Συνεργασία του Δήμου Λήμνου με την Αρχαιολογική Υπηρεσία

Έργα πολιτισμού με προοπτική…

19/02/2013 - 15:51

Σημαντικά έργα ανάδειξης των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων βρίσκονται σε εξέλιξη στη Λήμνο, ενώ άλλα αναμένεται να ξεκινήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σημαντικά έργα ανάδειξης των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων βρίσκονται σε εξέλιξη στη Λήμνο, ενώ άλλα αναμένεται να ξεκινήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Αρχικά έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μύρινας, με την τακτοποίηση των αποθηκών του και εργασίες συντήρησης του κτηριακού αποθέματος, και ακολούθησε αποκατάσταση κάθε προβλήματος σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει το έργο της αποκατάστασης των λιθόστρωτων πρόσβασης στο κάστρο της Μύρινας και έχει προενταχθεί το έργο της τοποθέτησης ενημερωτικών πινακίδων σε όλα τα μνημεία της πόλης. Τα δύο έργα χρηματοδοτεί ο Δήμος Λήμνου μέσω των Αστικών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων.

Παρουσίαση δράσεων
Οι σε εξέλιξη δράσεις, αλλά και οι επόμενες ενέργειες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, παρουσιάστηκαν, κατά τη διάρκεια κοπής της βασιλόπιτας των Εργαζόμενων στις Αρχαιολογικές Υπηρεσίες Λήμνου, από την προϊσταμένη των Εφορειών Αρχαιοτήτων, Χριστιάνα Λούπου. Στην εκδήλωση έγινε σύντομος απολογισμός του έργου του περασμένου έτους και ενημέρωση για τα έργα που πρόκειται να ξεκινήσουν.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μύρινας, το οποίο - σύμφωνα με την κ. Λούπου - «έχει αλλάξει πρόσωπο μέσα στο 2012 και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι γενικότερα από τις παρεμβάσεις και την πορεία των εργασιών των έργων που εκτελούνται στο νησί. Στη Λήμνο αυτήν τη δύσκολη περίοδο γίνεται σημαντικό έργο.».

Συγκεκριμένα, υλοποιείται με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ η αποκατάσταση του Αγίου Γεωργίου Ρεπανιδίου του Παλαιού, έργο στο οποίο αναφερθήκαμε πριν μέρες από τις σελίδες τού «Ε», όπως και η υλοποίηση της επίβλεψης των έργων κατασκευής του αποχετευτικού δικτύου της πόλης Μύρινας και της Νέας Κούταλης. Ακόμη, την προηγούμενη χρονιά έγιναν στερεωτικές εργασίες στο Αρχαίο Θέατρο της Ηφαιστίας, αρκετές τοιχοποιίες στην προϊστορική Μύρινα και την Πολιόχνη, ενώ σύμφωνα με την κ. Λούπου, το τρέχον έτος οι εργασίες θα εντατικοποιηθούν.

Επίσης, αποκαταστάθηκε το Αρχοντικό Βόντελα μετά από έγκριση της Υπηρεσίας Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και ο χώρος του ορόφου καθώς και του ισογείου είναι διαθέσιμοι για τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων από το Δήμο Λήμνου. Ακόμη, στον όροφο δημιουργήθηκε μόνιμη έκθεση ενημέρωσης κοινού για ό,τι είναι επισκέψιμο στη Μύρινα, αλλά και την υπόλοιπη Λήμνο.

Και συνάντηση
Η πορεία υλοποίησης των συγκεκριμένων έργων αποτέλεσε θέμα συνάντησης που είχε η κ. Χριστιάνα Λούπου με το δήμαρχο Λήμνου, Αντώνη Χατζηδιαμαντή. Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα θέματα που αφορούν και τις δύο υπηρεσίες και προγραμμάτισαν πολλές κοινές δράσεις. «Η συνεργασία μας είναι άψογη και έχει φέρει πολλά και θετικά για την ανάπτυξη του τόπου», τόνισε η κ. Λούπου.

Μιλώντας με τη σειρά του στο «Ε», ο κ. Χατζηδιαμαντής τόνισε: «Η ανάδειξη των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων είναι επένδυση για το μέλλον, είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη ενός ποιοτικού τουρισμού και γι’ αυτόν το λόγο διαθέτουμε χρήματα και καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες ώστε να αναδειχθούν με σύγχρονους τρόπους, να είναι επισκέψιμα και εύκολα προσβάσιμα. Ο επισκέπτης να αντλήσει επί τόπου πληροφορία και να σχηματίσει εικόνα για τη σημασία αυτών που βλέπει. Η συνεργασία μας έχει μπει σε σταθερές βάσεις, προστατεύουμε την κληρονομιά μας και αξιοποιούμε δημιουργικά τις λίγες δυνάμεις που διαθέτουμε για αυτόν το στόχο.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey