Πρωθυπουργός ο Κώστας Σημίτης!

15/01/2015 - 15:11

Μετά τις εκλογές τού 1993, ο Κ. Μητσοτάκης παραιτείται και ο Μιλτιάδης Έβερτ εκλέγεται νέος αρχηγός τής Ν.Δ. με 141 ψήφους έναντι 37 του Ιωάν. Βαρβιτσιώτη.

Μετά τις εκλογές τού 1993, ο Κ. Μητσοτάκης παραιτείται και ο Μιλτιάδης Έβερτ εκλέγεται νέος αρχηγός τής Ν.Δ. με 141 ψήφους έναντι 37 του Ιωάν. Βαρβιτσιώτη.

Το έκτακτο συνέδριο του Συνασπισμού εκλέγει νέο πρόεδρο το Νίκο Κωνσταντόπουλο με 600 ψήφους έναντι 526 του Αλέκου Αλαβάνου.

Τον Απρίλιο του 1994 πεθαίνει ο Γιώργος Γεννηματάς σε ηλικία 55 ετών. Στις 2 Ιουνίου διενεργούνται οι ευρωεκλογές, με το ΠΑΣΟΚ να κερδίζει με 37,60%. Η Ν.Δ. έλαβε το 32,65%, η Πολιτική Άνοιξη 8,64%, το Κ.Κ.Ε. 6,28% και ο Συνασπισμός 6,25%.

Το Δεκέμβριο καταδικάζεται ο Κοσκωτάς σε κάθειρξη 25 ετών. Το 1995 εκδηλώνεται ανοιχτά η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ με την ομάδα των «τεσσάρων» (Σημίτης, Πάγκαλος, Βάσω Παπανδρέου, Αυγερινός). Το Μάρτιο εκλέγεται στην τρίτη ψηφοφορία Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κωστής Στεφανόπουλος με 181 ψήφους (ΠΑΣΟΚ και ΠΟΛΑΝ), έναντι 109 του Αθ. Τσαλδάρη (Ν.Δ.).

Το 1996 ήταν αυτό που λέμε μια γεμάτη πολιτική χρονιά. Στις 15 Ιανουαρίου παραιτείται από πρωθυπουργός ο Ανδρέας Παπανδρέου, που βρισκόταν στο Ωνάσειο με σοβαρότατα προβλήματα υγείας. Συγκαλείται η Κ.Ο. τού ΠΑΣΟΚ για εκλογή νέου πρωθυπουργού. Στην πρώτη ψηφοφορία, Κ. Σημίτης 53 ψήφους, Άρης Τσοχατζόπουλος 53, Γ. Αρσένης 50 και Ιωάν. Χαραλαμπόπουλος 11.

Στη δεύτερη, εκλέγεται ο Κ. Σημίτης με 86 ψήφους έναντι 75 του Άρη Τσοχατζόπουλου. Την ίδια ώρα ξεσπάει η ελληνοτουρκική κρίση με αφορμή τα Ίμια, που θα φέρει τις δύο χώρες στα πρόθυρα πολέμου. Στις 23 Ιουνίου πεθαίνει ο Ανδρ. Παπανδρέου σε ηλικία 77 χρόνων. Συνέρχεται το 4ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και εκλέγει νέο αρχηγό τον Κ. Σημίτη με ποσοστό 53,77%, έναντι 45,71% του Άρη Τσοχατζόπουλου.

Ο Κ. Σημίτης προκηρύσσει εκλογές για τις 22 Σεπτεμβρίου. Είναι οι εκλογές του καναπέ, αφού είναι η πρώτη φορά που η τηλεόραση μπαίνει τόσο δυναμικά στο προεκλογικό παιχνίδι. Εκατομμύρια Έλληνες παρακολουθούν το ντιμπέιτ μεταξύ Σημίτη και Έβερτ, ενώ δεκάδες προεκλογικά σποτ διακόπτουν τα προγράμματα των τηλεοπτικών καναλιών.

Κεντρικό σύνθημα της Ν.Δ., «Ώρα για δουλειά», ενώ ο Σημίτης αντιπαραθέτει τον «εκσυγχρονισμό». Την εμφάνισή του κάνει επίσης ο Δημήτρης Τσοβόλας με το ΔΗΚΚΙ. Τελικά ο Κ. Σημίτης κερδίζει σχετικά άνετα τη Ν.Δ. τού Μ. Έβερτ και παρά το γεγονός ότι ο Δ. Τσοβόλας είχε αποσπάσει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό 4,44%, που βασικά προερχόταν από δυσαρεστημένους με το «δεξιό Σημίτη» ψηφοφόρους. Αλλά στις εκλογές αυτές επανέρχεται στη Βουλή ο Συνασπισμός του Κωνσταντόπουλου, ενώ η ΠΟΛΑΝ μένει εκτός Βουλής, με τον Αντ. Σαμαρά να ακολουθεί μοναχικό δρόμο. Η οκταετία Σημίτη μόλις άρχιζε.

Στη Λέσβο οι έδρες μειώνονται σε τρεις μετά την απογραφή τού 1991. Με τη Ν.Δ. κατεβαίνει ο μετέπειτα δήμαρχος Μυτιλήνης Άρης Χατζηκομνηνός, ενώ ο Ιωάννης Τζωάννος τοποθετείται στην πέμπτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας τής Ν.Δ..

Ο Γιάννης Γιαννέλλης, όμως, για μια ακόμα φορά και παρά τους 13.000 σταυρούς, δεν εκλέγεται βουλευτής, λόγω του εκλογικού συστήματος και της λεγόμενης «εξομάλυνσης»! Ο Φραγκλίνος Παπαδέλλης, ο οποίος είχε τοποθετηθεί υφυπουργός Υγείας, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης αντιμετωπίζει εγκεφαλικό επεισόδιο και μεταφέρεται στην Αθήνα.

Η Αλέκα Παπαρήγα είναι στο ψηφοδέλτιο του Κ.Κ.Ε. στη Λέσβο, αλλά την έδρα της την παίρνει από άλλη περιφέρεια κι έτσι, για μια ακόμα φορά ο Στρατής Κόρακας εκλέγεται βουλευτής.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey