"Ενταφιάζεται" το τουρκολιβυκό σύμφωνο

Στα κάγκελα η Τουρκία για ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου

07/08/2020 - 07:55 Ενημερώθηκε 07/08/2020 - 10:26

Ανατροπές στα ελληνοτουρκικά και νέες εντάσεις πυροδοτεί, όπως φαίνεται, σε πρώτη φάση, η συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου για τη μερική οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, σε συνέχει της αντίστοιχης με την Ιταλία και αυτών που έχει υπογράψει η Κύπρος με Αίγυπτο και Ισραήλ και Λίβανο (η τελευταία δεν έχει κυρωθεί ακόμη).

Αν και τις τελευταίες ημέρες Αθήνα και Άγκυρα καλλιεργούσαν σταθερά κλίμα έναρξης διερευνητικών επαφών εντός του Αυγούστου, μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την Αίγυπτο, η Άγκυρα αντέδρασε εκδίδοντας NAVTEX που περιλαμβάνει τη Ρόδο και το Καστελόριζο, τμήματα που δεν καλύπτονται από το πρώτο σκέλος της τμηματικής συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου. Παράλληλα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, εξέδωσε ανακοίνωση που απορρίπτει τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, υποστηρίζοντας ότι οι δύο χώρες δεν έχουν θαλάσσια σύνορα.

«Δεν υπάρχει θαλάσσιο σύνορο ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αίγυπτ. Για την Τουρκία είναι ανύπαρκτη η δήθεν συμφωνία καθορισμού περιοχών θαλάσσιας ευθύνης που ανακοινώθηκε πως υπογράφηκε. Αυτή η άποψή μας να γίνει γνωστή και στο μέτωπο και στο τραπέζι» ενώ συνεχίζοντας αναφέρεται: «Η δήθεν περιοχή ευθύνης βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας που έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Έθνη. Η Αίγυπτος που απεμπόλησε περιοχή 11.500 τετρ.χλμ. με τη συμφωνία που υπέγραψε με την Ελληνοκυπριακή Διίκηση το 2003 τώρα με την δήθεν συμφωνία που υπέγραψε με την Ελλάδα χάνει περιοχές θαλάσσιας ευθύνης. Με τη συμφωνία αυτή επιχειρείται να σφετεριστούν και τα δικαιώματα της Λιβυής.»

Με αυτή τη συμφωνία «ενταφιάζεται»  το τουρκολιβυκό σύμφωνο. Επιπλέον η χώρα μας αυξάνει σημαντικά το κυριαρχικό της αποτύπωμα και κατοχυρώνει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της. Ακόμη υλοποιεί μια στρατηγική εθνικής ολοκλήρωσης κατοχυρώνοντας τον απόλυτο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών στην ανατολική Μεσόγειο. Επιπροσθέτως η Ελλάδα δημιουργεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου ένα κεκτημένο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Δρέπει τους καρπούς (στην πράξη και όχι στα λόγια) μιας πολιτικής αρχών που στηρίζεται στη συνεργασία και το Διεθνές Δίκαιο.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχετική δήλωσή του τόνισε: «Χρειάστηκαν 15 χρόνια διαπραγματεύσεων για να καταλήξουμε σε μία συμφωνία σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, με την οποία αναγνωρίζονται όλα τα δικαιώματα των νησιών μας στις Θαλάσσιες Ζώνες τους. Μία συμφωνία καθ' όλα νόμιμη, που ικανοποιεί απόλυτα και τις δύο χώρες. Μία συμφωνία που δημιουργεί μία νέα πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και επαναφέρει τη νομιμότητα στην περιοχή. Νομιμότητα που επιχειρήθηκε να διασαλευθεί από το παράνομο και ανυπόστατο Τουρκολιβυκό μνημόνιο. Με την Αίγυπτο, όπως και πριν λίγους μήνες με την Ιταλία, αποδείξαμε ότι η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο είναι ο μόνος δρόμος για την ασφάλεια, την ειρήνη, τη σταθερότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Εμείς σε αυτόν τον δρόμο θα πορευτούμε με όλους τους γείτονές μας. Ελπίζουμε και προσδοκούμε ότι θα πράξουν και εκείνοι το ίδιο».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey