Ξεκίνησαν μαζικές μεταφορές προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα

Αποσυμφόρηση μέσω… «ευαλωτότητας»

19/10/2017 - 10:47

Με στόχο τις 1.000 μετακινήσεις προσφύγων στην Ηπειρωτική Ελλάδα ξεκίνησε το βράδυ της Τρίτης η πρώτη μεταφορά 107 ατόμων, ευάλωτων περιπτώσεων προς τον Πειραιά. Ακολούθησε χτες η μετακίνηση 67 προσφύγων για την Καβάλα, αλλά και χτες το βράδυ αναμένονταν ακόμα 100 να μεταφερθούν στον Πειραιά. Φαίνεται πως η τακτική των αρχών μέχρι πρότινος να κρατούν τις ευάλωτες περιπτώσεις μέχρι και την πρώτη συνέντευξη για το άσυλο, δεν απέδωσε, αφού εγκλωβίστηκε επί μήνες πολύς κόσμος στο νησί. Για το λόγο αυτό, στόχος είναι η αποσυμφόρηση να μην επιτευχθεί μέσω απελάσεων, αλλά μέσω ευαλωτότητας.

Εξάλλου, σύμφωνα με στελέχη του Κέντρου της Μόριας σε εκπροσώπους της Διεθνούς Αμνηστίας, «το 52% των διαμενόντων στη Μόρια είναι ευάλωτες περιπτώσεις». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν μετακινηθεί ο μισός προσφυγικός πληθυσμός της Μόριας που μέχρι τη Δευτέρα μετρούσε 5.497 ανθρώπους, αποσυμφορείται άμεσα το Κέντρο που η χωρητικότητά του έχει πλέον διαμορφωθεί στα 2.330 άτομα. Στις ευάλωτες περιπτώσεις, μετριούνται κυρίως οικογένειες και ασθενείς, ενώ θα έλεγε κανείς ότι με τέτοιες συνθήκες στη Μόρια, όλος ο πληθυσμός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ευάλωτος. Χαρακτηριστικά μας έλεγε ο Γιώργος Κοσμόπουλος, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Διεθνούς Αμνηστίας που επισκέφτηκε πριν από λίγες ημέρες τη Μόρια ότι «τα νησιά αντικειμενικά αδυνατούν να παράσχουν τα αναγκαία για τους πρόσφυγες, με αποτέλεσμα εκείνοι να εξαθλιώνονται. Οποιαδήποτε μετακίνηση είναι καλοδεχούμενη»


Τις 1000 μετακινήσεις προς την ηπειρωτική Ελλάδα ευάλωτων περιπτώσεων , προωθούν οι Αρχές με στόχο την αποσυμφόρηση του Κέντρου της Μόριας.

 

Προετοιμασία εν όψει χειμώνα

Παράλληλα έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις (κάλλιο αργά παρά ποτέ) για την έλευση του χειμώνα. Η ΕΕ έχει επιχορηγήσει το υπουργείο Οικονομικών και αυτό με τη σειρά του, και σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής διαχειρίζονται το κονδύλι για να προετοιμαστούν τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει αναλάβει ο Στρατός να ολοκληρώσει και να παραδώσει έως τα μέσα Νοεμβρίου ηλεκτρική εγκατάσταση. Κι αυτό γιατί προβλέπεται να τοποθετηθούν air- condition στις μεγάλες σκηνές. Στο πλαίσιο αυτό η Ύπατη Αρμοστεία παρέδωσε ό,τι στοκ είχε σε ρουχισμό και κουβέρτες τις προηγούμενες μέρες.

Πάντως η κατάσταση εξακολουθεί και είναι άσχημη. Μετά την απόφαση του ΣτΕ ότι η Τουρκία αποτελεί ασφαλή τρίτη χώρα για τους δύο Σύρους πρόσφυγες που προσέφυγαν στο όργανο, «έχει δοθεί προφορική εντολή στην αστυνομία να κρατά υπό περιορισμό Σύρους», γεγονός «ιδιαίτερα ανησυχητικό, γιατί έχοντας διαφύγει τον πόλεμο βρίσκονται πίσω από συρματοπλέγματα» επεσήμανε ο κ. Κοσμόπουλος. Ας σημειωθεί ότι υπό κράτηση εντός του Κέντρου βρίσκονται και άλλοι πρόσφυγες «χαμηλού ποσοστού αναγνώρισης προσφυγικού προφίλ» (Αλγερινοί, Αιγύπτιοι, κλπ).

Νερό με το σταγονόμετρο

Από την άλλη σε εξαιρετικά άσχημες συνθήκες μένουν έγκυες γυναίκες που κοιμούνται πάνω στο τσιμέντο και σε καλοκαιρινές σκηνές. Εννοείται ότι για να λειτουργήσει ο οποίος κλιματισμός, θα πρέπει πρώτα να αποσυμφορηθεί το Κέντρο γιατί στις υφιστάμενες τέντες μόνο πυρκαγιά θα προκληθεί με air- condition. Το νερό δίνεται με το σταγονόμετρο, οι τουαλέτες είναι σε κακά χάλια και πλέον οποιοσδήποτε μικρός διάδρομος χρησιμοποιείται ως ουρητήριο όλες τις ώρες. Την ίδια ώρα, αρκετά άτομα που έχουν εισέλθει στο Κέντρο δεν έχουν περάσει από γιατρό εδώ και δύο εβδομάδες. Δεν υπάρχουν στρώματα ούτε για τα παιδιά και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν κάνει μπάνιο εδώ και τρεις εβδομάδες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία.

Σε ό,τι αφορά τις φασαρίες που γίνονται καθημερινά ή τους τσακωμούς μεταξύ εθνικοτήτων και τη στάση της αστυνομίας, ένας αστυνομικός σε καθεστώς ανωνυμίας, μας είπε ότι «είμαστε τέσσερα άτομα μπροστά σε ένα συμβάν και είναι 20 με 30 άντρες που πλακώνονται με μπουκάλια μπύρας. Είναι δυνατόν να μπορέσεις να παρέμβεις σε τέτοια κατάσταση;»

 

 

 

Οι 122 προσλήψεις

Αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) οι οριστικοί πίνακες αποτελεσμάτων για την τοποθέτηση 122 επιτυχόντων της υπ.αριθμ. 2432_10/7/2017 πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας που υλοποιείται από τον Οργανισμό, με τίτλο: «Ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση υγείας για την προσφυγική κρίση - PHILOS».

Η πρόσκληση αφορούσε στην επιπλέον ενίσχυση του προγράμματος τόσο με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όσο και με άλλους επαγγελματίες υγείας (όπως επισκέπτες υγείας, ψυχολόγους ,κοινωνικούς λειτουργούς, διασώστες, τεχνολόγους ιατρικών εργαστηρίων). Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα θα υποστηριχθεί από διαπολιτισμικούς μεσολαβητές και προσωπικό διοικητικής υποστήριξης.

Τα νέα στελέχη  θα  ενισχύσουν το δημόσιο σύστημα υγείας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Λέρος, Ρόδος, Κως) και θα συμβάλλουν στην παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στα Κέντρα Φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών Για τα τελικά αποτελέσματα της προκήρυξης καθώς και επιπλέον πληροφορίες για το πρόγραμμα PHILOS, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τις ιστοσελίδες:  <www.keelpno.gr>  και  www.philosgreece.eu/el/

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey