Από τους μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μύρινας, κάρτα στην Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ

Με ενθουσιασμό για την Πολιόχνη

21/02/2014 - 15:43

«Θεματοφύλακες» της Λήμνου έγιναν οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μύρινας, για τις ανάγκες του Διαγωνισμού Γαλλοφωνίας.

«Θεματοφύλακες» της Λήμνου έγιναν οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μύρινας, για τις ανάγκες του Διαγωνισμού Γαλλοφωνίας. Παίρνοντας μέρος στο διαγωνισμό που έχει θέμα «Μια καρτ-ποστάλ από τη Μεσόγειο», με πρωτοβουλία της καθηγήτριας των Γαλλικών Ελένης Κόλλια, αποφάσισαν να φτιάξουν μία κάρτα που θα ήταν αφιερωμένη στην Πολιόχνη και να τη στείλουν στην ιστορικό-βυζαντινολόγο Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ, η οποία υπήρξε και η πρώτη γυναίκα πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σορβόννης.

Αρχικά τα παιδιά κλήθηκαν να διαλέξουν ένα χαρακτηριστικό τοπίο του τόπου τους και να ευχηθούν κάτι γι’ αυτό, στέλνοντας την κάρτα τους σε κάποιον πραγματικό ή φανταστικό φίλο. Οι μαθητές διάλεξαν να μιλήσουν για την Πολιόχνη και τη διακήρυξη που υπεγράφη εκεί πριν από 20 χρόνια, ζητώντας την ανάδειξη της σπάνιας πολιτιστικής και περιβαλλοντικής ομορφιάς του Αρχιπελάγους.

Η επιλογή του προσώπου στη συνέχεια για να στείλουν την κάρτα τους, έγινε ομόφωνα για την Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ, ως μία από τους 70 θεματοφύλακες που υπέγραψαν το 1994 τη Διακήρυξη της Πολιόχνης, του αρχαιότερου βουλευτηρίου στον κόσμο.

«Ενθουσιάστηκαν…»
Η διευθύντρια του Σχολείου, Αθηνά Τζανέτου - Γιαρμαδούρου, δήλωσε: «Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με την ιδέα και έφτιαξαν μια υπέροχη κάρτα. Η δραστηριότητα αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ενιαίου αναμορφωμένου προγράμματος που υλοποιείται στο Σχολείο μας, ενώ υπάρχουν και πολλά άλλα πολιτιστικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ένα από τα θέματα αυτών των προγραμμάτων είναι η Πολιόχνη, το οποίο επέλεξαν οι μαθητές για ν’ αναδείξουν το σημαντικότατο αυτό αρχαιολογικό χώρο και να κάνουν γνωστή την Πολιόχνη και το νησί σ’ όλο τον κόσμο. Στείλαμε την κάρτα στην κ. Αρβελέρ και περιμένουμε να μας απαντήσει.»

Λόγω της σπουδαιότητας του θέματος, τόσο τα παιδιά όσο και οι εκπαιδευτικοί αποφάσισαν το γράμμα για την Πολιόχνη να το μεταφράσουν στα αγγλικά, όπως και έγινε, από τις καθηγήτριες Καλλιόπη Μαλαμίδου και Κρυσταλλένια Μοσχίδη, ώστε να σταλεί στην UNESCO και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey