος άρθρου του 'Spiegel'.
«Στο στρατόπεδο της Μόριας και στον παρακείμενο ελαιώνα, χιλιάδες πρόσφυγες κοιμούνται σε αυτοσχέδιες σκηνές... Η κατάσταση στη Λέσβο επιδεινώνεται καθώς όλο και περισσότεροι εγκαταλείπουν τις τουρκικές ακτές με προορισμό τα νησιά του Αιγαίου. Οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονται από το Αφγανιστάν κι έχουν περάσει αρκετούς μήνες ή χρόνια στην Τουρκία», αναφέρει το BBC.
Bild
Στον θάνατο δύο ανθρώπων από τη φωτιά που εκδηλώθηκε στον καταυλισμό αναφέρεται και η Bild συμπληρώνοντας ότι «οι πρόσφυγες επιτέθηκαν στις δυνάμεις ασφαλείας με πέτρες.
Η Bild πηγαίνει το θέμα κι ένα βήμα παραπέρα, αναφερόμενη στη δραματική κατάσταση που επικρατεί και στη Σάμο. «Στη Σάμο, περισσότεροι από 5.200 μετανάστες στοιβάζονται σ' έναν προσφυγικό καταυλισμό που έχει χωρητικότητα 650 ατόμων. Οι δήμαρχοι των νησιών έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένως για τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης. Ένα μικρό συμβάν, όπως μια διαμάχη μεταξύ των μεταναστών και του πληθυσμού, θα μπορούσε να έχει δραματικές συνέπειες».
Le Monde
Αφού περιγράφει το τι συνέβη χθες στη Μόρια, η Le Monde παραθέτει και δηλώσεις ενός πρόσφυγα ονόματι Φαρίντ. «Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα ενώ υπήρχαν παιδιά. Αντί να ηρεμήσει την κατάσταση, όλοι άρχισαν να τρέχουν φοβισμένοι»,
Σύμφωνα με τη Le Monde «κανείς δεν μπορεί να πει ότι η σημερινή φωτιά και οι νεκροί είναι ένα δυστύχημα! Αυτή η τραγωδία είναι το άμεσο αποτέλεσμα μιας πολιτικής που έχει στοιβάξει 13.000 ανθρώπους σε ένα στρατόπεδο που έχει σχεδιαστεί για 3.000 (...) Ήρθε πράγματι η ώρα να βάλουμε τέλος στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και την απάνθρωπη πολιτική κράτησης των προσφύγων.
«Εκκενώστε τη Μόρια, η οποία έγινε κόλαση», προειδοποιούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα , όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα.