Καταγράφεται όλο το αρχειακό υλικό του υπογείου της Δημοτικής Πινακοθήκης Μυτιλήνης

Στο φως το αρχείο του Τίτου Ξηρέλλη

03/01/2014 - 15:35

Την καταγραφή του αρχειακού υλικού που βρίσκεται στο υπόγειο της Δημοτικής Πινακοθήκης Μυτιλήνης έχουν ξεκινήσει εδώ και λίγες ημέρες ο υπεύθυνος του κτηρίου, Αργύρης Χατζημαλλής, και τέσσερις υπάλληλοι που έχουν προσληφθεί με πεντάμηνη σύμβαση.

Την καταγραφή του αρχειακού υλικού που βρίσκεται στο υπόγειο της Δημοτικής Πινακοθήκης Μυτιλήνης έχουν ξεκινήσει εδώ και λίγες ημέρες ο υπεύθυνος του κτηρίου, Αργύρης Χατζημαλλής, και τέσσερις υπάλληλοι που έχουν προσληφθεί με πεντάμηνη σύμβαση.

Το πιο σημαντικό αντικείμενο που καταγράφεται, είναι το αρχείο της συλλογής του Τίτου Ξηρέλλη, το οποίο περιλαμβάνει πολλές παρτιτούρες του προηγούμενου αιώνα, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Ήταν πριν από λίγους μήνες που το «Ε» επισκέφθηκε το υπόγειο της Δημοτικής Πινακοθήκης Μυτιλήνης, βλέποντας τη σημαντική συλλογή αρχειακού υλικού (κείμενα, παρτιτούρες, φωτογραφίες κ.ά.) που υπάρχει αποθηκευμένο εκεί εδώ και χρόνια.


Ο Λέσβιος καλλιτέχνης, σε πορτραίτο της εποχής

Τότε, ο πρόεδρος του Οργανισμού Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Λέσβου, Κώστας Αστυρακάκης, αλλά και ο κ. Χατζημαλλής, μας έλεγαν ότι κάποια στιγμή θα ξεκινούσε η καταγραφή και αργότερα και η έκθεση του αρχειακού υλικού του υπογείου του κτηρίου.

Ξηρέλλης και… Μαρία Κάλλας

Η καταγραφή ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες, από τον κ. Χατζημαλλή και τέσσερις υπαλλήλους που έχουν προσληφθεί από το Δήμο Λέσβου για πέντε μήνες.

«Έχουμε βρει τη συλλογή Ξηρέλλη, την απομονώνουμε και την καταγράφουμε», λέει ο κ. Αστυρακάκης. «Έχουμε βρει σημαντικό φωτογραφικό και άλλο υλικό, μεταξύ του οποίου και φωτογραφία από τη Σκάλα του Μιλάνου, με τον Τίτο Ξηρέλλη μαζί με τη Μαρία Κάλλας.»

Σύμφωνα με τον κ. Αστυρακάκη, η συλλογή Ξηρέλλη απομονώνεται και στο μέλλον ενδέχεται να αξιοποιηθεί με κάποιο τρόπο, αφού έχει μέσα παρτιτούρες, τραγούδια αφιερωμένα στη Μυτιλήνη κ.ά..

Παράλληλα, καταγράφονται και έργα ζωγραφικής και άλλα αξιόλογα αντικείμενα λαογραφικού ενδιαφέροντος. «Υπάρχει η σκέψη να εκτεθούν μαζί με αυτά των υπόλοιπων ζωγράφων», λέει ο κ. Αστυρακάκης. «Αυτό που θέλουμε, είναι να φτιαχτεί ο χώρος του υπογείου τού Χαλήμ Μπέη και συγκεκριμένα το μεγάλο του κομμάτι που έχει ανεξάρτητη είσοδο, για να εκτεθούν διάφορα αντικείμενα του αποθηκευτικού χώρου.»

 

… και μια συλλογή από μπαούλα!

 
Μερικά από τα μπαούλα που εκτίθενται πλέον στους χώρους της Πινακοθήκης

Πέρα από τους πίνακες, τους χώρους της Πινακοθήκης εδώ και λίγο καιρό κοσμεί και μια συλλογή μπαούλων του Χαριλή Μπίνου, που επίσης «ξεθάφτηκαν» από το υπόγειο του κτηρίου.

Τα 15 συνολικά μπαούλα, διαφόρων μεγεθών, που έχουν φιλοτεχνηθεί μέσα στα τελευταία 200 χρόνια, είναι σύμφωνα με τον υπεύθυνο του χώρου, Αργύρη Χατζημαλλή, πολύ σημαντικά, αφού πρόκειται για άριστα δείγματα βαλκανικής ξυλογλυπτικής.

«Μέσα από τα σχέδια που χρησιμοποιούν οι ξυλογλύπτες, βλέπουμε διάφορα σύμβολα μακροζωίας κι ευημερίας, όπως η οθωμανική σπείρα, ο δικέφαλος αετός, το κυπαρίσσι κ.ά.. Σε ένα από αυτά υπάρχει αποτυπωμένη η παλαιότερη λεσβιακή φορεσιά, πριν την επικράτηση της βράκας, ενδεικτική για την εποχή εκείνη», λέει ο κ. Χατζημαλλής. «Αποφασίσαμε να τα εκθέσουμε, γιατί χρονολογικά συμπίπτουν με την εποχή που χτίστηκε η Πινακοθήκη και δίνουν κι έναν πιο ενδιαφέροντα χαρακτήρα και περισσότερες πληροφορίες για το χώρο.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey