Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Η Αναστασία Αντωνέλλη μιλά εφ όλης της ύλης για την παρουσία της στον Οργανισμό Κοινωνικής Πολιτικής , αλλά και για την απόφασή της να συμπορευτεί με τον Κ. Μουτζούρη
Ένα από τα πρόσωπα που η διαδρομή τους και η δράση τους στα του δήμου εδώ και εννέα περίπου χρόνια, από τότε που θεσμοθετήθηκε ο Καλλικράτης και δημιουργήθηκε ένας δήμος στο νησί έχει κάνει αισθητή την παρουσία της, συμμετέχοντας και στις δυο δημοτικές αρχές του Δήμου Λέσβου και επί Βουνάτσου και τώρα επί Γαληνού, είναι η Αναστασία Αντωνέλλη. Και στις δυο θητείες υπήρξε η αρμόδια αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και είχε καταπιαστεί με τη έναρξη της λειτουργίας του ενιαίου δήμου για τη δημιουργία του Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης καταφέρνοντας να αξιοποιήσει ευρωπαϊκά προγράμματα και χρηματοδοτήσεις για μια σειρά δομές, που απευθύνονται σε ευάλωτα άτομα και σε κατηγορίες συμπολιτών μας που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση. Η κ. Αντωνέλλη έχει να επιδείξει έργο όλα αυτά τα χρόνια και αυτό είναι ορατό στους δημότες του νησιού. Ένα έργο που έχει εκτιμηθεί από αντιπάλους και μη. Αποφάσισε όμως εν όψει των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών και μετά εννιά σχεδόν χρόνια παρουσίας στα δημοτικά πράγματα, να αλλάξει ...πίστα και να «μετακινηθεί» στην Περιφέρεια, κατερχόμενη ως υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τον συνδυασμό του Πρύτανη Κώστα Μουτζούρη, κάνοντας το επόμενο βήμα της στα αυτοδιοικητικά του νησιού. Με την ευκαιρία αυτή μιλήσαμε με την Αν. Αντωνέλλη για να μας πει τους λόγους που την οδήγησαν σε μια τέτοια κίνηση, αλλά και για έναν μίνι απολογισμό της πράγματι επιτυχημένης δράσης της ως επικεφαλής του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Λέσβου. Να τι μας είπε:
Γιατί με τον Μουτζούρη
Σε πολλούς προκάλεσε έκπληξη, κ. Αντωνέλλη, η υποψηφιότητα σας στην Περιφέρεια, με τον Ανεξάρτητο Συνδυασμό του Κώστα Μουτζούρη. Και αυτό γιατί είχατε κατά γενική ομολογία μια επιτυχημένη πορεία στο Δήμο επί εννιά χρόνια. Πως το αποφασίσατε να μετακινηθείτε από την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση στην Περιφέρεια;
Είμαι άνθρωπος που θεωρώ τις προκλήσεις και το καινούργιο εξέλιξη, δεν με φοβίζουν οι αλλαγές, αλλά αντίθετα με πεισμώνουν να προσπαθήσω ακόμα περισσότερο. Έτσι η πρόταση του Ανεξάρτητου Υποψήφιου Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη να συνεργαστώ μαζί του και να δουλέψουμε προκειμένου να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε ως Περιφερειακή Αρχή, ένα «Άλμα Ανάπτυξης για το Β. Αιγαίο», γέννησε την ελπίδα στην καρδιά και στο νου μου. Την ελπίδα σε ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας: την Λέσβο μας την πάντα αγαπημένη!
Εντάχθηκα στον συνδυασμό του για τρείς ζωτικής σημασίας λόγους για εμένα:
Ο πρώτος: Ο Συνδυασμός «Άλμα Ανάπτυξης για το Β. Αιγαίο» είναι ένας Ανεξάρτητος Συνδυασμός. Πίστευα και πιστεύω στην ανεξάρτητη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο ρόλος των κομμάτων είναι στην βουλή και έχει αποδειχθεί επιζήμιο όταν θεσμικοί εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης έγιναν «νεροκουβαλητές» των κομμάτων. Επιτέλους η τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να λειτουργεί προς όφελος όλων, μακριά από κομματικές διαιρέσεις.
Ο δεύτερος: Ο επικεφαλής του Συνδυασμού, Κώστας Μουτζούρης! Ήρθε η ώρα η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να επωφεληθεί από τις γνώσεις και την εμπειρία του πρώην Πρύτανη του Πολυτεχνείου - Προέδρου της Αρχής Λιμένων και νυν Προέδρου του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Γνώση που αξιοποίησαν διαχρονικά κυβερνήσεις διαφορετικών κομματικών αποχρώσεων.
Και ο τρίτος λόγος: Έχοντας την Τιμή να συμμετέχω στις ανεξάρτητες Δημοτικές αρχές τόσο του Δημήτρη Βουνάτσου όσο και του Σπύρου Γαληνού, μου ανατέθηκε -όπως ξέρετε- η ευθύνη και από τους δυο, της Κοινωνικής Πολιτικής. Μια κοινωνική πολιτική που έπρεπε να δημιουργήσουμε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα τεράστια προβλήματα και την επείγουσα ανάγκη που δημιούργησε η πολλαπλή κρίση που ξέσπασε από το 2011 στους ανθρώπους του τόπου μας. Χρήματα δεν υπήρχαν, υπήρχαν χρέη. Έτσι με μοναδικά εφόδια την ενσυναίσθηση και την φαντασία, έπρεπε να δουλέψουμε για να ανοίξουμε δρόμους και να δημιουργήσουμε ένα δίχτυ ασφαλείας για όλα αυτά τα θύματα της φτώχιας στον τόπο μας. Σήμερα εννιά χρόνια μετά με την πολύτιμη συμπαράσταση όλων, εργαζομένων, θεσμικών φορέων και φυσικά των ίδιων των συμπολιτών μας, μπορούμε να πούμε ότι το καταφέραμε. Το δίχτυ αυτό είναι υπαρκτό, δημιουργήσαμε δομές για την αντιμετώπιση της φτώχιας και αποκαταστήσαμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στις κοινωνικές μας υπηρεσίες. Οι πελατειακές σχέσεις μεταξύ αιρετών και πολιτών είναι πια μια θλιβερή ανάμνηση για τους πολίτες. Οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη ξέρουν ότι θα πάνε στις υπηρεσίες και θα εξυπηρετηθούν ισότιμα.
Έτσι μετά από εννιά χρόνια και έχοντας στις αποσκευές μου την βεβαιότητα ότι εξάντλησα την φαντασία μου, που με αυτήν πρώτη ύλη καταφέραμε να φτιάξουμε το τραίνο της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου μας, με ράγες και βαγόνια, για το οποίο είμαι σίγουρη πως οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές μας υπηρεσίες θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται το ταξίδι θα συνεχιστεί ομαλά προς όφελος όλων όσων έχουν ανάγκη, είπα πως ήρθε η ώρα να κατέβω από την θέση του οδηγού του τραίνου.
«Ανοίξαμε μονοπάτια που δεν υπήρχαν»
Όταν λέτε ότι φτιάξατε το τραίνο της κοινωνικής πολιτικής του δήμου τι ακριβώς εννοείτε;
Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την ανάγκη των πολιτών, από την οικονομική κρίση που άρχισε να καλπάζει και στην Λέσβο από το 2011, πέρα από την φροντίδα μας να διατηρήσουμε όλες τις κοινωνικές δομές που παραλάβαμε, δηλαδή τους Παιδικούς τα ΚΑΠΗ και το Βοήθεια στο Σπίτι, κάτι που δεν ήταν εύκολο, (έκλεισαν πάμπολλες στην υπόλοιπη Ελλάδα). Έπρεπε να βάλω την φαντασία μου να δουλέψει προκειμένου να ανοίξουμε μονοπάτια που δεν υπήρχαν και να δημιουργήσουμε ένα δίχτυ ασφαλείας, μια δημοτική αγκαλιά που να χωρά τον πόνο και την ανάγκη που η φτώχια δημιούργησε, προκειμένου να μην νοιώθουν οι άνθρωποι μας μόνοι, στο έλεος του Θεού. Έτσι δημιουργήσαμε συνεργαζόμενοι με όσους φορείς χρειάστηκε να το κάνουμε, με την στήριξη της τοπικής κοινωνίας, των εργαζομένων στο Δήμο και την πλήρη αξιοποίηση όλων των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, δομές για την αντιμετώπιση της φτώχιας, τις οποίες και λειτουργούμε μέχρι σήμερα: Χαρακτηριστικά σας αναφέρω το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο, το Κοινωνικό Οδοντιατρείο, το Κοινωνικό Παντοπωλείο - Δημοτική Ιματιοθήκη, τον Ξενώνα Φιλοξενίας για Γυναίκες θύματα βίας-φτώχιας και τα παιδιά τους, το Κοινωνικό Φροντιστήριο, το Δωρεάν συσσίτιο απόρων Δημοτών, αλλά και το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Λέσβου, όπως και άλλες δομές.
Είναι γνωστό ότι από Ευρωπαϊκά προγράμματα υπήρχε η δυνατότητα για χρηματοδότηση διαφόρων δράσεων, εσείς πως τις αξιοποιήσατε και τι ακριβώς έγινε στα εννιά αυτά χρόνια, που εσείς βρεθήκατε στην προεδρία αυτού του Οργανισμού;
Από την αξιοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στον Τομέας της Κοινωνικής Πολιτικής 2011-2018, οι συνολικές Χρηματοδοτήσεις: είναι περίπου 20.477.293 ευρώ, ενώ δημιουργήθηκαν στον τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λέσβου 47 νέες θέσεις εργασίας, από την υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων. Αναφέρω μερικά απ’ όσα θυμάμαι: Δημιουργήσαμε τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων βίας-φτώχιας, συνολικής χρηματοδότησης 1, 5 περίπου εκ. ευρώ, με εξασφάλιση λειτουργίας έως το 2020, Δημιουργήσαμε τα Κέντρα Κοινότητας Δήμου Λέσβου με συνολική χρηματοδότηση 600.000 ευρώ, το ΤΕΒΑ-Πρόγραμμα «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους, συνολικού προϋπολ. 3.250.000 ευρώ, το πρόγραμμα «Οικογενειακή και Επαγγελματική Εναρμόνιση» (2011-2018) με χρηματοδότηση 2 εκ. ευρώ, αλλά και το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» με συνολική επιχορήγηση 10,5 εκ. ευρώ, ενώ μια σειρά χρηματοδοτήσεις για τη δημιουργία και τον εξοπλισμό παιδικών σταθμών.
Ο μίνι απολογισμός έχει θετικό αποτύπωμα
Από τα παραπάνω που μας αναφέρετε, που προφανώς υπάρχουν και άλλα που τα προσπερνάτε, προκύπτει ότι αξιοποιήσατε στο μέτρο του δυνατού τα σχετικά κονδύλια, τα οποία έπιασαν τόπο. Θεωρείτε ότι κάνατε το καθήκον σας και υπηρετήσατε τον όρκο που δώσατε στην υπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος;
Δεν θα το έλεγα εάν δεν το ένοιωθα και εάν δεν υπήρχαν έργα - δηλαδή αποδείξεις λόγου και θέλησης, με πράξεις. Πιστεύω ακράδαντα ότι οι ασχολούμενοι με τα κοινά οφείλουμε να λογοδοτούμε στους πολίτες με τις πράξεις μας. Για μένα που θεωρώ ότι είμαι ένας μέσος άνθρωπος αυτού του τόπου, έχοντας δουλέψει στον ιδιωτικό τομέα επί 30 χρόνια, και ότι δεν ασχολούμαι με τα κοινά λόγω «κομματικών ενσήμων» ή «κληρονομικώ δικαίω», η εντολή των πολιτών η οποία εκφράζεται με την ψήφο τους, σε ότι με αφορά, είναι σαφέστατη: Σου κάνω την Τιμή να σε επιλέξω, εσένα την γυναίκα της διπλανής πόρτας, να δουλέψεις αντί για μένα για το Δημόσιο συμφέρον του τόπου μας. Πές μου τι έκανες! Και σήμερα λέω σε εσάς τι έκανα για να ξέρουν οι συμπολίτες μου. Βεβαίως διοικώντας αυτόν τον τεράστιο Οργανισμό - με 167 εργαζόμενους, 40 ενεργές δομές σε όλη την Λέσβο και περίπου 20.000 ωφελούμενους κατ’ έτος - επί εννέα χρόνια, υπήρξαν και λάθη και ρήξεις και αβλεψίες. Φυσικά και δεν λύσαμε το πρόβλημα της φτώχιας στον τόπο μας, δεν είναι άλλωστε αρμοδιότητα μας, το πρόβλημα της φτώχιας χρειάζεται Ευρωπαϊκές πολιτικές και Κυβερνητικές πρωτοβουλίες για να λυθεί. Όμως ένα δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανένας. Δουλέψαμε, διεκδικήσαμε, συνεργαστήκαμε, δεν φοβηθήκαμε κανένα πολιτικό κόστος και καταφέραμε συνδυαστικά με τις υπαρκτές κυβερνητικές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες, οι ευάλωτες ομάδες του τόπου μας να έχουν ένα δίχτυ ασφαλείας γύρω τους.
Απολογιστικά και πέρα από αυτά που προαναφέρατε, επιγραμματικά ποιά ήταν η εικόνα που παραλάβατε ξεκινώντας τον Οργανισμό και ποιά η αντίστοιχη που αφήνετε πίσω σας αποχωρώντας απ’ αυτόν σε μερικούς μήνες;
Εντελώς επιγραμματικά θα σας πω ότι έγινε πλήρης εξόφληση των κληρονομημένων χρεών και των πιστωτών των πρώην Νομικών Προσώπων των Καποδιστριακών Δήμων που περιήλθαν στον Οργανισμό το 2011, συνολικού ποσού 1.200.000 ευρώ περίπου. Δεν δημιουργήθηκαν ανεξόφλητες υποχρεώσεις. Και το τελευταίο επίτευγμά μας ήταν η πραγματοποίηση της επένδυσης με την αγορά του κτηρίου, όπου στεγάζεται ο Οργανισμός, στην Αγίας Ειρήνης 10, στην Μυτιλήνη, για την στέγαση των Διοικητικών-Οικονομικών-Κοινωνικών Υπηρεσιών του Οργανισμού. Απέκτησε δηλαδή ο Οργανισμός ιδιόκτητη στέγη. Τέλος το ταμειακό απόθεμα του Οργανισμού ανέρχεται 4.500.000 ευρώ. Αφήνουμε δηλαδή έναν Οργανισμός απόλυτα υγιή οικονομικά
Αν με κρίνουν θετικά ας με επιδοκιμάσουν
Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη μας, ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους πολίτες;
Θέλω να τους πω ένα Μεγάλο Ευχαριστώ από την καρδιά μου για την Μεγάλη Τιμή να με επιλέγουν και να με εμπιστεύονται να τους εκπροσωπώ επί εννιά χρόνια, στην υπηρέτηση της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς επίσης και για την συνεργασία τους στο να κάνουμε πράγματα για τον τόπο μας!
Στις εκλογές του Μαΐου, τους προσκαλώ εάν και εφόσον κρίνουν ότι υπηρέτησα την εντολή τους όλα αυτά τα χρόνια υπεύθυνα, εργατικά, μαχητικά και με αγάπη στον άνθρωπο, να μου ανανεώσουν την εντολή, προκειμένου αυτήν την φορά να προσφέρω με την δουλειά μου στην νέα Περιφερειακή Αρχή.
Πέρα όμως από το μήνυμα μου στους πολίτες, επιτρέψτε μου σε δυο χαρισματικές -για διαφορετικούς λόγους- πολιτικές προσωπικότητες του τόπου μας, στον Δημήτρη Βουνάτσο και στον Σπύρο Γαληνό, στους δύο πραγματικά ανεξάρτητους Δημάρχους της Λέσβου, που μου έκαναν την τιμή να μου αναθέσουν την αρμοδιότητα της Κοινωνικής Πολιτικής σε μια ιδιαίτερα δύσκολη εποχή, να απευθύνω ένα δημόσιο ευχαριστώ. Τους ευχαριστώ γιατί απέδειξαν στην πράξη τον σεβασμό τους στην λειτουργία της δημοκρατίας και στο αυτοδιοίκητο του Οργανισμού, μιας και ουδέποτε ανακατεύτηκαν στην διοίκηση και στην άσκηση της κοινωνικής πολιτικής. Η εμπειρία της συνεργασία μαζί τους ήταν για μένα ένα μεγάλο σχολείο και θα μου μείνει αξέχαστη!