Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Προς οριστικό ΟΧΙ στη διάσπαση του Δήμου Λέσβου κινείται η κυβέρνηση
Οι αποκλειστικές και συνάμα έγκυρες πληροφορίες του «Ε» επιβεβαιώνουν αυτό που ως ψίθυρος ή ανησυχία κυκλοφορούσε εδώ και μέρες στην κοινή γνώμη του νησιού. Ότι δηλαδή η απόφαση της κυβέρνησης για την μη διάσπαση του Δήμου Λέσβου, παρά τις κατά καιρούς περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις από τα πλέον επίσημα χείλη, αλλά και τις πρόσφατες καθησυχαστικές δηλώσεις του τοπικού κυβερνητικού βουλευτή, αν δεν είναι ακόμη οριστική, παραπέμπεται πάντως στις μετεκλογικές καλένδες.
Οι λόγοι της υπαναχώρησης
Ως επίσημη δικαιολογία από κυβερνητικής πλευράς αναμένεται να προβληθεί το γεγονός των δυσεπίλυτων προβλημάτων σε τεχνικό επίπεδο, που θα ανέκυπταν στην διοίκηση των Δήμων που θα προέκυπταν από ενδεχόμενη διάσπαση. Το γεγονός όμως ότι τα προβλήματα αυτά ήταν γνωστά όταν εκστομίζονταν οι σχετικές υποσχέσεις για την «ρύθμιση του χωροταξικού σε κάποιες, λίγες, ακραίες περιπτώσεις» με χαρακτηριστικότερη ασφαλώς αυτήν του Δήμου-τέρατος της Λέσβου, καθιστούν τις όποιες δικαιολογίες έωλες και τις περιγράφουν ως τυπική περίπτωση του λεγόμενου «προφάσεις εν αμαρτίαις».
Εσχάτως στις δικαιολογίες της κυβερνητικής υπαναχώρησης για το θέμα αυτό επιστρατεύτηκε και το ...σύνταγμα. Σύμφωνα με διαρροές που είδαν το φως της δημοσιότητας υποστηρίζεται επικαλούμενοι συνταγματολόγους στους οποίους έχει απευθυνθεί το υπουργείο Εσωτερικών, ότι λόγω της εγγύτητας της διαδικασίας των εκλογών εγείρονται συνταγματικά ζητήματα που εδράζονται στο άρθρο 52 του Συντάγματος («Η ελεύθερη και ανόθευτη εκδήλωση της λαϊκής θέλησης, ως έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας, τελεί υπό την εγγύηση όλων των λειτουργών της Πολιτείας, που έχουν υποχρέωση να τη διασφαλίζουν σε κάθε περίπτωση. Νόμος ορίζει τις ποινικές κυρώσεις κατά των παραβατών της διάταξης αυτής»).
Οι λάθος χειρισμοί
Η ανεπίσημη, πλην προφανής, εξήγηση είναι, ότι το αρμόδιο Υπουργείο και προσωπικά ο Υπουργός κ. Χαρίτσης, επιχείρησαν να κάνουν πολιτική και να εκμεταλλευθούν ψηφοθηρικά το θέμα της διάσπασης κάποιων εμφανώς δυσλειτουργικών Δήμων και αυτή τους η τακτική άνοιξε κυριολεκτικά τον ασκό του Αιόλου. Έτσι, ενώ υποτίθεται η ρύθμιση των ακραίων αυτών περιπτώσεων θα γινόταν με μια απλή τροπολογία σε κάποιο νομοσχέδιο χωρίς πολλές-πολλές αντιδράσεις, και κρατώντας χαμηλούς τόνους, χωρίς πολύ δημοσιότητα, άρχισαν να συζητούν εκ των υστέρων για ειδικό άρθρο σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, πράγμα που άνοιξε την όρεξη σε πολλούς… δικαίους και αδίκους, απειλώντας να τινάξει στον αέρα το υφιστάμενο χωροταξικό της αυτοδιοίκησης πανελλαδικά, πυροδοτώντας σωρεία τοπικιστικών παρεμβάσεων.
Η πίεση που άρχισε να ασκείται από διάφορες πλευρές με κίνδυνο το όποιο πολιτικό όφελος από την ικανοποίηση του αιτήματος διάσπασης σε μια περιοχή, να εξουδετερώνεται με το παραπάνω από το πολιτικό κόστος από την μη ικανοποίηση αντίστοιχων αιτημάτων σε άλλες περιοχές, φαίνεται να οδηγεί το Υπουργείο στην μικρόψυχη απόφαση να πάρει πίσω τις υποσχέσεις ακόμα και στις ειδικές περιπτώσεις που το ίδιο είχε αναγνωρίσει, αφήνοντας τους δίκαια διεκδικούντες, με πρώτους τους κατοίκους της Λέσβου, στα κρύα του λουτρού.
Νέο σκηνικό
Η εξέλιξη αυτή, αν δεν υπάρξει κάποια απίθανη πλέον ανατροπή της τελευταίας στιγμής, πέρα από την πικρή γεύση που αφήνει στους κατοίκους της Λέσβου από την νέα εξαπάτηση, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Υποψηφιότητες που είχαν ανακοινωθεί, θεωρώντας τη διάσπαση δεδομένη, είτε για τον υποτιθέμενο Δήμο Μυτιλήνης είτε για εκείνον της «Δυτικής Λέσβου» αναμένεται να επανεξεταστούν, κάποιες να αποσυρθούν εντελώς και κάποιες να οδηγήσουν σε συμμαχικά σχήματα ακόμα και ετερόκλητα. Ήδη με την πρώτη διαρροή των πληροφοριών για την απόφαση περί μη διάσπασης, άρχισαν να κυκλοφορούν ποικίλα σενάρια, που όμως τηρώντας στάση ευθύνης απέναντι στους αναγνώστες μας δεν σπεύδουμε να αναπαράγουμε, μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα και να γίνει σαφές ποια από όσα ψιθυρίζονται έχουν βάση και ποια αποτελούν εικασίες ή και ευσεβείς πόθους διαφόρων. Πάντως το βέβαιο είναι ότι η αναπάντεχη εξέλιξη αυτή ανατρέπει ισορροπίες και υποχρεώνει εκείνους που εξαρτούσαν την υποψηφιότητά τους από τη διάσπαση να κάνουν δεύτερες σκέψεις.
Και η ύστατη προσπάθεια
Νομίζουμε όμως ότι πριν υπάρξουν δεύτερες ή και τρίτες σκέψεις αυτήν την κρίσιμη χρονική στιγμή, που ακόμη το θέμα φαίνεται να παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα, γιατί το κυβερνητικό κόμμα μετρά το πολιτικό κόστος και τις απώλειες μιας τέτοιας απόφασης του, όχι μόνο στα πλαίσια των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά και των εθνικών εκλογών, χρειάζεται η μέγιστη πίεση όλων των εμπλεκομένων πολιτικών δυνάμεων και παραγόντων ώστε η ευκαιρία να μη χαθεί, έστω και την δωδεκάτη ώρα! Θα πρέπει να γίνει σαφές στην κυβέρνηση και από τους τοπικούς κυβερνητικούς παράγοντες -βουλευτή και τοπικά στελέχη- ότι τυχόν υπαναχώρηση από στο θέμα της διάσπασης, που όπως υπενθύμισε στην τελευταία δήλωση του και ο Γ. Πάλλης, είναι θέση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, θα έχει τεράστιο πολιτικό κόστος, που δεν αποκλείεται να του «στοιχήσει» και την κοινοβουλευτική έδρα! Τις επόμενες μέρες κρίνεται οριστικά και αμετάκλητα το θέμα, ας φροντίσουν όλοι όσοι έχουν λόγο και ρόλο και εμπλέκονται στην υπόθεση να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να μη μείνει για άλλη μια φορά η Λέσβος μόνο με την προσδοκία και στα κρύα του λουτρού!
Εξακολουθεί να μιλά με γρίφους ο Χαρίτσης
Τι θέλει να πει ο ...ποιητής!
Μιλώντας χθες στο newpost.gr ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης για όλα τα θέματα της αρμοδιότητας του για τις ποικίλες εκλογές που πρέπει να διαχειριστεί το υπουργείο του, απάντησε και σε σχετική ερώτηση για το επίμαχο θέμα της διάσπασης των δήμων. Γρίφος ήταν η απάντηση του, αν και άφησε ανοιχτό το θέμα της διάσπασης των λεγόμενων εξόφθαλμων περιπτώσεων δήμων που θα «μπορούσαν» να αντιμετωπιστούν τώρα, όπως είπε. Τι θέλει να πει ο ...ποιητής, πραγματικά δεν καταλαβαίνουμε, όταν τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει τόσο πολύ. Ας αποφασίσει χωρίς γρίφους τι θέλει και να το ξεκαθαρίσει και στην κοινή γνώμη.
Να τι ακριβώς είπε:
Ερ(ώτηση): Υπάρχει πιθανότητα να αποφασίσετε τη διάσπαση δήμων πριν τις δημοτικές εκλογές; Δηλαδή, θα ψηφίσουν κάποιοι πολίτες τον Μάιο σε άλλους δήμους από αυτούς που είναι τώρα;
ΧΑΡ(ίτσης): Με τον Καλλικράτη άλλαξε πλήρως ο χωροταξικός χάρτης της Αυτοδιοίκησης με συνενώσεις δήμων. Η διαδικασία που υιοθετήθηκε, δημιούργησε και τότε αντιδράσεις. Σε γενικές γραμμές όμως ήταν μια σωστή μεταρρύθμιση γιατί δημιούργησε δήμους με κρίσιμο μέγεθος για να παίζουν ρόλο στα τοπικά πράγματα. Παρ’ όλα αυτά, υπήρξαν λάθη και αδικίες. Τα προβλήματα που στην πορεία φάνηκαν, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν πρόχειρα λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Πολλοί μιλάνε για διάσπαση δήμων, λίγοι όμως αντιλαμβάνονται πόσο περίπλοκο είναι αυτό σε ζητήματα όπως η δημοτική περιουσία, το προσωπικό, οι ενεργές συμβάσεις, τα χρέη. Αν πας να λύσεις ένα πρόβλημα πρόχειρα, μπορεί να δημιουργήσεις ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα. Εμείς τους προηγούμενους μήνες έχουμε κάνει μια σημαντική τεχνική και νομική προεργασία. Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις του υπουργείου σε σχέση με κάποιες λίγες περιπτώσεις που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν τώρα. Από εκεί και πέρα, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα πάρουμε την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής η οποία θα εξετάσει συνολικά το χωροταξικό της Αυτοδιοίκησης. Πέρα από κάποιες εξόφθαλμες περιπτώσεις, πρέπει να έχουμε μια συνολική αντιμετώπιση.
ΕΡ: Εγώ τώρα αυτό το ερμηνεύω ότι θα έχουμε διασπάσεις πριν τις εκλογές.
ΧΑΡ: Το ερμηνεύετε εσείς όπως νομίζετε.