Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ο Άρθουρ Ρουζανόφσκι, διακεκριμένος βιολονίστας μιλά στο «Ε»
Το «Μουσικό Κλειδί», το δημοφιλές εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, συνεχίζει για 3η χρονιά να ξεκλειδώνει τη φαντασία, την ευαισθησία και τη δημιουργικότητα των παιδιών και των νέων της Λέσβου. Το πρόγραμμα, που μέχρι σήμερα έχουν παρακολουθήσει 3.000 παιδιά, φέτος φιλοξένησε τον ταλαντούχο και διακεκριμένο διεθνώς Αρτούρ Ρουζανόφσκι. Από τη Δευτέρα 18 έως και την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου ο νεαρός Ολλανδός βιολονίστας μύησε στον κόσμο της κλασικής μουσικής πάνω από 700 μαθητές από τη Βρίσα, τον Πολιχνίτο, τον Μανταμάδο, τη Θερμή, τα Δάφια, το Σκουτάρο και τη Μυτιλήνη.
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Το «Μουσικό Κλειδί», που παρουσιάζουν μαζί με τον Α. Ρουζανόφσκι οι καλλιτεχνικές διευθύντριες του Φεστιβάλ Δανάη και Κυβέλη Ντέρκεν, στόχο έχει μέσα από τον πλούτο της μουσικής να δώσει τα ερεθίσματα στους μαθητές που θα αποτελέσουν σπίθες για να ανακαλύψουν τον προσωπικό τους δρόμο έκφρασης αλλά και τη σημασία της δημιουργικής συνεργασίας.
Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά αστέρια του κόσμου της κλασικής μουσικής. Οι διακεκριμένοι αυτοί νέοι καλλιτέχνες προσεγγίζουν την ιστορία και τα βασικά δομικά στοιχεία της μουσικής με τον έμφυτο ενθουσιασμό τους και τον μεταδίδουν στους μικρούς ακροατές ερμηνεύοντας ζωντανά έργα του κλασικού ρεπερτορίου αφού προηγηθεί μία ενδιαφέρουσα εισαγωγική ενημέρωση. Το εργαστήρι έχει διαδραστικό, εικαστικό και μουσικοκινητικό χαρακτήρα και τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά.
Οι δάσκαλοι έχουν την ευκαιρία να δουν από μια άλλη οπτική γωνία τους μαθητές και να εντοπίσουν σε αυτούς απρόσμενο ενδιαφέρον και εναλλακτικούς τρόπους έκφρασης των συναισθημάτων τους. Η Φωτεινή Φραγκούλη, συγγραφέας και υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ, αναφέρει: «Αυτό που με συγκινεί και κάποιες φορές με συγκλονίζει είναι η ειλικρινής ανταπόκριση των παιδιών του νησιού μας, η ευαισθησία τους, η δεκτικότητα στο νέο που τους προσφέρεται και τόσο γοητευτικά πολιορκεί τη ζωή τους. Τελικά ό,τι κάνουμε για τα παιδιά είναι επένδυση για το μέλλον. Στον συγκεκριμένο τόπο είναι και η συνέχιση μιας μεγάλης πολιτιστικής παράδοσης». Την ομάδα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ αποτελούν οι Δέσποινα Βαράκη, Αφροδίτη Βατή, Έλπη Δεληγιάννη, Βασίλης Μούσκουρης και Λεμονιά Πετρά.
Είστε ένας διεθνώς διακεκριμένος βιολονίστας με ένα απαιτητικό πρόγραμμα. Τι σας έκανε να πάρετε μέρος στο «Μουσικό Κλειδί»;
«Είναι για μένα πολύ σημαντικό να δίνω στη νέα γενιά την ευκαιρία να ακούνε κλασική μουσική υψηλού επιπέδου. Η ποπ μουσική του σήμερα είναι πολύ απλή και συνήθως δεν έχει κάποιο βαθύτερο νόημα. Αντί στο άκουσμά της τα παιδιά να ηρεμούν ή να ανατριχιάζουν από συγκίνηση, πολλές φορές γίνονται πιο επιθετικά ή απαθή. Αν κάποια παιδιά ακούσουν την κλασική μουσική που παίζω και συγκινηθούν θα το πουν στην οικογένεια και τους φίλους τους, και έτσι θα πάει παρακάτω βοηθώντας ο πλούτος της κλασικής μουσικής να παραμείνει ζωντανός».
Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει κάποιος ένα μουσικό όργανο; Πιστεύετε υπάρχει διαφορά στην αντίληψη ενός παιδιού, ενός έφηβου και ενός ενήλικα;
«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να ξεκινήσει κάνεις να μαθαίνει μουσική από νεαρή ηλικία. Εγώ ξεκίνησα 5 χρονών, αλλά μπορείς να ξεκινήσεις και από τα 8. Αν στην πορεία δεν σου αρέσει το όργανο που παίζεις, μπορείς πάντα να αλλάξεις σε κάποιο άλλο. Η μουσική πιστεύω είναι μια γλώσσα που για να την κατανοήσεις καλύτερα και να την απολαύσεις περισσότερο πρέπει να τη σπουδάσεις. Θα έπρεπε να είναι κομμάτι κάθε σχολικού προγράμματος. Κάθε παιδί θα έπρεπε να έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τη μουσική. Με τον ίδιο τρόπο που έρχεται σε επαφή με τα μαθηματικά, την τεχνολογία, τις γλώσσες, τις επιστήμες, τη γυμναστική.
Γνωρίζουμε όλοι ότι, όταν είσαι νέος, είσαι πιο δεκτικός σε όλα τα ερεθίσματα από όταν μεγαλώνεις. Βεβαίως, είναι εφικτό να ξεκινήσεις να μαθαίνεις μουσική όταν είσαι ενήλικας, αλλά κυρίως για χόμπι, όχι επαγγελματικά».
Ποια είναι η εμπειρία σας μέχρι σήμερα με τα παιδιά και τους ανθρώπους της Λέσβου;
«Είναι η τρίτη φορά που έρχομαι στη Λέσβο φέτος. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεών μου πάντα με εκπλήσσει η φιλοξενία των κατοίκων. Παιδιά και ενήλικοι είναι εξίσου ευγενείς και ανοικτόμυαλοι. Κάτι αστείο συνέβη σε μένα στην πρώτη επίσκεψη τον Μάρτη όπου έπαιξα σε μια σχολική συναυλία. Όταν τελείωσα, ένα παιδί, ο Μανώλης, ήθελε να παίξει βιολί μπροστά σε όλους τους θεατές της συναυλίας. Τον άκουγα και εντυπωσιάστηκα από τις ικανότητές του. Το αστείο ήταν ότι όταν τελείωσε, το χειροκρότημα που πήρε ήταν πολύ μεγαλύτερο από αυτό που πήρα εγώ!»
Φωτο ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΛΕΙΔΙ
Ο Ά. Ρουζανόφσκι
Ο Αρτούρ Ρουζανόφσκι, γεννημένος το 1993, ξεκίνησε να παίζει βιολί στην ηλικία των 5 ετών. Έχει πάρει το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό «Πριγκίπισσα Χριστίνα», ήταν ανάμεσα στους φιναλίστ του διαγωνισμού «Νέου Μουσικού» της Eurovision, μέλος του «Tonali Grand Prix» στο Αμβούργο και νικητής του «Menuhin Live Music Now E.v.» στο Βερολίνο.
Από το 2014 εμφανίζεται ως ντούο με την πιανίστα Ξένια Φεντόρουκ δίνοντας τακτικά συναυλίες στην Ολλανδία και τη Γερμανία. Ο Αρτούρ παίζει με δοξάρι κατασκευασμένο από τον A. Lamy στο Παρίσι, ευγενική παραχώρηση του Ολλανδικού Ιδρύματος Μουσικών Οργάνων.