
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Πραγματοποιήθηκε η κεντρική προεκλογική εκδήλωση του Ποταμιού
«Το Ποτάμι θα είναι η τρίτη δύναμη της σταθερότητας», ήταν το κεντρικό σύνθημα στης κεντρικής προεκλογικής εκδήλωσης του κόμματος στη Μυτιλήνη, η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης.
«Το Ποτάμι θα είναι η τρίτη δύναμη της σταθερότητας», ήταν το κεντρικό σύνθημα στης κεντρικής προεκλογικής εκδήλωσης του κόμματος στη Μυτιλήνη, η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο λεσβιακής καταγωγής επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων και πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Μαρκής, ο οποίος συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του Ποταμιού.
Στην εκδήλωση έγινε παρουσίαση των υποψήφιων βουλευτών του κόμματος στο Νομό της Λέσβου, οι οποίοι ανέλυσαν τις θέσεις τους για μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα. Όπως τόνισαν, ο ρόλος του Ποταμιού μετά τις εκλογές, θα είναι καθοριστικός, αφού θα είναι το κόμμα που θα υπερασπιστεί την ευρωπαϊκή τροχιά της χώρας και θα αγωνιστεί για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ελλάδα για να βγει από την κρίση.
Στην εκδήλωση, τοποθετήσεις έκαναν οι υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος στο Νομό Λέσβου, Άννα Κοκκινέλλη, Δημήτρης Μπουρνούς, Παναγιώτης Πάτσης και Σωτήρης Χτούρης.
Σφοδρή επίθεση σε ΠΑΣΟΚ και Ανεξάρτητους Έλληνες εξαπέλυσε ο Βασίλης Μαρκής, αναφέροντας πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γνώριζε τις ακροδεξιές απόψεις του κ. Μπαλτάκου και δέχτηκε την τοποθέτησή του σε μία κομβική κυβερνητική θέση, πράγμα που τον καθιστά συνυπεύθυνο ως κυβερνητικό εταίρο.
Ο πρώην εισαγγελέας τόνισε με αφορμή τη συγκεκριμένη του διαπίστωση, πως το Ποτάμι έχει κουλτούρα συνεργασιών, αλλά όχι στη λογική της κατάληψης κυβερνητικών θέσεων, όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας: «Ο στόχος για την όποια μετεκλογική συνεργασία που θα κάνει το Ποτάμι, είναι ξεκάθαρος και θα συνοδεύεται από κόκκινες γραμμές.
Η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας θα είναι αδιαπραγμάτευτη και η αντιμετώπιση του οικονομικού ζητήματος της χώρας που θα στηρίζεται στη λογική της ανάπτυξης της οικονομίας, είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτα ζητήματα».
Για το ζήτημα των συνεργασιών, ο κ. Μαρκής δήλωσε πως αποκλείεται κάθε ενδεχόμενο σύμπραξης με τη «Χρυσή Αυγή» και του Ανεξάρτητους Έλληνες, τονίζοντας πως είναι ζήτημα δημοκρατίας να μην αναδειχθεί σε τρίτη δύναμη της χώρας ένα ακροδεξιό κόμμα του οποίου η ηγετική ομάδα βρίσκεται στις φυλακές.
Αντιμετώπιση της κρίσης
Εκτενή παρέμβαση πραγματοποίησε ο κ. Μαρκής και για το σχέδιο του κόμματος για την αντιμετώπιση της κρίσης. Εξηγώντας τις προτάσεις του Ποταμιού, ανέφερε: «Δε θα λειτουργήσουμε συμπληρωματικά σε κάποιο κόμμα για να αναλάβει την κυβέρνηση.
Έχουμε προτάσεις για την αντιμετώπιση της δεινής οικονομικής μας κατάστασης και θα τις προωθήσουμε, γιατί πιστεύουμε πως μόνο μέσα από την ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει πραγματική λύση στο πρόβλημα της χώρας. Προτεραιότητά μας είναι η καταπολέμηση του κομματικού κράτους και η εφαρμογή ενός αξιοκρατικού συστήματος που θα διέπει τη λειτουργία του δημόσιου τομέα. Έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο είναι μελετημένο και εφαρμόσιμο, για να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο ασθενή που είναι η δημόσια διοίκηση, και περιλαμβάνει όχι μόνο την αξιολόγηση των δημόσιων υπαλλήλων, αλλά και την αξιολόγηση των οργανισμών και των υπηρεσιών, για να ξέρουμε ποιες πραγματικά είναι αποτελεσματικές και χρήσιμες για τους πολίτες.
Στόχος μας επίσης είναι η δημιουργία σταθερού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη της χώρας. Δυστυχώς κάποιοι κύκλοι τρομάζουν τους επενδυτές, πράγμα που είναι καταστροφικό για την οικονομία και ειδικά στην παρούσα συγκυρία».
Τέλος, ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρθηκε και στις προτάσεις για αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας, λέγοντας πως είναι αναγκαιότητα να βοηθηθούν οι νέοι άνθρωποι να ασχοληθούν με τη γεωργία η οποία ως ενασχόληση θα πρέπει να μεταστραφεί στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων με στόχο τις εξαγωγές.
Παρεμβάσεις
Στην ταλαιπωρία που υφίστανται οι πολίτες στις καθημερινές τους συναλλαγές με το Δημόσιο και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ελληνικές οικογένειες, αναφέρθηκε η υποψήφια βουλευτής με το Ποτάμι Άννα Κοκκινέλλη.
Κατά την τοποθέτησή της στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση, η κ. Κοκκινέλλη τόνισε: «Ως μητέρα τριών παιδιών, ξέρω τον αγώνα των ελληνικών οικογενειών και είναι κρίσιμο ζήτημα να στηριχθούν οι γονείς που μεγαλώνουν παιδιά. Ακόμα, το κράτος πρέπει να δώσει έμφαση στη νησιωτικότητα και να στηρίξει ουσιαστικά τα νησιά μας».
Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μπουρνούς τόνισε πως οι λόγοι που τον οδήγησαν να επιλέξει το Ποτάμι, είναι γιατί πιστεύει πως είναι το μοναδικό κόμμα που αντιλαμβάνεται την έξοδο από την κρίση επικεντρώνοντας στις ενδογενείς αδυναμίες της χώρας.
Ο κ. Μπουρνούς επίσης τόνισε πως το Ποτάμι αντιτάσσεται στις καταλήψεις των μειοψηφιών στα πανεπιστήμια, που τα καθιστούν «βρόμικα και αντιδημοκρατικά», και πως η αξιολόγηση είναι αναγκαίο μέτρο για το δημόσιο τομέα.
Ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός Παναγιώτης Πάτσης αναφέρθηκε στο ζήτημα της υπογεννητικότητας, τονίζοντας πως είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας σήμερα και απειλεί τη ζωή των χωριών της υπαίθρου. «Η υπογεννητικότητα σε συνδυασμό με το ότι νέοι άνθρωποι φεύγουν από τη χώρα, έχει κάνει τα χωριά μας χωριά γερόντων», είπε ο κ. Πάτσης, τονίζοντας παράλληλα πως η αγροτική παραγωγή πρέπει να στραφεί προς την ποιότητα, με στόχο τις εξαγωγές.
Τέλος, ο καθηγητής Κοινωνιολογίας Σωτήρης Χτούρης τόνισε πως η Ελλάδα είναι ένα κράτος με σημαντικό ανθρώπινο και κοινωνικό κεφάλαιο, το οποίο δεν αξιοποιεί και δεν παράγει πλούτο μέσα από τις ικανότητες των ανθρώπων της. Για το ρόλο του Ποταμιού μετεκλογικά, είπε πως θα είναι η φωνή της λογικής, σημειώνοντας πως «η λογική του τσαμπουκά προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας θα πρέπει να σταματήσει και ως χώρα να χτίσουμε σχέση μαζί τους, σε μια ουσιαστική βάση αλληλοβοήθειας».