Αναγκαιότητα η αλλαγή του μοντέλου της δασοπυρόσβεσης

25/10/2018 - 16:24 Ενημερώθηκε 29/10/2018 - 16:26

Στην παρέμβασή του ο τέως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, κατά τη συνέντευξη της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για τα Δάση έθεσε το θέμα ότι η απομάκρυνση το 1998 της Δασικής Υπηρεσίας από τη δασοπυρόσβεση είχε ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση της πρόληψης και τη θεοποίηση της καταστολής, ειδικά της εναέριας.

«Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αναγκαιότητα ύπαρξης αρκετών εναέριων και επίγειων μέσων καταστολής,επισήμανε, δεν μπορεί όμως αυτή η προσέγγιση να αναιρεί, μέχρι του σημείου της κατάργησης, την πρόληψη, ως το βασικότερο εργαλείο υπεράσπισής του. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία όντως έχει δώσει μεγάλες μάχες όλα αυτά τα χρόνια στην καταστολή, αλλά δεν ασχολήθηκε ποτέ σχολαστικά με την πρόληψη, όπως το ίδιο γίνεται και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.»

Δυστυχώς τα 20 χρόνια ζήσαμε τραγωδίες και μεγάλες καταστροφές, είπε αλλά οφείλουμε πρώτα να απαντήσουμε στους νεκρούς του Μάτι και στους συγγενείς τους για πολλά, μα πάνω από όλα στην αναγκαιότητα αλλαγής του μοντέλου της δασοπυρόσβεσης.

Προσπάθεια στην πρόληψη

Ο πρώην υπουργός και καλός γνώστης του αντικειμένου και λόγο της επιστημονικής του γνώσης, υποστήριξε ότι η προσπάθεια θα πρέπει να εστιαστεί στην οργάνωση του τομέα της πρόληψης, τόσο την προηγούμενη των πυρκαγιών όσο και την επόμενη. Μια τέτοια προσέγγιση αναδεικνύει ως βασικό καθήκον για τη Δασική Υπηρεσία την προστασία του δάσους από όλες τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις.

Είναι αδιανόητο, πρόσθεσε, αυτό που συμβαίνει σήμερα, οι ασχολούμενοι εποχικά με τη δασοπυρόσβεση, όταν λήγει η αντιπυρική περίοδος να μπαίνουν στο Ταμείο ανεργίας και όχι στην απασχόληση με τη διαχείριση και προστασία του δάσους. Όπως είναι αδιανόητο να μιλάμε μόνο για δασικές πυρκαγιές κι όχι για αγροτοδασικές, όταν τις συνέπειες τις υφίσταται και ο αγροτικός χώρος, αφού κάθε χρόνο χάνει περισσότερα από 50.000στρ. καλλιεργειών.

Γιατί δεν τα προώθησε όντας υπουργός;

«Με αφορμή αυτές τις επιπτώσεις, σημειώνει στην παρέμβασή του, ζήτησα ως Υπουργός από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ και μου κατέθεσε τεκμηριωμένη προσέγγιση, για την οργάνωση της διαχείρισης των αγροδασικών πυρκαγιών, την οποία παρέδωσα στο διάδοχό μου. Υπάρχουν οι αναγκαίοι πόροι, τόσο από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και από το ΕΣΠΑ. Ήδη λιμνάζουν 250 εκατ. στο ΠΑΑ για επενδύσεις στα δάση, που τελικά θα χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό, παρά την επιμονη της ΕΕ».

Οι παραπάνω αναφορές και παρεμβάσεις του πρώην υπουργού δικαιολογημένα γεννούν ερωτηματικά , γιατί όλα αυτά δεν δρομολογήθηκαν ενόσω ήταν υπουργός και μπορούσε να τα προωθήσει, δεδομένης και της ιδιαίτερης γνώσης που είχε και ο ίδιος για τα θέματα αυτά. Αν πράγματι η ανάγκη επαναπροσέγγισης της δασοπροστασίας είναι προτεραιότητα τότε έστω και τώρα θα πρέπει να αναληφθούν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες για να διορθωθεί η κατάσταση που πολλοί συνομολογούν ότι μπάζει και χρήζει επανεκτίμησης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey