Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής τής ΔΗΜΑΡ, μιλά στο «Ε»

«Η χώρα χρειάζεται άμεσα αλλαγή πολιτικής»

22/02/2014 - 01:35

Ο γραμματέας τής Κ.Ε. τής ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μιλάει σήμερα στο «Ε». Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, εξηγεί το πολιτικό σχέδιο της ΔΗΜΑΡ για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου και την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, και γενικότερα τις πολιτικές λιτότητας.

Ο γραμματέας τής Κ.Ε. τής ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μιλάει σήμερα στο «Ε». Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, εξηγεί το πολιτικό σχέδιο της ΔΗΜΑΡ για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου και την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, και γενικότερα τις πολιτικές λιτότητας.

Το πνεύμα μέσα από το οποίο αντιμετωπίζει την πολιτική συμμαχιών τής η ΔΗΜΑΡ, περιγράφεται από την παρακάτω φράση του κ. Θεοχαρόπουλου: «Η πολιτική αξιοπιστία και τα αξιόπιστα πρόσωπα είναι προϋπόθεση για να δημιουργηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης αυτής της πολιτικής συμπαράταξης με τους προοδευτικούς πολίτες.»

Κύριε Θεοχαρόπουλε, η ΔΗΜΑΡ θέτει ως στόχο τη συγκρότηση του προοδευτικού πόλου. Παρατηρούμε ότι στο πλαίσιο αυτό συζητά με στελέχη που προέρχονται από το χώρο τού ΠΑΣΟΚ, όπως ο Χάρης Καστανίδης, ο Στέφανος Μανίκας, ο Πάνος Μπεγλίτης και άλλοι, αλλά όχι με το ΠΑΣΟΚ, παρ’ ότι το κόμμα αυτό παραμένει μια βασική συνιστώσα του χώρου. Τι σας οδηγεί σε αυτή την επιλογή;
«Η ΔΗΜΑΡ προωθεί τη συγκρότηση του προοδευτικού πόλου και η πρόταση απευθύνεται σε όλες οι δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, της πολιτικής οικολογίας και του προοδευτικού κέντρου. Απευθύνεται σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τους πολίτες που δεν αποδέχονται την οπισθοδρόμηση της ελληνικής κοινωνίας.

Σε όσους υποστηρίζουν τη διεύρυνση της δημοκρατίας με την οικονομική, κοινωνική και πολιτική έννοια. Σε όσους απαιτούν ανανεωμένο κράτος πρόνοιας και επαναθεμελίωση των κοινωνικών δικαιωμάτων. Τα στελέχη που αναφέρατε και πολλές άλλες κινήσεις και στελέχη ανήκουν σε αυτές τις δυνάμεις, ενώ το ΠΑΣΟΚ όχι, καθώς συναινεί σήμερα πλήρως στις συντηρητικές κυβερνητικές πολιτικές που ρυθμίζουν αρνητικά τους μελλοντικούς κοινωνικούς συσχετισμούς. Η μη αποδοχή της πρότασης να συμπλεύσουμε με το ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο του προοδευτικού πόλου, δεν προκύπτει από μια λογική περιχαράκωσης, αλλά από τα πολιτικά χαρακτηριστικά που πιστεύουμε ότι πρέπει να έχει αυτή η πολιτική συμπαράταξη.

Η επιλογή συμπόρευσης θα άλλαζε τον πολιτικό χαρακτήρα και θα εξουδετέρωνε τη μακροπρόθεσμη προοπτική και βιωσιμότητα του εγχειρήματος. Σχετικά με τη συνεργασία με πρόσωπα και κινήσεις, το ζητούμενο για εμάς είναι πώς τοποθετούνται σήμερα τα πρόσωπα και οι πολιτικές δυνάμεις απέναντι στις ασκούμενες πολιτικές. Αλλά δε συνεργαζόμαστε μόνο με αυτά τα στελέχη που αναφέρατε, σύντομα επίκειται η δημοσίευση μιας διακήρυξης, ενός πλαισίου πολιτικού περιεχομένου, που αναμφισβήτητα θα φέρει υπογραφές συγκεκριμένων προσώπων, τα οποία προσδιορίζουν και τη δυναμική της συμπαράταξης. Αμέσως μετά, όμως, θα υπάρξουν και άλλα ονόματα, στη βάση συγκεκριμένων ζητημάτων, από το χώρο της πολιτικής, της κοινωνίας και του πολιτισμού.»

Η συμμετοχή στις κυβερνήσεις

Πολλά από τα στελέχη με τα οποία συνεργάζεστε, έχουν συμμετάσχει σε κυβερνήσεις τού ΠΑΣΟΚ και στον ένα ή τον άλλο βαθμό είναι συνυπεύθυνα για την κρίση που βιώνουμε. Αυτό το στοιχείο δε σας προβληματίζει;
«Στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν στιγμές όπου το 80% των Ελλήνων πολιτών ψήφισαν και στήριξαν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.. Φαντάζομαι ότι δεν προτείνει κανείς τον αποκλεισμό όλων αυτών των πολιτών. Ο προοδευτικός πόλος που θέλουμε να δημιουργήσουμε, δεν προκρίνει λογικές αποκλεισμών, αλλά βέβαια έχει πολιτικό περιεχόμενο και για αυτόν το λόγο έχει και πολιτικά όρια, καθώς η επιδιωκόμενη ευρύτητα δεν είναι δυνατόν να οδηγεί στην απουσία στίγματος. Συνεπώς, το επαναλαμβάνω, το ζητούμενο για εμάς είναι πώς τοποθετούνται σήμερα τα στελέχη απέναντι στις ασκούμενες πολιτικές. Το πολιτικό πλαίσιο που έχουμε, είναι ξεκάθαρο και για τις συνεργασίες μας λαμβάνουμε υπόψη τη θεώρηση που έχουν σήμερα απέναντι στις ασκούμενες πολιτικές οι κινήσεις και τα στελέχη.»

Υπάρχουν πολλές αναλύσεις που αναφέρουν ότι το 2014 θα γίνουν βουλευτικές εκλογές στη χώρα μας. Μπορεί να υπάρξει προεκλογική ή μετεκλογική συνεργασία τής ΔΗΜΑΡ με το ΣΥΡΙΖΑ; Θυμίζω ότι συχνά - πυκνά κατηγορείτε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για λαϊκισμό.
«Επιδίωξή μας είναι η ΔΗΜΑΡ με την προοδευτική συμπαράταξή της να αποκτήσει ισχυρό ρεύμα μέσα στην κοινωνία και ταυτόχρονα να παρουσιάσει μια εναλλακτική πρόταση.

Ο προοδευτικός πόλος θα αποτελέσει δύναμη προοπτικής και θα επιδιώξει να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στη νέα πορεία της χώρας. Δε θα περιοριστεί σε ένα συμπληρωματικό ρόλο προς τις άλλες δυνάμεις ή σε ένα εκλογικό αριθμητικό στήριγμα της εκάστοτε πλειοψηφίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να απαλλαγεί από τη λογική των εύκολων λύσεων και από παρωχημένες ιδέες, και έχει ένα διαφορετικό λόγο ανάλογα με το κοινό που απευθύνεται κάθε φορά. Αυτός είναι ο λεγόμενος “αριστερός λαϊκισμός”. Η αξιωματική αντιπολίτευση αγνοεί την ανάγκη μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων και η πολιτική της πρόταση εμπεριέχει τον κίνδυνο της απομόνωσης της χώρας από το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Με αυτά τα δεδομένα, σήμερα δεν υπάρχει κοινή προγραμματική βάση και δεν υπάρχουν δυνατότητες συνεργασίας.»

Ευρύτερη συσπείρωση

Προσπάθειες για ευρύτερη συσπείρωση του προοδευτικού χώρου έχουν γίνει και στο παρελθόν, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Πιστεύετε πως αυτήν τη φορά θα μπορέσει να επιτευχθεί;
«Είμαι πεπεισμένος ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ το έχει ανάγκη ο τόπος. Αν δεν το πιστεύαμε, δε θα το υλοποιούσαμε. Η προώθηση της πολιτικής πρότασης δημοκρατικής διεξόδου από την κρίση, που αντιπαρατίθεται τόσο στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, όσο και στον αριστερό λαϊκισμό τού ΣΥΡΙΖΑ, προϋποθέτει τη διαμόρφωση ενός ισχυρού προοδευτικού πόλου, μιας ευρείας, προοδευτικής και μεταρρυθμιστικής συμπαράταξης. Στόχος αυτού του πολιτικού σχεδίου δεν είναι η κομματική αναπαραγωγή. Πρόκειται για πρόταση που απαντά στο πρόβλημα του διχαστικού “διπολισμού” που προωθείται από τη Ν.Δ. και το ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ένα εγχείρημα άρρηκτα συνδεδεμένο με την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα και την πορεία της χώρας. Θα διεκδικήσει την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης εναλλακτικής πολιτικής πρότασης προοδευτικού περιεχομένου, για την οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας.

Ο προοδευτικός πόλος θα επιδιώξει να αποτελέσει το κρίσιμο μέγεθος για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, με σύνδεση της δημοσιονομικής προσαρμογής με την ανάπτυξη και την κοινωνική προστασία, με προώθηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και ενός νέου υγιούς παραγωγικού μοντέλου. Η πολιτική αξιοπιστία και τα αξιόπιστα πρόσωπα είναι προϋπόθεση για να δημιουργηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης αυτής της πολιτικής συμπαράταξης με τους προοδευτικούς πολίτες. Η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών είναι κομβικής σημασίας για να δημιουργηθούν δυνατότητες ουσιαστικής επιρροής στις πολιτικές εξελίξεις.»

Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της Τρόικας για ένα νέο μνημόνιο, ή όπως αλλιώς αυτό θα ονομαστεί. Αυτή η συμφωνία είναι αιτία για να γίνουν βουλευτικές εκλογές; Η ΔΗΜΑΡ θέλει να γίνουν εκλογές, ή όχι;
«Η χώρα δε χρειάζεται συνεχώς εκλογές, αυτό που χρειάζεται άμεσα, είναι αλλαγή πολιτικής. Χρειάζεται να υπάρξει τώρα διαπραγμάτευση για το χρέος, ώστε να λυθεί άμεσα το πρόβλημα του χρηματοδοτικού κενού. Νέα μέτρα δεν πρέπει να ληφθούν, δεν τα αντέχει η κοινωνία. Απαιτείται υλοποίηση εκτεταμένων δράσεων υποστήριξης των ανέργων. Να μην υπάρχει επιμονή σε αναποτελεσματικά μέτρα όπως η εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Είναι απαραίτητη η δημιουργία πλαισίου κοινωνικής προστασίας. Πρέπει να διαμορφωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις ώστε να μη χρειαστούμε ως χώρα νέο πακέτο βοηθείας-δάνειο, γιατί αυτό θα σημαίνει νέο Μνημόνιο. Αυτή είναι η αλλαγή πολιτικής σε προοδευτική κατεύθυνση που απαιτείται για να μην οδηγηθούμε σε εκλογές. Αν η αλλαγή αυτή δε συντελεστεί και υπάρξουν νέα μέτρα, τότε αυτή η ίδια αδιέξοδη πολιτική θα οδηγήσει σε εκλογές.»

Αν στις ευρωεκλογές υποστούν ήττα η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να γίνουν άμεσα βουλευτικές εκλογές ή όχι;
«Από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα. Αποτυχία των ψηφοδελτίων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές θα σημαίνει ότι οι κυρίαρχες πολιτικές της δογματικής λιτότητας σε Ελλάδα και Ε.Ε. πρέπει να αλλάξουν. Θα σημαίνει ότι η προσπάθεια δημοσιονομικής πολιτικής πρέπει να συνεχιστεί, αλλά όχι με τον ίδιο αδιέξοδο τρόπο. Θα αναδείξει ότι απαιτείται άμεση αλλαγή της πολιτικής. Το κόμμα μας θα επιμείνει σε αυτή την κατεύθυνση αλλαγής πολιτικής και το τονίζω ξανά, αν η αλλαγή αυτή δε συντελεστεί, η συνέχιση της ίδιας αδιέξοδης πολιτικής θα οδηγήσει σε εκλογές.»

Για τις δημοσκοπήσεις

Πώς αντιμετωπίζετε τα χαμηλά ποσοστά που σας δίνουν οι δημοσκοπήσεις;
«Οι δημοσκοπήσεις είναι εργαλείο ανάλυσης και εξαγωγής συμπερασμάτων και δεν πρέπει να καθορίζουν την άσκηση της πολιτικής. Επειδή όμως τα συγκριτικά στοιχεία είναι χρήσιμα για την εξαγωγή συμπερασμάτων, θα ήθελα να σας θυμίσω ότι και όταν ήμασταν στην κυβέρνηση, το εκλογικό ποσοστό μας ήταν περίπου στα σημερινά επίπεδα. Συνεπώς, από τις σημερινές έρευνες καταγράφεται μια σταθερότητα της ΔΗΜΑΡ και έχω την εκτίμηση ότι η πορεία θα είναι ανοδική, καθώς το ακροατήριό μας είναι κατά πολύ ευρύτερο. Η συγκρότηση της προοδευτικής συμπαράταξης θα δώσει το έναυσμα για αυτήν τη νέα ανοδική πορεία.»

Κατά την επίσκεψή σας στη Λέσβο, μιλήσατε για την ανάγκη παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική πειθαρχία. Μπορούν να επιτευχθούν αυτοί οι δύο στόχοι μαζί;
«Στην επίσκεψή μου στη Λέσβο τόνισα ότι στόχος είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση και η μετάβαση σε ένα νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό πρότυπο, αλλά η επίτευξη αυτού του στόχου συναρτάται με την υπέρβαση των περιοριστικών πολιτικών που εφαρμόζονται σε Ελλάδα και Ευρώπη. Επεσήμανα ότι οι ευρωεκλογές διεξάγονται σε μια κρίσιμη φάση για τις οικονομίες και τις κοινωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι κυρίαρχες πολιτικές της λιτότητας πρέπει να αλλάξουν. Είναι ανάγκη να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση με αλλαγή της οικονομικής πολιτικής, κοινή αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, σύνδεση της δημοσιονομικής εξυγίανσης με την αναπτυξιακή διαδικασία και ανανέωση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου. Τα χαρακτηριστικά του νέου αναπτυξιακού προτύπου που προωθούμε, είναι η νέα συνεργατική σχέση κράτους και ιδιωτικού τομέα με αύξηση της παραγωγικότητας, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, η φορολογική μεταρρύθμιση με στόχο ένα φορολογικό σύστημα κοινωνικά δίκαιο που δε θα καταπνίγει τις αναπτυξιακές προοπτικές και θα υποστηρίζει τις παραγωγικές επενδύσεις για την τόνωση της απασχόλησης, και η παροχή της απαιτούμενης ρευστότητας. Απαιτείται ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης, διασφάλιση των συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού και μείωση των τιμών προς όφελος του καταναλωτή, αναπροσανατολισμός της δημόσιας διοίκησης ώστε να υποστηρίζει την ανάπτυξη οικονομικής δραστηριότητας και, τέλος, σύνδεση της παιδείας και του ερευνητικού ιστού με το νέο αναπτυξιακό πρότυπο, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.»

Ακόμη όμως κι αν επιτευχθεί η παραγωγική ανασυγκρότηση, τίποτα δε μας βεβαιώνει ότι θα αντιμετωπιστεί το εκρηκτικό πρόβλημα της ανεργίας και της σύγχρονης μετανάστευσης. Αντίθετα, οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναφέρουν πως ακόμη κι αν η χώρα μας επιστρέψει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, δε θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
«Το ποσοστό ανεργίας εκτινάχθηκε σε πρωτόγνωρα για την ελληνική κοινωνία επίπεδα, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει έλλειψη αποτελεσματικών μηχανισμών κοινωνικής προστασίας. Πράγματι, ακόμη και με το πέρασμα της χώρας σε ρυθμούς ανάπτυξης, οι επιπτώσεις στην απασχόληση θα επέλθουν με χρονική υστέρηση. Κατά συνέπεια, υπάρχει ανάγκη για σταθερή και μεγάλου μεγέθους παρέμβαση για υποστήριξη των ανέργων και την ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Στη σημερινή συγκυρία, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι α) οι παρεμβάσεις πρέπει να καλύπτουν και τα δύο σκέλη των πολιτικών απασχόλησης, δηλαδή να αφορούν τόσο στις λεγόμενες παθητικές πολιτικές (επίδομα ανεργίας), όσο και στις ενεργητικές (προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, επανακατάρτισης κ.ά.), β) οι παρεμβάσεις πρέπει να συνδέονται με την αναπτυξιακή οπτική της επόμενης ημέρας, γ) η υποστήριξη ομάδων υψηλού κινδύνου φτώχειας και ιδιαίτερα των οικογενειών χωρίς απασχόληση, πρέπει να είναι σε προτεραιότητα. Απαιτούνται όμως και εξειδικευμένα μέτρα πολιτικής, όπως η εφαρμογή ευρύτατου προγράμματος Άμεσης Δημιουργίας Θέσεων Απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, η διεύρυνση εφαρμογής προγραμμάτων σε φορείς του ιδιωτικού τομέα για την απασχόληση ανέργων που βρίσκονται στο στάδιο πλησίον της σύνταξης και δεν έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις ασφάλισης, η ταχύτερη υλοποίηση των δράσεων για την απασχόληση των νέων και η διεκδίκηση ουσιαστικής αύξησης της χρηματοδότησης της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων.»

Ανάπτυξη και Ευρωπαϊκή Ένωση
Μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα μας όταν η πλειοψηφία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε βρίσκεται σε κρίση, είτε αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της κρίσης;
«Για να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη στη χώρα μας, απαιτείται να αλλάξει η πολιτική τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ε.Ε.. Δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη αν δεν αλλάξει η πολιτική και στην Ελλάδα και στην Ε.Ε..

Τα αίτια της ελληνικής κρίσης είναι βαθιά και ενδογενή, όμως η κρίση βάθυνε και επιταχύνθηκε από την πολιτική δογματικής λιτότητας που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπισή της. Συνεπώς, χρειάζονται κοινές πολιτικές σε πολλούς τομείς για την αντιμετώπιση της κρίσης, όπως κοινή αντιμετώπιση των χρεών των χωρών τής Ε.Ε..

Η Ελληνική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αξιοποιηθεί ώστε να αναδειχθεί η ανάγκη για μεγαλύτερες και ισχυρότερες παρεμβάσεις αντιμετώπισης της κρίσης των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να αξιοποιηθεί ώστε να προετοιμαστεί μια συνολική λύση που θα καταστήσει βιώσιμο οικονομικά και κοινωνικά το ελληνικό χρέος, αλλά και τα χρέη των χωρών τής Ε.Ε..»

Κατά την παραμονή σας στη Μυτιλήνη, χαρακτηρίσατε επιτυχή τη διαπραγμάτευση για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Ποια είναι η θέση του κόμματός σας για την κατανομή των πόρων τής ΚΑΠ;
«Αναφορικά με τη νέα ΚΑΠ, τόνισα ότι χρειάζεται άμεσα μια μεγάλη εθνική συνεννόηση, η οποία δεν έχει γίνει με ευθύνη της κυβέρνησης και ειδικά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Επεσήμανα ενδεικτικά ότι απαιτείται άμεσα εθνική συνεννόηση για τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοσθεί η περιφερειοποίηση των ενισχύσεων και για τους κλάδους στους οποίους θα κατευθυνθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις. Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση για τη νέα ΚΑΠ, δεν ισχύει η επισήμανσή σας, καθώς δεν τη χαρακτήρισα συνολικά επιτυχή.

Τόνισα ότι είχε και θετικά, αλλά και αρνητικά στοιχεία. Όσον αφορά τη διεκδίκηση του μέγιστου δυνατού προϋπολογισμού για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, τα αποτελέσματα ήταν αρκετά ικανοποιητικά βάσει των συνθηκών, καθώς την περίοδο 2014 - 2020 θα εισρεύσουν στη χώρα περίπου 19 δισ. ευρώ. Όμως το ζητούμενο είναι η κατανομή των πόρων αυτών, καθώς θα πρέπει να γίνεται διαχείρισή τους με σύνεση και με τρόπο που να αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα και η εγχώρια προστιθέμενη αξία, δημιουργώντας θέσεις εργασίας εντός ενός πλαισίου που προστατεύει ταυτόχρονα το περιβάλλον.

Χρειάζεται δηλαδή κατάλληλη αξιοποίηση των πόρων ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Θετικά στοιχεία είναι η αυξημένη στήριξη νέων αγροτών και η έμφαση σε περιβαλλοντικά μέτρα. Η διαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ είχε και αρνητικά αποτελέσματα, καθώς εντοπίζονται μία σειρά από προβλήματα και ελλείψεις. Απαιτείται δικαιότερη κατανομή των πόρων τής ΚΑΠ, βάσει κοινωνικά δίκαιων κριτηρίων, όπως το μερίδιο του γεωργικού εισοδήματος στο ΑΕΠ και το ποσοστό απασχόλησης στο γεωργικό τομέα, στοιχεία που δε λήφθηκαν υπόψη.

Πρέπει να τονίσουμε με έμφαση ότι διαφωνούμε στην τάση επανεθνικοποίησης της ΚΑΠ. Υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και η Κοινή Αγροτική Πολιτική αποτέλεσε τον κλάδο ιστορικά με τον υψηλότερο βαθμό ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η ολοκλήρωση αυτή θα πρέπει να προωθηθεί και στους άλλους τομείς πολιτικής, και όχι να επιχειρηθεί σταδιακή επανεθνικοποίηση της αγροτικής πολιτικής.»

Τους νησιώτες παραγωγούς τούς προβληματίζει ότι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει καμμία πρόβλεψη για τη νησιωτική πρωτογενή παραγωγή. Πώς αντιμετωπίζει το κόμμα σας το θέμα αυτό;
«Σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς κατέθεσε επίκαιρη επερώτηση στη Βουλή για τα προβλήματα στην εφαρμογή της νησιωτικής πολιτικής. Η ΔΗΜΑΡ ζητά από την κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλίες ώστε να δείξει ότι η μέριμνα για το νησιωτικό χώρο και ειδικά την αγροτική ανάπτυξη των νησιών, δεν εξαντλείται σε ρητορεία χωρίς κανένα πρακτικό αντίκρισμα, ειδικά για τους νησιώτες αλλά και γενικότερα για το σύνολο του ελληνικού λαού, που μαστίζεται από ανεργία και μείωση του εισοδήματος.

Η ΔΗΜΑΡ επιδιώκει να υπάρξει αλλαγή στο αναπτυξιακό πρότυπο ειδικά της νησιωτικής Ελλάδας, με στροφή από τον αδιέξοδο καταναλωτισμό και την οικοπεδοποίηση, στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, με έμφαση στην αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού και στην αξιοποίηση της πρωτογενούς παραγωγής. Η ΔΗΜΑΡ θέλει να προχωρήσει η υιοθέτηση διαφοροποιημένων κλαδικών πολιτικών στα νησιά σε κρίσιμους τομείς, όπως η περιβαλλοντική πολιτική, η αγροτική πολιτική και η πολιτική αλιείας.»

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey