Προσφυγάκι από το Αφγανιστάν σημαιοφόρος την 28η Οκτωβρίου

Από το Αφγανιστάν, στον Καρά Τεπέ και στα θρανία!

24/10/2017 - 14:46

Η κλήρωση για την ανάδειξη των σημαιοφόρων και των παραστατών για τις μαθητικές παραστάσεις, μία πρακτική που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά φέτος στα ελληνικά σχολεία, δέχθηκε ποικίλες κριτικές. Άσχετα, όμως, από τα όσα ακούστηκαν υπέρ ή κατά της νέας αυτής διαδικασίας, ποιος θα φανταζόταν ότι η «θεά τύχη» θα έφερνε έναν πολύ ιδιαίτερο συμβολισμό για την ελληνική πραγματικότητα: ένα προσφυγάκι από το Αφγανιστάν, στους πρώτους μήνες του στο ελληνικό σχολείο, να σηκώσει την ελληνική σημαία στη μαθητική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.

Ο Αμίρ είναι 11 χρονών και έχει έρθει με τη μητέρα και τα δύο αδερφάκια του, τον Βαλί και τη μικρή Ελνάζ, από την Χεράτ του Αφγανιστάν πριν από ενάμιση χρόνο. Το ταξίδι από την Αλεξάνδρεια ως το Καρά Τεπέ της Λέσβου και από εκεί στη Δάφνη της Αθήνας, μεγάλο και δύσκολο. «Η κατάσταση στο Αφγανιστάν δεν είναι καλή. Έχουμε πόλεμο, ειδικά στην περιοχή μας. Δε μου αρέσει ο πόλεμος», λέει στο ΑΠΕ ο Αμίρ, χαμηλώνοντας το βλέμμα, «εδώ είναι καλύτερα».

 

Κληρώθηκε σημαιοφόρος

Πριν λίγο καιρό, ο Αμίρ και η οικογένειά του πήγαν να μείνουν σε έναν από τους ξενώνες που διαθέτει ο δήμος Αθηναίων για τους πρόσφυγες και άρχισαν να πηγαίνουν στο σχολείο μαζί με τα ελληνόπουλα της γειτονιάς. Και λίγες ημέρες πριν έμαθε ότι η κλήρωση για σημαιοφόρο του σχολείου έβγαλε το δικό του όνομα. «Εγώ δεν ήμουν ενήμερος ότι συμμετείχα στη διαδικασία, απλά μου είπαν ότι βγήκε το όνομά μου. Είμαι πολύ χαρούμενος που θα παρελάσω μαζί με τους συμμαθητές μου», λέει ο Αμίρ και με χαμόγελο προσθέτει ότι όλοι οι συμμαθητές του του έδωσαν τα συγχαρητήριά τους.

Ο Αμίρ, που πηγαίνει στην Ε΄δημοτικού, είναι μετρημένος στα λόγια και τις αντιδράσεις του, η μητέρα του, όμως, η Αριζού, δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της. «Πολύ χάρηκα όταν με ενημέρωσαν για την επιλογή αυτή. Δεν ήξερα τι να πω ούτε τι να κάνω. Στο Αφγανιστάν δεν έχουμε μαθητική παρέλαση. Είναι καινούρια εμπειρία», λέει. Η Αριζού εξηγεί ότι στη χώρα τους υπάρχουν μόνο στρατιωτικές παρελάσεις και δεν επιτρέπεται να τις παρακολουθούν. «Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε θεατές ή κοντά στους επισήμους και τους πολιτικούς», λέει, «και εδώ μας δόθηκε αυτή η ευκαιρία, όχι μόνο να παρακολουθήσουμε παρέλαση, αλλά να συμμετέχει και ο Αμίρ και να είναι σημαιοφόρος».

 

 

«Μας αρέσει εδώ»

Στη Γερμανία, όμως, τους περιμένει ο πατέρας του, ο οποίος είχε φύγει από το Αφγανιστάν πριν από δύο χρόνια. Έχουν κάνει ήδη προσπάθειες να επανενωθεί η οικογένεια, αλλά μέχρι στιγμής έχουν καταστεί άκαρπες. Κι αν ήταν στο χέρι του, ο Αμίρ λέει ότι θα ήθελε να μείνει στην Ελλάδα. Ακόμα κι αν πάει στη Γερμανία, είναι αποφασισμένος να γυρίσει και πάλι εδώ. «Λίγο καιρό θα μείνω στη Γερμανία, μετά θα γυρίσω», λέει.

«Εμάς μας αρέσει εδώ. Είμαστε περήφανοι που φιλοξενούμαστε εδώ», συμπληρώνει και η Αριζού. Δίπλα της, ο Βαλί, που πηγαίνει στη Δ΄ δημοτικού, δείχνει περήφανος τα βιβλία και τα τετράδιά του, ενώ η μικρή Ελνάζ, που πηγαίνει στην πρώτη δημοτικού, «επιβλέπει» τις φωτογραφίες που βγάζει η φωτορεπόρτερ του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Σηκωνόμαστε κάθε πρωί, πηγαίνουμε στο σχολείο, γυρνάμε και διαβάζουμε», λέει ο Αμίρ. «Και βλέπουν τηλεόραση μέχρι το βράδυ», συμπληρώνει η μαμά. Γελάνε.

 

 

 

Θολή ακόμα η εκπαίδευση των προσφύγων

 

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιώργος Αγγελόπουλος ανακοίνωσε ότι υπάρχουν περίπου 7.000 προσφυγόπουλα ηλικίας 6-16 ετών, τα οποία κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά θα ενταχθούν σε δομές, είτε πρωινές τάξεις (ΖΕΠ) είτε απογευματινές τάξεις (ΔΥΕΠ). Απ’ αυτά, 2.493 παιδιά μένουν σε διαμερίσματα ή ξενώνες και ήδη έχουν εγγραφεί σε σχολεία για να παρακολουθήσουν το πρωινό πρόγραμμα. Την ίδια στιγμή, 2.360 παιδιά μένουν σε δομές φιλοξενίας προσφύγων.

Ο κ. Αγγελόπουλος ανέφερε ότι 1.000 σχολεία θα φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες σε όλη την Ελλάδα, με στόχο το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών να απορροφηθεί από την πρωινή ζώνη. Ωστόσο, έως τώρα λειτουργούν μόλις 211 τάξεις πρωινής ζώνης -τόσοι είναι οι εκπαιδευτικοί που έχουν προσληφθεί για τις θέσεις. Το ερώτημα είναι εάν αυτές θα μπορούν να απορροφήσουν τα 2.493 παιδιά. Σύμφωνα με τον κ. Αγγελόπουλο, την επόμενη εβδομάδα αναμένονται νέες προσλήψεις για τις τάξεις πρωινής ζώνης. Όσο για τις απογευματινές τάξεις ΔΥΕΠ, πλην όσων παιδιών μένουν στον Ελαιώνα, τα οποία θα παρακολουθήσουν πρόγραμμα της πρωινής ζώνης, δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την ένταξη των υπολοίπων σε κάποια ΔΥΕΠ και σε ποια σχολεία αυτές θα δημιουργηθούν.

Επίσης, δεν είναι σαφές τι μέλλει γενέσθαι με τα 2.000 παιδιά που απομένουν από το σύνολο των 7.000. Σύμφωνα με το υπουργείο, θα εγγραφούν σε πρωινά τμήματα, διότι έχουν παρακολουθήσει το ελληνικό πρόγραμμα την προηγούμενη χρονιά.

Τέλος, δεν έχει ανακοινωθεί ο σχεδιασμός για τα παιδιά άνω των 16 ετών, για τα οποία ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να ενταχθούν, εφόσον το θέλουν, στην τεχνική εκπαίδευση. Προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί, με την εξεύρεση των σχετικών κονδυλίων, και στη θέρμανση και καθαριότητα των σχολείων που θα φιλοξενήσουν προσφυγόπουλα κατά τις απογευματινές ώρες. Αναμένουμε από εβδομάδα να ενημερωθούμε και για τα σχολεία στα οποία θα ενταχθούν προσφυγόπουλα.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey