Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ένα πολύ σημαντικό έργο για την ανάδειξη δύο σημαντικών αρχαιολογικών χώρων της Μύρινας, του Κάστρου και της Ντάπιας, εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Πρόκειται για το έργο της δημιουργίας και βελτίωσης των προσβάσεων στο Κάστρο της Μύρινας και της Ντάπιας, με προϋπολογισμό 200.000 ευρώ, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αστικής Ανάπτυξης (ΟΣΑΑ) Μύρινας Λήμνου» του Δήμου Λήμνου και θα υλοποιηθεί από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Στο πλαίσιο του συνολικού σχεδίου ανάδειξης του Φρουρίου της Μύρινας, προβλέπεται να γίνουν τεχνικά έργα απαραίτητα για τη γενική αποκατάσταση του χώρου. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, θα αποκατασταθεί το μονοπάτι το οποίο οδηγεί στην κεντρική πύλη, θα γίνουν σωστικές εργασίες στην πύλη που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του εξωτερικού περιβόλου και αποτελεί την κύρια είσοδο του Φρουρίου και θα διαμορφωθεί η παραθαλάσσια πρόσβαση από το Ρωμαίικο Γιαλό, ενώ προβλέπονται και θέσεις θέας και ανάπαυσης.
Η αποκατάσταση του μνημείου θα ολοκληρωθεί με την τοποθέτηση πινακίδων ενημέρωσης που θα πληροφορούν τον επισκέπτη για την ιστορία του κάστρου και της πόλης.
Στην Ντάπια θα επισκευαστεί το υφιστάμενο μονοπάτι, ώστε να βελτιωθεί τόσο η βατότητα, όσο και η αισθητική και λειτουργικότητα του αρχαιολογικού χώρου.
Σύμφωνα με το δήμαρχο Λήμνου, Αντώνη Χατζηδιαμαντή, «η προσπάθεια προστασίας και ανάδειξης του αρχαιολογικού πλούτου της Λήμνου συνεχίζεται με την προετοιμασία και υποβολή προτάσεων, σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, για την ένταξη και άλλων σημαντικών έργων σε χρηματοδοτικά προγράμματα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι και σήμερα η πρόσβαση στο Φρούριο γίνεται από το μονοπάτι το οποίο είναι ανηφορικό, χωμάτινο, στενό και μόνο σε ένα σημείο λιθόστρωτο. «Το πρόβλημα είναι χρονίζον, επιδεινώνεται όταν επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες στο νησί και η παρούσα κατάσταση διατήρησής του κρίνεται επικίνδυνη, εγκυμονώντας κινδύνους για τους επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου», δήλωσε η προϊσταμένη της Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, Χριστιάνα Λούπου.
Σύμφωνα με την κ. Λούπου, «πρόκειται για έργα ανάσας για τα μνημεία, τα οποία έχουν αρκετά εγκαταλειφθεί, καθώς έχουν περάσει 13 χρόνια από τότε που έγιναν τα τελευταία έργα στο Κάστρο της Μύρινας».