Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Σταθερά… φθίνουσα είναι η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές, αφού μέσα σε 10 χρόνια εκλογικών αναμετρήσεων, από το 2004, 30.000 ψηφοφόροι αποφάσισαν να απόσχουν από την άσκηση των εκλογικών τους δικαιωμάτων.
Το διάγραμμα του «Ε» που καταγράφει σταθερά τη συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές από το 2004 και σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, από τις εθνικές εκλογές έως τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές, επιβεβαιώνει τους αριθμούς. Την ίδια ώρα, είναι και πιο κατατοπιστικό σε ό,τι αφορά στα πραγματικά ποσοστά της αποχής, αφού το σύνολο των εγγεγραμμένων στα εκλογικά τμήματα δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει.
Αν μάλιστα κοντά στην εκλογική περίοδο που διανύσαμε τις δύο περασμένες Κυριακές, τοποθετήσουμε τη συμμετοχή στις αμέσως προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, άμεσα μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι 10.000 εκλογείς δεν προσήλθαν στην κάλπη. Πέραν της δεκαετίας, διαφοροποιήσεις παρατηρούνται ακόμα και σε επίπεδο… εβδομάδας.
Από τον α΄ έως το β΄ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών τού 2014, 1.000 εκλογείς δεν έδωσαν το παρών, απέχοντας παράλληλα και από τις ευρωεκλογές. Προφανώς η διαφοροποίηση σχετίζεται και με τους συντοπίτες που καταφθάνουν στη Λέσβο για να ψηφίσουν, αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να επανέλθουν και τη δεύτερη Κυριακή. Οι 1.000 ψήφοι, όμως, δε συνεπάγονται κατ’ ανάγκη 1.000 συντοπίτες, καθώς αρκετοί ήταν εκείνοι που επέλεξαν να έρθουν μόνο στο β΄ γύρο, ώστε αφενός να επιλέξουν ανάμεσα στα «φαβορί» του Δήμου Λέσβου και της Περιφέρειας και αφετέρου να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές, οι οποίες είχαν έντονο πολιτικό περιεχόμενο, περισσότερο από άλλες χρονιές.
Λευκά και άκυρα
Τοποθετήσαμε στο διάγραμμα της συμμετοχής και της αποχής τα λευκά και άκυρα (αθροιστικά) και στις πέντε εκλογικές αναμετρήσεις, γιατί με αυτό τον τρόπο μπορούμε να εξαγάγουμε σημαντικά συμπεράσματα. Αρχικά, από τον αριθμό λευκών και άκυρων και δεδομένου ότι έγιναν αρκετά λάθη λόγω των περισσότερων από μία καλπών σε κάθε αναμέτρηση, το πρώτο βασικό που διαπιστώνουμε είναι ότι το ενδιαφέρον εκείνων που προσήλθαν στις κάλπες, είναι μεγαλύτερο για τις δημοτικές εκλογές σε σχέση με τις περιφερειακές, και τις δύο Κυριακές.
Αυτό σχετίζεται όχι μόνο με την καθημερινότητα του πολίτη που αισθάνεται πιο οικεία το Δήμο από την Περιφέρεια, και άρα θεωρεί πιο κρίσιμη την ψήφο του, αλλά και με το ότι τα ψηφοδέλτια του Δήμου έτυχαν μεγαλύτερης αποδοχής. Και δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού στα δημοτικά ψηφοδέλτια συμμετείχαν πάνω από 1.000 υποψήφιοι, και όλοι από τη Λέσβο, σε αντίθεση με την Περιφέρεια, όπου ήταν πολύ λιγότεροι συνολικά και ακόμα λιγότεροι από την Περιφερειακή Ενότητα, συγκριτικά πάντα με το ψηφοδέλτιο-τέρας που έλαβε ο καθένας και μπήκε πίσω από το παραβάν.
Στέλνουν μήνυμα!
Το σύνολο λευκών και άκυρων, τα οποία αθροίζονται για την κατανομή των εδρών, ενδεχομένως να μη βοηθά στην εξαγωγή συμπερασμάτων σε ό,τι αφορά σε εκείνους που… μπερδεύτηκαν ανάμεσα στις πολλές κάλπες (ή… τις δύο τσέπες με τα σταυρωμένα ψηφοδέλτια) και σε εκείνους που επέλεξαν λευκό γιατί δε βρήκαν τον κατάλληλο συνδυασμό να τους εκπροσωπεί. Η σύγκριση όμως των αθροισμάτων, μεταξύ του α΄ και του β΄ γύρου και μεταξύ των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών, είναι καταλυτική.
Κατ’ αρχήν, το όποιο «μπέρδεμα» μπορεί πολύ πιο εύκολα να γίνει ανάμεσα σε 43 ψηφοδέλτια (μαζί με το λευκό) που δίνονταν στις ευρωεκλογές, παρά για παράδειγμα σε δύο, όπως αυτά που έλαβε ο καθένας στο β΄ γύρο, επιλέγοντας δήμαρχο ή περιφερειάρχη.
Είναι εντυπωσιακό, λοιπόν, το γεγονός ότι τα λιγότερα και με διαφορά λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια στο Δήμο Λέσβου εντοπίστηκαν στις ευρωεκλογές (2.517). Τα περισσότερα παρατηρήθηκαν στο β΄ γύρο των περιφερειακών εκλογών (10.664) και ακολουθούν αυτά του β΄ γύρου των δημοτικών (7.446).
Όπως φαίνεται και συμπεριλαμβανομένης της αποχής 10.000 Λέσβιων από την κάλπη του β΄ γύρου, εν τέλει η κατεύθυνση των συνδυασμών της Αριστεράς, της «Λαϊκής Συσπείρωσης», του «Βόρειου Αιγαίου - Γόνιμης Γραμμής», του «Άλλου Δρόμου», του Κ.Κ.Ε., του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, υιοθετήθηκε από μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων.