Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Στρατής Καραγεωργίου και Νίκος Κατράνης αποτελούν τους… φιναλίστ για την μάχη της προεδρίας της ΝΟΔΕ Λέσβου της ΝΔ
Η πορεία των δύο, τα «υπέρ» και τα «κατά» τους και οι συσχετισμοί που θα κρίνουν την έκβαση των εσωκομματικών εκλογών, όπως τις αναλύει το «Ε»
Δύο (ακριβώς όμως!) χρόνια μετά, στο ίδιο πεδίο, τις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ δηλαδή, αλλά με κάθε επισημότητα τούτη τη φορά, πρόκειται να δώσουν μία μάχη που άφησαν στη μέση. Ο λόγος γίνεται για τους Στρατή Καραγεωργίου και Νίκο Κατράνη, που όπως όλα δείχνουν, θα είναι αυτοί οι δύο μονομάχοι που θα κονταροχτυπηθούν με φόντο την προεδρία της ΝΟΔΕ Λέσβου της ΝΔ. Η «σύγκρουση» αυτή ασφαλώς -λόγω και του ιστορικού της αντιπαράθεσης των δύο διεκδικητών της ΝΟΔΕ- ιντριγκάρει εν αναμονή της κάλπης που θα ανοίξει για πρώτη φορά προς την βάση (και όχι σε ένα κλειστό κλαμπ εκλεκτόρων όπως παλιά) στις 13 του Μάη και αναμένεται σε κάθε περίπτωση να βγάλει στην επιφάνεια (και) όλη την εσωστρέφεια του κόμματος σε τοπικό επίπεδο. Με την ευχή -εκείνων που κοιτάζουν στην επόμενη ημέρα της παράταξης- η σύγκρουση «στρατοπέδων», ιδεολογιών και ασφαλώς και… προσωπικών συμφερόντων που θα διεξαχθεί με αφορμή τη στελέχωση της νέας ΝΟΔΕ Λέσβου της ΝΔ, να τελειώσει μια και καλή σε λίγες εβδομάδες. Αφού μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία, η ΝΔ προετοιμάζεται βασικά για την ύψιστη μάχη που έχει μπροστά της και δεν είναι άλλη από εκείνη των επικείμενων εθνικών εκλογών.
Στρατής Καραγεωργίου λοιπόν και Νίκος Κατράνης. Από τη μία ο σημερινός πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λέσβου της ΝΔ, που ηγήθηκε της τοπικής οργάνωσης του κόμματος σε μία περίεργη συγκυρία (και) για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τα έβγαλε πέρα μάλλον αξιοπρεπώς.
Καραγεωργίου: πρόεδρος στην πιο… δύσκολη ΝΔ
Η θητεία του συνέπεσε με την εποχή της δυσκολότερης διακυβέρνησης της χώρας εκ μέρους της ΝΔ (υπό την ηγεσία του πάντα αμφιλεγόμενου στο κόμμα Αντώνη Σαμαρά) που κατέληξε με δύο βαριές ήττες μέσα στο 2015. Θεωρείται πάντως σε γενικές γραμμές, το πρόσημο της δικής του εποχής στο τιμόνι της νομαρχιακής της Λέσβου, ως θετικό. Υπό την έννοια ότι «κράτησε» το κόμμα και σε τοπικό επίπεδο, όταν υπέστη κλυδωνισμούς, στηρίζοντας ενδεχομένως και αντιδημοφιλείς πολιτικές και πασχίζοντας να μείνει ευθυγραμμισμένος με την (θολή) κεντρική γραμμή του κόμματος σε πολλά σημαντικά σε τοπικό επίπεδο ζητήματα: όπως το προσφυγικό και ο μειωμένος ΦΠΑ. Παράλληλα, βρέθηκε σε μία αμήχανη «διανδρία» με τον Στρατή Κυρατζή και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, αφού είναι ως σήμερα δημοτικός σύμβουλος της παράταξης που σχημάτισαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ το 2014 και έμεινε την επομένη κιόλας των εκλογών, ακέφαλη, λόγω της γνωστής αποχώρησης του Φωτή Ξύδα. Ευρισκόμενος σε μόνιμη ευθεία αντιπαράθεση με τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό που εκλέχτηκε με τη διακριτική σημαία των ΑΝΕΛ και με βασικό επιχείρημα τον… «κρυπτονίτη» της ΝΔ που ακούει στο όνομα «αντιμνημόνιο».
Η ταύτιση με Αθανασίου
Η κριτική που ασκείται βέβαια στον Στρατή Καραγεωργίου εκ των έσω, είναι ότι είναι ταυτισμένος με τον βουλευτή στο νομό, Χαράλαμπο Αθανασίου. Οι πιο επικριτικοί μάλιστα, χαρακτηρίζουν την εποχή Καραγεωργίου στη ΝΟΔΕ, ως την εποχή της απόλυτης κυριαρχίας του πρώην Υπουργού στην τοπική οργάνωση, με αποτέλεσμα να απομονωθεί η τοπική οργάνωση από τη βάση και τον (όλο) κόσμο της παράταξης. Παράλληλα με το προσφυγικό στην καθημερινότητα της Λέσβου, η ΝΟΔΕ του Στρατή Καραγεωργίου κατηγορήθηκε πάλι εκ των έσω ως «ακροδεξιά» έκφραση, είτε ως «αναιμική» ως προς την αντιμετώπιση του Σπύρου Γαληνού που διαχειρίστηκε σε μεγάλο βαθμό το μείζον ανθρωπιστικό ζήτημα στα μέρη μας. Είτε είναι δίκαιη όμως, είτε άδικη η κριτική που διατυπώνεται προς το πρόσωπο του εκ νέου διεκδικητή της προεδρίας της ΝΟΔΕ, θεωρείται πως η υποψηφιότητά του (καλώς ή κακώς) θα βγει στη μάχη και απέναντι σε έναν σκληρό πυρήνα που αντιμάχεται τον Χαράλαμπο Αθανασίου εσωκομματικά.
Κατράνης: ο μοναδικός γνήσιος «Μητσοτακικός»!
Από την άλλη μεριά είναι ο Νίκος Κατράνης. Στις εκλογές ανάδειξης του νέου προέδρου της ΝΔ, ήταν ο πιο χαρακτηριστικός στη Λέσβο (αν όχι ο μοναδικός επώνυμος δηλωμένος) «Μητσοτακικός» και κάπως έτσι ο άλλοτε υποψήφιος δήμαρχος Πολιχνίτου και αντιδήμαρχος στην εποχή Βουνάτσου στον δήμο Λέσβου, είναι δεδομένο πως θέλει να εκφράσει σήμερα την κυριαρχία του σημερινού προέδρου της ΝΔ και σε τοπικό επίπεδο. Για όσους ξεχνούν μάλιστα την επιτυχία και του Νίκου Κατράνη, ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ στις εσωκομματικές εκλογές του Γενάρη του 2016, ξεκινούσε ως… τρίτο φαβορί για να κάνει την ιστορική ανατροπή. Η σημερινή συγκυρία λοιπόν του δίνει πόντους και εξαιτίας του ότι είναι το μοναδικό στέλεχος της ΝΔ που μπορεί να σηκώσει το τηλέφωνό του και να μιλήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και η σχέση αυτή, αποτυπώνεται και από το ότι είναι διορισμένος απευθείας από την… Πειραιώς ως Υπεύθυνος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας Βορείου Αιγαίου του κόμματος. Για να καταφέρει βέβαια να περάσει τα «προκριματικά» και να βρεθεί σήμερα απέναντι στον Στρατή Καραγεωργίου, χρειάστηκε να δώσει το τελευταίο διάστημα κι άλλες (εσωτερικές) «μάχες».
Πως προσπέρασε Γόμο και Χατζηγιάννη
Καθώς δεν είναι μυστικό πως δεν ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος για να πάρει το «χρίσμα» που διεκδικούσαν τόσο ο Στρατής Γόμος που σκεφτόταν σοβαρά το δυναμικό come back στα πράγματα, όσο και ο φιλόδοξος πρώην πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δημοσθένης Χατζηγιάννης. Οι τελευταίες πληροφορίες λένε πως χρειάστηκε μεσολάβηση τρίτων προσώπων και ζύγισμα… ακριβείας των συσχετισμών που θα βγάλουν νικητή εις βάρος του Στρατή Καραγεωργίου, για να πειστεί ο Στρατής Γόμος να καθίσει (ενδεχομένως) πίσω από τον φίλο του Νίκο και ο Δημοσθένης Χατζηγιάννης να συστρατευτεί μαζί του, με στόχο του πάντως την σε κάθε περίπτωση εκλογή του σε θέση της ΝΟΔΕ. Όπως και να ΄χει όμως, ο Νίκος Κατράνης που έχει περάσει δια πυρός και σιδήρου μέσα από καταστάσεις στη ΝΔ, συγκεντρώνει την εμπιστοσύνη σημαντικών τοπικών παραγόντων στο κόμμα και μπορεί να χειριστεί επιδέξια προς όφελός του τις αντιθέσεις που υπάρχουν δεδομένα σε τοπικό επίπεδο. Μην ξεχνάμε εξάλλου πως μιλάμε για ένα κόμμα που προετοιμάζεται για τις εθνικές εκλογές, αλλά φιλοξενεί σήμερα με εντελώς διαφορετική ατζέντα τα εξής πρόσωπα: Χαράλαμπο Αθανασίου, Χριστιάνα Καλογήρου, Στρατή Κύτελη, Κωνσταντίνο Μουτζούρη αλλά και άλλα που μπορούν αν μπουν σε συσχετισμό με κάποιους εκ των παραπάνω να προκαλέσουν ανατροπές σκηνικού. Όπως ο Σπύρος Γαληνός, ο Στρατής Τζιμής, ο Θεόδωρος Βαλσαμίδης, ο Παύλος Βογιατζής και ο Στρατής Κυρατζής…
Η κριτική…
Η αντίστοιχη κριτική που ασκείται πάντως στο Νίκο Κατράνη πριν ακόμα εμφανιστεί ως υποψήφιος για τη ΝΟΔΕ, χρήζει κι αυτή προσοχής. Καθώς ο άλλοτε αντιδήμαρχος, κατηγορείται από… μέσα πως έχει διαφοροποιηθεί (και αποχωρήσει) στο παρελθόν από τη ΝΔ, με χαρακτηριστική την δημόσια εναντίωσή του στην προεδρία Σαμαρά και την στήριξή του, ήταν και υποψήφιος βουλευτής στο κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη. Ενώ και σε τοπικό επίπεδο, είναι αλησμόνητη η κόντρα του με τον Άρη Χατζηκομνηνό, τον επίσημο υποψήφιο της ΝΔ για το Δήμο της Λέσβου το 2010 που ηττήθηκε από τον «πασοκογενή» Δημήτρη Βουνάτσο, μαζί με τον οποίο εκλέχτηκε και ο Νίκος Κατράνης…