Σεμινάρια Φωτογραφίας από τη Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης

Σεμινάρια πολιτισμού

14/11/2014 - 15:21

Σίγουρα πλέον σε κάθε σπίτι υπάρχει μια φωτογραφική μηχανή και όλοι μας έχουμε πατήσει το κουμπάκι και έχουμε βγάλει μια σχετικά καλή φωτογραφία.

Σίγουρα πλέον σε κάθε σπίτι υπάρχει μια φωτογραφική μηχανή και όλοι μας έχουμε πατήσει το κουμπάκι και έχουμε βγάλει μια σχετικά καλή φωτογραφία.

Είναι αλήθεια ότι οι σημερινές μηχανές όσο μικρές και αν είναι, φροντίζουν να τα κάνουν όλα μόνες τους. Εμείς πατάμε απλά το κουμπί. Μερικές φορές κάποιες φωτογραφίες που μας αρέσουν ιδιαίτερα, δεν ξέρουμε καν πώς βγήκαν.

Ο πρώτος κύκλος σεμιναρίων τής ΦΕΜ έρχεται να καλύψει αυτό το κενό.

Με απλό τρόπο, πολλά παραδείγματα και φωτογραφικές εξορμήσεις στον πρώτο κύκλο σεμιναρίων με τίτλο «Εισαγωγή στη Φωτογραφία», που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο, μαθαίνουμε πώς να χρησιμοποιούμε δημιουργικά τη μηχανή μας και ρυθμίζοντάς την έτσι, που από πριν να γνωρίζουμε με σιγουριά το αποτέλεσμα και όχι αφήνοντάς το στην τύχη.

1. Σύντομη αναφορά στη Φωτογραφία. Είδη μηχανών - Ταχύτητα - Φακοί - Διάφραγμα - Ευαισθησία φιλμ
1α. Πρακτική εφαρμογή. Φωτογράφιση φυσικού τοπίου
2. Φωτομέτρηση (α΄ μέρος). Σχέση του χρόνου έκθεσης και του διαφράγματος

2α. Πρακτική εφαρμογή. Φωτογράφιση αστικού τοπίου
3. Φωτομέτρηση (β΄ μέρος). Βάθος Πεδίου
3α. Πρακτική εφαρμογή. Φωτογράφιση κίνησης
4. Υπερέκθεση - Υποέκθεση. Υπερεστιακή Απόσταση
4α. Πρακτική εφαρμογή. Φωτογράφιση ανθρώπινου στοιχείου

Το σεμινάριο θα διαρκέσει τέσσερις εβδομάδες. Κάθε εβδομάδα θα έχει δύο συναντήσεις. Η πρώτη συνάντηση αφορά σε θεωρία, ενώ η δεύτερη σε πρακτική εφαρμογή με φωτογράφιση σε εξωτερικούς χώρους κοντά στην πόλη.

Κάθε μάθημα θεωρίας διαρκεί περίπου δύο ώρες και κάθε έξοδος φωτογράφισης διαρκεί περίπου τέσσερις ώρες.

Κάθε κύκλος ακολουθεί χρονικά τον προηγούμενο. Έτσι δίνεται η ευκαιρία να παρακολουθήσει κάποιος όλους τους κύκλους. Οι μέρες θα συμφωνηθούν στην αρχική συνάντηση, ώστε να βολεύουν τους περισσοτέρους.

Στο δεύτερο κύκλο
Ο δεύτερος κύκλος σεμιναρίων με τίτλο «Ψηφιακή Φωτογραφία», που θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2015, περιλαμβάνει τα παρακάτω θέματα:
1. Εισαγωγή Lightroom. Στη διάρκειά του (δύο ώρες) θα γίνει παρουσίαση των δυνατοτήτων του, που θα περιλαμβάνει Εισαγωγή ψηφιακού υλικού, Αρχειοθέτηση, Οργάνωση, Αξιολόγηση, Ομαδοποίηση, Μετεπεξεργασία, Διόρθωση λαθών κατά τη λήψη, Εξαγωγή υλικού μέχρι και Αποστολή εργασίας μας για εκτύπωση
2. Εξόρμηση
3. Lightroom (β΄ μέρος) (δύο ώρες)
4. Εξόρμηση
5. Lightroom (γ΄μέρος) (δύο ώρες)
6. Εισαγωγή Photoshop (δύο ώρες). Ο ψηφιακός σκοτεινός θάλαμος! Το Photoshop αποτελεί το πλέον κλασσικό φωτογραφικό (και όχι μόνο) εργαλείο, το οποίο έχει απεριόριστες δυνατότητες.

Σε αυτό το μάθημα θα γίνει μια εισαγωγή στο βασικό αυτό πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας και θα δούμε πώς οι κύριες τεχνικές του σκοτεινού θαλάμου είναι εφαρμόσιμες στην ψηφιακή εποχή.
7. Photoshop (β΄ μέρος) (δύο ώρες)

Και στον τρίτο
Ο τρίτος κύκλος σεμιναρίων, με τον τίτλο «Καλλιτεχνική Φωτογραφία», θα ξεκινήσει το Μάρτιο του 2015 και περιλαμβάνει τα παρακάτω θέματα:
1. Αισθητική της φωτογραφίας (τέσσερις ώρες). Η αισθητική άποψη και η δημιουργικότητα ενός φωτογράφου εκφράζεται μέσα από την καλλιτεχνική φωτογραφία. Το βασικότερο χαρακτηριστικό της φωτογραφίας είναι η σύνθεση. Η σύνθεση μπορεί να απλοποιηθεί με τη γνώση και εφαρμογή απλών κανόνων αισθητικής. Παράλληλα, από τη μελέτη και ανάλυση έργων μεγάλων φωτογράφων, ο μαθητής θα εξοικειωθεί με αυτούς και θα είναι σε θέση να τους εφαρμόσει στις δικές του φωτογραφίες.

2. Αναδρομή στη μοντέρνα φωτογραφία (δύο ώρες). Στη διάρκεια του μαθήματος θα γίνει μία ουσιαστική αναδρομή-γνωριμία με την αισθητική εξέλιξη της φωτογραφίας, μέσα από το έργο των σημαντικότερων φωτογράφων του αιώνα μας. Σκοπός του μαθήματος είναι να αποκτήσουν οι μαθητές τη δική τους προσωπική άποψη για την καλλιτεχνική φωτογραφία.

3. Σύγχρονη φωτογραφία (δύο ώρες). Ο φωτογράφος προσπαθεί να μεταδώσει την προσωπική του άποψη για τον κόσμο μέσα από τις φωτογραφίες του. Καθώς οι άνθρωποι -ο πολιτισμός και η τεχνολογία- αλλάζουν, έτσι αλλάζει και το έργο των φωτογράφων. Πού βρίσκεται σήμερα η φωτογραφία; Τι απασχολεί ένα φωτογράφο στις μέρες μας; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που προσπαθεί να απαντήσει αυτό το μάθημα, μέσα από το έργο των σύγχρονων φωτογράφων.

4. Πειραματική φωτογραφία (δύο ώρες). Μια φωτογραφική διαδρομή από το László Moholy-Nagy, τη Lotte Jacobi, μέχρι τον Adam Fuss και τους σύγχρονούς του, καλλιτέχνες που δεν περιορίστηκαν στην ικανότητα της φωτογραφίας να αναπαραστήσει το πραγματικό, αλλά δημιούργησαν μια νέα εικαστική γλώσσα, πειραματιζόμενοι με τον εξοπλισμό τους, τις φωτογραφικές τεχνικές και τα ψηφιακά μέσα.

5. Εξόρμηση - Πρακτική άσκηση. Στην εξόρμηση οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν και να ανταλλάξουν απόψεις για τη φωτογραφία. Ταυτόχρονα θα γίνει πρακτική άσκηση.

7. Φωτογράφιση πορτραίτου (δύο ώρες). Σε αυτό το μάθημα θα γίνει πρακτική εξάσκηση των μαθητών σε ένα ιδιαίτερα δημοφιλές είδος φωτογραφίας, το πορτραίτο. Θα παρουσιαστούν οι βασικές στουντιακές τεχνικές φωτισμού πορτραίτου και λήψεων, με τη συμμετοχή μοντέλου.

Ας σημειωθεί εδώ πως κάθε κύκλος ακολουθεί χρονικά τον προηγούμενο. Έτσι δίνεται η ευκαιρία να παρακολουθήσει κάποιος όλους τους κύκλους. Οι μέρες θα συμφωνηθούν στην αρχική συνάντηση, ώστε να βολεύουν τους περισσοτέρους.

Επιπλέον πληροφορίες δίνονται στην ηλεκτρονική σελίδα της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης, www.fem.gr/.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey