Ο νέος «Καλλικράτης» δεν ήρθε ακόμα ούτε σε διαβούλευση και προκαλεί πλέον αντιδράσεις - Θα λέγεται πάντως «Κλεισθένης 1»! Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβάζει τους τόνους και δηλώνει πως θα καταργήσει (εάν εκλεγεί) την «απλή αναλογική»!

Ολημερίς μεταρρυθμίζανε το βράδυ το χαλούσαν…

17/04/2018 - 12:23

Και το όνομα αυτού «Κλεισθένης». Και όχι απλά «Κλεισθένης» αλλά με υποσημείωση πως πρόκειται για το πρώτο στάδιο της μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη», αφού το νομοσχέδιο βαπτίζεται από τον Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη υπ’ αριθμόν «1». Εν αναμονή δηλαδή και του «Κλεισθένη 2». Η αποκάλυψη αυτή βέβαια του Υπουργού σε αποκλειστική του συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών», όσο κι αν παραπέμπει σε κάτι το «καινούργιο», ή ως (προσδοκώμενη) «εξέλιξη», επί της ουσίας διαψεύδεται από τα ίδια τα λεγόμενα του κ. Σκουρλέτη. Αφού το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο δεν θα δοθεί τελικά ούτε τώρα, ούτε μετά το Πάσχα όπως είχε αφεθεί να εννοηθεί από κυβερνητικές πηγές, ούτε πριν το κοινό συνέδριο των ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ που διεξάγεται στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας. Δίνοντας εύλογα τροφή για σενάρια που μεταθέτουν τελικώς τη δημόσια διαβούλευση επί του νομοσχεδίου για τις αρχές Μαΐου, προκαλώντας δικαίως τις έντονες αντιδράσεις των παραγόντων της αυτοδιοίκησης. Και ειδικά της Λέσβου, που προσδοκούν μεταξύ άλλων και… χωροταξική μεταρρύθμιση. Μέσα σε όλα αυτά, έρχεται από χθες και η δήλωση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη που δεν αμφισβητεί πια απλά την «καρδιά» του υπό ψήφιση νομοσχεδίου που φέρει η κυβέρνηση και δεν είναι άλλη από την εφαρμογή της «απλής αναλογικής». Αλλά ευθέως λέγει πως εάν εκλεγεί πρωθυπουργός, θα καταργήσει… επί τόπου την «απλή αναλογική» για να μην διεξαχθούν ποτέ οι αυτοδιοικητικές εκλογές με αυτό το εκλογικό σύστημα!

Η αργοπορία και η εξέλιξη που παραπέμπει σε «γιοφύρι της Άρτας» σε ότι αφορά τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» από την κυβέρνηση, προκαλεί πλέον έντονη δυσαρέσκεια στους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης που ακούνε εδώ και δύο χρόνια για «μεταρρύθμιση» και μετά από αρκετές αναβολές, δεν έχουν δει ούτε έστω τη δημόσια διαβούλευση επί αυτής, να έρχεται. Ο Υπουργός Εσωτερικών σε αποκλειστική του συνέντευξη στην «Εφ. τ. Συν», μπορεί με τις πληροφορίες περί του ονόματος του νομοσχεδίου να θέλησε να αποτυπώσει κάτι σαν εξέλιξη, αλλά τελικώς κατάφερε να κεντρίσει τα βέλη της κριτικής ξανά στο πρόσωπό του. Αφού η δημόσια διαβούλευση δεν ήρθε ούτε μετά το Πάσχα όπως υποσχέθηκε στην τελευταία του συνέντευξη, αλλά ούτε έστω πριν το κοινό αυτοδιοικητικό συνέδριο των ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ που διεξάγεται στο τέλος της εβδομάδας. Προαναγγέλλει ουσιαστικά νέα καθυστέρηση στην κατάθεση του νέου «Καλλικράτη», με τις τελευταίες πληροφορίες να μεταθέτουν μάλιστα τις διαδικασίες ακόμη και στις αρχές Μαΐου. Με ότι αυτό συνεπάγεται για το πότε θα μπορούμε να μιλάμε για το νέο «Καλλικράτη». Ο οποίος πάντως θα λέγεται «Κλεισθένης 1».

Και πρώτη και δεύτερη φάση…

«Ο «Καλλικράτης» έκλεισε τον κύκλο του, σήμερα μπαίνουμε σε μια νέα μεταρρυθμιστική περίοδο», σημειώνει χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και συνεχίζει: «Όπως ο Κλεισθένης έθεσε τις βάσεις για τη δημοκρατική μεταρρύθμιση της αρχαίας Αθήνας, έτσι και εμείς θέλουμε να κάνουμε μια βαθιά δημοκρατική τομή στην αυτοδιοίκηση με την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Όπως αντιληφθήκατε είστε οι πρώτοι που μαθαίνετε το όνομα της νέας μεταρρύθμισης, με τον ιδιαίτερο συμβολισμό που έχει αυτό». Με την προσθήκη «1» στην ονομασία του νέου αυτοδιοικητικού θεσμικού πλαισίου, να προμηνύει δηλαδή και νέες αλλαγές. Για αυτό και ο υπουργός διευκρίνισε ότι «κάνουμε τα πρώτα βήματα μιας νέας περιόδου που θα ολοκληρωθεί σε μια δεύτερη φάση. Η ολοκλήρωση αυτής της νέας μεταρρυθμιστικής προσπάθειας θα σχετίζεται με τη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και την πλήρη ανάταξη της οικονομίας που θα δώσει νέες δυνατότητες».

 

 

Ποιος ήταν ο Κλεισθένης ο Αθηναίος

Ποιος ήταν ο Κλεισθένης ο Αθηναίος, που ενέπνευσε τους συντελεστές της σημερινής μεταρρύθμισης στην αυτοδιοίκηση και τους ώθησε να χαρίσουν το όνομά του στο νομοσχέδιο που θα φέρουν στη βουλή; Με το τέλος της τυραννίας του Πεισίστρατου, ο Κλεισθένης, ανέλαβε να μεταρρυθμίσει το πολίτευμα της Αθήνας και να το καταστήσει δημοκρατικότερο. Χώρισε την Αττική σε τρεις βασικούς δήμους (το άστυ, τα παράλια και τη μεσογαία). Μετά με το σύστημα των τριττυών χώρισε τον κάθε δήμο σε 10 τριττύες, δημιουργώντας συνολικά 30 τριττύες. Ύστερα πήρε 1 τριττύν από το άστυ, 1 από την μεσογαία και 1 από τα παράλια και έφτιαξε μια νέα φυλή. Έτσι έκανε και με τις υπόλοιπες τριττύες, φτιάχνοντας 10 νέες φυλές. Έτσι οι πλούσιοι ευγενείς έπαψαν να αποτελούν μόνοι τους μια ισχυρή τάξη και αναμείχθηκαν με τους υπόλοιπους πολίτες και οι πολιτικοί σταμάτησαν να ωφελούν τους κατοίκους μιας μόνο περιοχής, αφού τώρα υπήρχαν τριττύες και από τις 3 περιοχές σε μία φυλή. Ο Κλεισθένης ακόμη, έδωσε όλη την εξουσία στην Εκκλησία του Δήμου. Επίσης, ο Κλεισθένης, για να προστατέψει το νέο πολίτευμα, καθιέρωσε τον γνωστό (εξ)οστρακισμό. Οι μεταρρυθμίσεις του Κλεισθένη στην Αρχαία Αθήνα, θεωρήθηκαν ως οι πιο ουσιαστικές για το πολίτευμα της Δημοκρατίας. Με τον Αριστοτέλη μάλιστα να γράφει πως ο Κλεισθένης «έδωσε την πολιτεία στον λαό» και προφανώς ειδικά αυτή η ρήση έδωσε έμπνευση στους σημερινούς μεταρρυθμιστές που -ανεξάρτητα του τι κάνουν- αυτό πάντως «ευαγγελίζονται» ότι κάνουν για το λαό…

 

 

Μητσοτάκης: «Θα καταργήσω επί τόπου την απλή αναλογική»!

Τη στιγμή πάντως που η νέα καθυστέρηση προκαλεί αντιδράσεις στον αυτοδιοικητικό κόσμο, δίνεται η αφορμή και σε καθαρά κομματικό επίπεδο να τεθεί υπό αμφισβήτηση όλη η μεταρρυθμιστική αυτή προσπάθεια. Με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη να «ακυρώνει» την «καρδιά» της κυβερνητικής μεταρρύθμισης, την «απλή αναλογική» δηλαδή, δηλώνοντας χθες πως ουσιαστικά δεν πρόκειται να διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 με το υπό ψήφιση εκλογικό σύστημα, αφού θα έχουν προηγηθεί οι εθνικές εκλογές και έτσι δεσμεύεται ότι από τη στιγμή που θα αναλάβει τη νέα κυβέρνηση από τα πρώτα νομοθετήματα θα είναι η κατάργηση της απλής αναλογικής και στην αυτοδιοίκηση.

 

«Απλή αναλογική = ακυβερνησία»

«Η απλή αναλογική ισοδυναμεί με ακυβερνησία, είτε πρόκειται για το κεντρικό κράτος, είτε πρόκειται για την αυτοδιοίκηση. Δεσμεύομαι ότι αυτός ο νόμος θα αλλάξει και καθώς οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν μετά τις εθνικές εκλογές, ο δήμαρχος θα μπορεί να λαμβάνει τις αποφάσεις του με βάση την εντολή που έλαβε από τους πολίτες».

Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην δήλωσή του υποστηρίζει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι «κεντρικός πυλώνας» για τη διακυβέρνηση της χώρας και εξαπολύοντας «πυρά» προς την κυβέρνηση, σημειώνει ότι «αλλάζοντας το εκλογικό σύστημα» προσπαθεί να «προκαλέσει χάος», «Η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί κεντρικό πυλώνα στο σχέδιο μου για τη διακυβέρνηση της χώρας. Σε όλη την Ευρώπη πλέον οι δήμοι αποκτούν άμεση πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία με ανάλογες αρμοδιότητες και ευθύνες.

Οι εκλεγμένοι στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι οι άμεσοι εκπρόσωποι των πολιτών που γνωρίζουν, και επιλύουν άμεσα βασικά τοπικά προβλήματα. Είναι προτεραιότητα μου να ενισχύσω τις δυνατότητες και τα εργαλεία που έχουν στη διάθεση τους για να εκπληρώσουν την αποστολή τους. Η κυβέρνηση εργαλειοποιεί και την αυτοδιοίκηση αλλάζοντας το εκλογικό σύστημα, σε μια προσπάθεια να προκαλέσει χάος για να περιορίσει τις εντυπώσεις από την επερχόμενη συντριπτική ήττα της».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey