Λεσβιακό βιβλίο 02-11-24

03/11/2024 - 13:00 Ενημερώθηκε 01/11/2024 - 15:09

Δημήτρης Κωνσταντέλλης: Καπιτακλυσμός. Μια διερεύνηση της ιδιαιτερότητας και της βιωσιμότητας του σύγχρονου καπιταλιστικού συστήματος, (Πρόλογος: Δημήτρης Κατσίκας), Εκδόσεις Παπαζήσης, Αθήνα 2024, σελ. 186 

Ο Δημήτρης Κωνσταντέλλης γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1977. Σπούδασε Οικονομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη Διεθνή και Ευρωπαϊκή Οικονομία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι μόνιμος καθηγητής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και έχει ζήσει σε διάφορες πόλεις στην Ελλάδα και στην Ινδία. 

Στον πρόλογο του βιβλίου του συμπατριώτη μας οικονομολόγου ΔημήτηρηΚωνσταντέλλη διαβάζουμε: «Κάθε ανθρώπινη κοινωνία χρειάζεται έναν μηχανισμό παραγωγής και διανομής των αγαθών της. Η ανθρωπότητα έχει επινοήσει ως τώρα μόνο τρεις τέτοιους μηχανισμούς: το σύστημα της παράδοσης, το σύστημα του κεντρικού σχεδιασμού και το σύστημα της αγοράς. Τα δύο πρώτα, ξεχωριστά ή από κοινού, συντηρούσαν την ανθρωπότητα για χιλιάδες χρόνια· το τρίτο είναι ένα πρόσφατο εφεύρημα - ένα «πείραμα εν εξελίξει». 

Το «καπιταλιστικό πείραμα» έχει προσδώσει στην ανθρώπινη κοινωνία τρία πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά: πρώτον, την ανάδειξη του ατομικού κέρδους ως κυρίαρχου κινήτρου της ανθρώπινης συμπεριφοράς· δεύτερον, την εμπορευματοποίηση της εργασίας, της Φύσης και του χρήματος· και τρίτον, την προσαρμογή των κοινωνικών σχέσεων και θεσμών στις απαιτήσεις της αγοράς. Μπορεί να επιβιώσει μακροπρόθεσμα μια τέτοια κοινωνία; Θα μακροημερεύσει άραγε ο καπιταλισμός; Το ερώτημα έχει απασχολήσει όλους τους μεγάλους οικονομολόγους των τελευταίων δυόμισι αιώνων, από τον Marx και τον Polanyi μέχρι τον Keynes και τον Schumpeter· κι όλοι ανεξαιρέτως (αν και για διαφορετικό λόγο ο καθένας) απάντησαν αρνητικά. 

Το καπιταλιστικό σύστημα εσχάτως αγκομαχά. Οι αλλεπάλληλες κρίσεις του την τελευταία πεντηκονταετία -κρίσεις που μεταλλάσσονται, μετατοπίζονται και κλιμακώνονται διαρκώς- μοιάζουν με επιθανάτιους σπασμούς. Μήπως, λοιπόν, ο καπιταλισμός πλησιάζει πράγματι προς το τέλος του; Το σύγχρονο καπιταλιστικό σύστημα νοσεί από επτά σοβαρές ασθένειες, δυνητικά θανατηφόρες: α) φθίνοντες ρυθμοί μεγέθυνσης, β) ακραία οικονομική ανισότητα, γ) συνεχείς και επιδεινούμενες κρίσεις, δ) υπέρογκο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, ε) ανισορροπία μεταξύ του χρηματοοικονομικού τομέα και της «πραγματικής οικονομίας», στ) τάσεις μονοπώλησης της οικονομίας και ζ) οικονομική διαφθορά. Πώς μπορούμε να θεραπεύσουμε τούτες τις ασθένειες; Προσπερνώντας συμβατικές και χιλιοειπωμένες λύσεις, θα ήθελα να καταθέσω εδώ μια νέα, τολμηρή πρόταση». 

Βασίλης Κ. Φούσκας: Το Μελάνωμα της Κύπρου. Οι ευθύνες των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ευάγγελου Αβέρωφ για την κυπριακή τραγωδία, Εκδόσεις Επίκεντρο, Αθήνα 2024, σελ. 168 

«Το Μελάνωμα της Κύπρου. Οι ευθύνες των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ευάγγελου Αβέρωφ για την κυπριακή τραγωδία αποτελεί ένα βιβλίο-καταπέλτη για τη διαχείριση του Κυπριακού από την ελλαδική πλευρά. Ο Βασίλης Κωνσταντίνου Φούσκας επέλεξε -όχι τυχαία- τον τίτλο αυτό, τον οποίο και «μεταφράζει» ο ίδιος με ένα διαχρονικό μήνυμα: «Αυτά τα έργα παραμένουν στη σκιά, όπως κι εμείς». Είναι οι μεγάλες σκιές, που κουβαλά η ελληνική ιστορία για την Κύπρο και το Κυπριακό. Είναι τα όσα κρύβονται βαθιά μέσα στις σκοτεινές «σήραγγες» της ιστορίας.Το βιβλίο είναι ένα ιστορικό εγχειρίδιο για το Κυπριακό. Η σημασία και η σπουδαιότητά του έγκειται στο γεγονός ότι βλέπει την ιστορία πέραν από την πεπατημένη. Από μια οπτική γωνία που η καθεστηκυία τάξη δεν μπορεί και δεν θέλει να την δει. Το βιβλίο αναδεικνύει πτυχές που παραμένουν καλά κρυμμένες από το βαθύ κράτος των Αθηνών. Ο Βασίλης Φούσκας με το βιβλίο του στέκεται απέναντι σε μια διαχρονική αφήγηση, βολική και με πολλά ερωτήματα να αιωρούνται. Μια αφήγηση που μόνο το κατεστημένο και τα μεγάλα συμφέροντα εξυπηρετεί».

Το απόσπασμα είναι από τον πρόλογο του Κώστα Βενιζέλου και του Μάριου Ευριβιάδη στο βιβλίο του συμπατριώτη μας Βασίλη Φούσκα, που ήδη βρίσκεται σε δεύτερη έκδοση, 

Ο Βα­σί­λης Κων/νου Φού­σκας, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πέτρα. Είναι κα­θη­γη­τής Δι­ε­θνών Σχέ­σε­ων στο Πα­νε­πι­στή­μιο του Ανα­το­λι­κού Λον­δί­νου και δι­ευ­θυ­ντής του ερευ­νη­τι­κού κέ­ντρου για τη με­λέ­τη των Κρα­τών, Αγο­ρών και Λα­ών (States, MarketsPeople - STAMP). Το 1998 ίδρυ­σε και από τό­τε δι­ευ­θύ­νει την ακα­δη­μα­ϊ­κή επι­θε­ώ­ρη­ση, Journal of Balkan and Near Eastern Studies, η οποία κυ­κλο­φο­ρεί οκτώ φο­ρές ετη­σί­ως απ’ τον εκ­δο­τι­κό οίκο Routledge -TaylorFrancis. Το συγ­γρα­φι­κό του έρ­γο έχει με­τα­φρα­στεί (από τα αγ­γλι­κά) σε πά­νω από δέ­κα γλώσ­σες, συ­μπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων της κι­νέ­ζι­κης, ιτα­λι­κής, ια­πω­νι­κής, τουρ­κι­κής και σερ­βι­κής. Είναι μέ­λος του δι­κτύου «Πα­νελ­λή­νιοι Δι­ά­λο­γοι». 

ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ - ΥΠΟ ΕΚΔΟΣΗ 

Ετοιμάζεται και θα κυκλοφορήσει μέσα στον Δεκέμβριο το «Λεσβιακό Ημερολόγιο 2025. Γράμματα - Τέχνες - Πολιτισμός» του Παναγιώτη Σκορδά, με πάνω από 500 σελίδες, 20 ενότητες και πάνω από 45 συνεργασίες. 

Το εξώφυλλο είναι της συμπατριώτισσά μας εικαστικού Ηώς Αγγελή για το έργο της οποίας υπάρχει μεγάλο αφιέρωμα. Γράφουν ο Νίκος Σηφουνάκης και η Λίτσα Καπετάνου. 

Φιλοξενούνται επίσης δυο αφιερώματα, το ένα στη Σαπφώ και το άλλο στον Ξενοφώντα Μαυραγάνη. Μερικοί τίτλοι ενοτήτων είναι: νεώτερη ιστορία, εκκλησιαστική ιστορία, πολιτική ιστορία, αρχαιολογία, εικαστικά, φωτογραφία, Ανθρώπων έργα, Λέσβιοι λογοτέχνες, Ιστορίες στη ντοπιολαλιά - λαογραφικά, κά. Τα κείμενα υπογράφουν ο Συμεών Σταμπουλού, ο Βασίλης Γεώργας, ο Γιάννης Κωνσταντέλλης, η Τασούλα Καραγεωργίου, ο Αλέκος Κιουρέλλης, η Μαρία Γιαννίκου, η Συμώνη Κατραμάδου, ο Ιωάννης Βλάχος, ο Αναστασία Αβούρη, ο Χριστόδουλος Τσακιρέλλης, ο Μιχάλης Κατανάκης, η Μάγδα Αναγνωστή, ο Δημήτρης Αναγνωστής, Άννα Ανδρέου, Δέσποινα Ανδρέου, και πολλοί άλλοι. Στην ενότητα «Πρώτη Γράφη - Πρώτη Ανάγνωση» λογοτεχνικά κείμενα δημοσιεύουν η Πηνελόπη Κουρτζή, η Κατερίνα Δουκάκη - Κουτσουρίδου, η Δάφνη Βλουμίδου, ο Θόδωρος Μαραγκός, κά 

Πολύ ενδιαφέρον έχουν τα αφιερώματα στον Ευριπίδη Θυμέλη, «πατριάρχη» της Λεσβιακής τυροκομίας και στην ιστορία του ξενοδοχείου «Λέσβιον».  

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ 

- Πηνελόπη Κουρτζή: Το κορίτσι της παραλίας (μυθιστόρημα), Εκδόσεις Ψυχογιός, Αθήνα 2024, σελ 448 

- Γιάννης Μανούκας: Σπαράγματα μνήμης (αφηγήματα), Αθήνα 2024 

- Βαγγέλης Γδοντέλλης: Βατουσιανά Β’ . Κείμενα Ανάλεκτα, Αθήνα 2024 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey