Λεσβιακό Βιβλίο

01/10/2018 - 12:30 Ενημερώθηκε 01/10/2018 - 12:33

Ημερολόγιο 2018. Αφιέρωμα στον Αργύρη Εφταλιώτη

(Κείμενα, αρχειακό και φωτογραφικό υλικό, επιμέλεια έκδοσης: Παναγιώτης Σκορδάς)

Έκδοση Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Μηθύμνης, σελ. 112

 

Η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Μηθύμνης τίμησε τη μνήμη και το έργο του συμπατριώτη της ποιητή, πεζογράφου και δοκιμιογράφου Αργύρη Εφταλιώτη με την έκδοση ενός Ημερολογίου με τίτλο «Ημερολόγιο 2018. Αφιέρωμα στον Αργύρη Εφταλιώτη»

Η επιμέλεια και η επιλογή των κειμένων ανήκει στον Λέσβιο εκπαιδευτικό-λογοτέχνη Παναγιώτη Σκορδά. Καλαίσθητη έκδοση με προσεγμένο υλικό και ευρηματική βιβλιογραφική πληρότητα, προβάλλει με σοβαρότητα την μορφή και την πνευματική αλκή του Εφταλιώτη. Από την εισαγωγική καταπίστευση της Προέδρου της Βιβλιοθήκης μέχρι τη βιβλιογραφική απεικόνιση-βιογραφία, απανθίσματα, χειρόγραφα, εξώφυλλα βιβλίων του, φωτογραφίες και τιτλογραφία αφιερωμάτων-η έκδοση βαθμολογείται με άριστα.

Ο Παναγιώτης Σκορδάς αναστήλωσε στο βάθρο της λεσβιακής πνευματικής ιστορίας και παράδοσης έναν από τους κορυφαίους της Ελληνικής Γραμματείας μας.

(Δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση τέχνης, γραμμάτων & πνευματικού προβληματισμού «Νουμάς» τχ 160/Μάης-Ιούνης 2018, Πύργος Ηλείας, σελ. 21).

 

Γεωργία Τσουκαλοχωρίτη: Τα φτερά του κόκκορα (διηγήματα)

Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2018, σελ. 78

Η Γεωργία Τσουκαλοχωρίτη με καταγωγή από τη Βρίσα, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1994. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Ε.Κ.Π.Α. και είναι φοιτήτρια σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ίδιου πανεπιστημίου. Διηγήματά της έχουν συμπεριληφθεί σε δύο συλλογικές εκδόσεις. Το παρόν είναι το πρώτο της ατομικό βιβλίο.

Περιέχει δώδεκα διηγήματα για τη θέση της γυναίκας και τους διάφορους ρόλους της, την έννοια της ταυτότητας, το πέρασμα από την εφηβεία στην ενηλικίωση, τη μοναξιά στην τρίτη ηλικία, τον φυλετικό ρατσισμό, τη σύγκριση του παρόντος με το παρελθόν. Όλα τα παραπάνω είναι τοποθετημένα σ’ έναν κοινό άξονα, αυτόν της ελληνικής επαρχίας του σήμερα και του χθες. Μιας επαρχίας που αλλάζει μέσα στα χρόνια, αφομοιώνει αστικά στοιχεία, όμως πάντα διατηρεί τις παραδόσεις, τις δοξασίες και την ταυτότητά της ζωντανή. Η γλώσσα είναι άμεση και απλή, με έντονα στοιχεία προφορικότητας, και ενίοτε εμπλουτίζεται με το μυτιληνιό ιδίωμα. Μικρό δείγμα γραφής: «Η Φωτ’νάρα ήταν μια γυναίκα ψ’λή, δυο μέτρα νταρντάνα, φόραγι ένα φουστάν’ μακρύ, λιγδιασμένου, ποιος ξέρ’ πόσου κιρό είχι να πλυθεί, κι κράταγι μια μαγκούρα γιατί σάμπως κούτσαινι κουμμάτ’. Παράδις πολλούς δεν είχι πουτές κι σα γέρασι γίν’κι ζητιάνα».

Οι τίτλοι των διηγημάτων είναι: Η Φωτ’νάρα, ο Νεράιδας, Ο δάσκαλος, Τα φτερά του κόκκορα, Το καταλόι, Ο Λευτέρης, Οι γείτονες, Ο εφτάγλωσσος, Η πριγκίπισσα, Τα γιούνια, Ο άγιος Παύλος και ένα Νανούρισμα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey