Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Η ΔΗΜΑΡ Λέσβου θεωρεί ότι η πρωτοφανής κοινωνικό οικονομική και πολιτική κρίση της χώρας- που στο νησί μας παρουσιάζει ιδιαίτερη ένταση βλέποντας τη πορεία της οικονομίας αλλά και τη λειτουργία των πολιτικών θεσμών - απαιτεί την έγκαιρη διάγνωση των προβλημάτων και τη λήψη πρωτοβουλιών που θα ανακαθορίσουν τη πορεία της Λέσβου. Για το λόγο αυτό προχωρά σε δημοσιοποίηση των απόψεων της σε βασικά θέματα και σε ανάληψη πρωτοβουλιών που θα ανατρέψουν το νοσηρό σκηνικό που έχει εγκατασταθεί και προσπαθεί να διατηρηθεί σε βάρος του μέλλοντος του τόπου και ιδιαίτερα των παιδιών μας.
Α) Το εκλογικό σύστημα: η μέχρι σήμερα υιοθέτηση ενός ισχυρού πλειοψηφικού συστήματος που δίνει στον πρωτεύσαντα συνδυασμό ισχυρή αυτοδυναμία ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του α’γύρου και την πραγματική αποδοχή του από την κοινωνία δεν οδήγησε μέχρι σήμερα στην ενίσχυση των αυτοδιοικητικών θεσμών, πολιτικών και λειτουργιών υπέρ των πολιτών και της αντιμετώπισης των καθημερινών τοπικών προβλημάτων τους και στη χάραξη τοπικής αναπτυξιακής στρατηγικής. Αντίθετα οδήγησε στην επικράτηση των πελατειακών σχέσεων με μοναδικό στόχο την επανεκλογή και στην ενίσχυση των εξαρτήσεων από τη κεντρική εξουσία και τους κομματικούς μηχανισμούς με περιορισμένες φωτεινές εξαιρέσεις που πιστοποιούν τον κανόνα.
Η φημολογούμενη αιφνίδια ανατροπή του εκλογικού συστήματος λίγους μήνες πριν τις εκλογές έχει ως στόχο τον αποπροσανατολισμό των εκλογέων από αρχές και προγράμματα (και επομένως επιλογές πάνω σε κρίσιμα θέματα τοπικής πολιτικής), στα πρόσωπα ενισχύοντας τους ήδη «εγκατεστημένους» πολιτικούς. Η άποψη της ΔΗΜΑΡ είναι ότι οι όποιες αλλαγές πρέπει να μην εξυπηρετούν μικροκομματικές σκοπιμότητες, αλλά να εξασφαλίζουν την αναλογικότητα, την αποτελεσματικότητα στην άσκηση της διοίκησης και την ευρύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση εκλογής του δημάρχου.
Β) Οι εκλογές στη Λέσβο:
Διαπιστώνεται η έντονη δυσαρέσκεια όλων των πολιτών για την απαράδεκτη λειτουργία της παρούσας δημοτικής αρχής και του Δημοτικού Συμβουλίου γενικότερα και η αναγκαιότητα της ανατροπής της σημερινής νοσηρής κατάστασης. Κατάστασης που οφείλεται στην ανεπάρκεια του τοπικού πολιτικού προσωπικού που ανακυκλώνεται εδώ και τρεις δεκαετίες στην εξουσία ενδιαφερόμενο μόνο να κρατήσει τις καρέκλες του και όχι να υπηρετήσει τα συμφέροντα του νησιού.
Μετά από μια 4ετία που εξαντλήθηκε σε κορώνες γύρο από τον αριθμό των δήμων του νησιού με κάθε ευκαιρία που διαπιστωνότανε η ανεπάρκεια της δημοτικής αρχής να οργανώσει και να παρέχει στους πολίτες τις βασικές υπηρεσίες, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και η επόμενη προεκλογική περίοδος να αποπροσανατολιστεί από το ίδιο θέμα και όχι από την ανεπάρκεια του ίδιου τοπικού πολιτικού προσωπικού που ανακυκλώνεται με πλήρη αναποτελεσματικότητα εδώ και 3 δεκαετίες ενδιαφερόμενο μόνο να κρατήσει τις καρέκλες. Ηδη οι σημαντικότεροι πολιτικοί «παίκτες» του νησιού διαγκωνίζονται, ο καθένας με διαφορετικά συμφέροντα, για το ποιος θα δείξει ότι κατάφερε ή έστω προσπάθησε περισσότερο για να πετύχει το στόχο αυτό, ενώ η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου ελάχιστα διαφέρει από τριτοκοσμικές «κοκορομαχίες».
Γ) Η διοικητική μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση:
Η αποτελεσματικότητα της λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει οπωσδήποτε να βελτιωθεί άμεσα με αλλαγές του θεσμικού πλαισίου, απλοποιώντας τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και της λειτουργίας των υπηρεσιών με τρόπο που να είναι διαφανείς για τους πολίτες και αποτελεσματικές για να αντιμετωπίζουν έγκαιρα τα προβλήματα τους. Η διάκριση μεταξύ της σκοπιμότητας των αποφάσεων που αφορά τις πολιτικές επιλογές των αιρετών και της νομιμότητας των διαδικασιών υλοποίησης των αποφάσεων αυτών πρέπει να είναι σαφής και να ενισχύει την αποτελεσματικότητα. Η ενίσχυση των θεσμών είναι ευθύνη της κεντρικής εξουσίας που φαίνεται μέσα από τη δράση επιφανών μελών της να θέλει να επιστρέψουμε στην εποχή του ‘60 όπου οι προσωπικές κομματικές παρεμβάσεις ήταν ο κανόνας λειτουργίας και οι προθάλαμοι των υπουργείων είχαν «θεσμικό ρόλο» στη διανομή χρημάτων και στην επίλυση εμποδίων καταργώντας με μονοκοντυλιά τα όποια βήματα για μακροχρόνιο σχεδιασμό είχαν γίνει κάτω από την πίεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Η θέση της ΔΗΜΑΡ Λέσβου είναι ότι ο «Καλλικράτης», παρά τις αδυναμίες του που ενισχύθηκαν από τις δραματικές περικοπές των πιστώσεων λόγω κρίσης και τις συνεχείς αλλαγές των διαδικασιών που αντί να απλουστεύονται γίνονται ολοένα και πιο δαιδαλώδεις και χρονοβόρες, είχε και πολλές διατάξεις που όχι μόνο δεν αξιοποιήθηκαν αλλά χρησιμοποιήθηκαν με καταστροφικό τρόπο. Ειδικά αντί για την αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων στους προέδρους των τοπικών συμβουλίων όπως προβλέπει ο νόμος, υιοθετήθηκε ένα πολυπληθές συγκεντρωτικό σχήμα με θεματικούς και χωρικούς αντιδημάρχους να διαπληκτίζονται διαρκώς για τις αρμοδιότητες τους χωρίς να μπορούν να αντιμετωπίσουν τα βασικά θέματα αφήνοντας τους πολίτες στη τύχη τους ή στις όποιες δικές τους πρωτοβουλίες (βλ. Μόλυβος και πρόσφατα Πλωμάρι). Τα παραπάνω επιδείνωσε η ανυπαρξία αναπτυξιακής στρατηγικής, σχεδίου δράσης και σαφών εντολών στις επίσης συγκεντρωμένες στη Μυτιλήνη υπηρεσίες με αποτέλεσμα οι κωμοπόλεις να υποφέρουν από την έλλειψη των στοιχειωδών υπηρεσιών και τα χωριά να απονεκρώνονται αντί να ισχυροποιούνται για να αντιμετωπίσουν οι πολίτες τη πρωτοφανή κρίση. Κατά συνέπεια ο απολογισμός είναι συνοπτικά: πολλά δελτία τύπου, πολλές φωτογραφίες, αλλά μηδενικό έργο.
Η Δημοκρατική Αριστερά Λέσβου θα πάρει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες ώστε να συμβάλει ώστε η ερχόμενη προεκλογική περίοδος να μην αποπροσανατολιστεί από το ψευδοδίλλημα για τον αριθμό των δήμων στη Λέσβο αλλά να επικεντρωθεί στην αναγκαία αλλαγή στη λογική λειτουργίας του Δήμου αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνει ο ισχύων νόμος για αποκέντρωση με ισχυρούς Πρόεδρους Δημοτικών Κοινοτήτων με υπηρεσία και προϋπολογισμό που θα λύνουν τα τοπικά προβλήματα ώστε Δήμαρχος, Θεματικοί Αντιδήμαρχοι, Δημοτικό Συμβούλιο και Κεντρικές Υπηρεσίες να ασχολούνται κύρια με τα συνολικά και μεγάλα προβλήματα του νησιού (αγροτική ανάπτυξη, τουρισμός, μεγάλα έργα, μεταφορές, κοινωνική πολιτική, εκπαίδευση, περιβάλλον κλπ).
Δ) Η εκλογική πρόταση:
Η ΔΗΜΑΡ έχει αποφασίσει να ενισχύσει ενωτικές και αυτόνομες τοπικές πρωτοβουλίες και να βοηθήσει στη διαμόρφωση κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών σε τοπικό επίπεδο που θα βασίζονται σε άτομα που έχουν επιδείξει αξία και ανιδιοτέλεια ώστε με όραμα, στρατηγική και σχέδιο για την οργάνωση και λειτουργία του δήμου θα προετοιμάσει ρεαλιστικό επιχειρησιακό πρόγραμμα δράσης αξιοποιώντας με το καλύτερο τρόπο τις υπάρχουσες περιορισμένες χρηματοδοτήσεις και το υφιστάμενο προσωπικό, αλλά και την όποια άλλη δυνατότητα παρουσιάζεται σε εθνικό, περιφερειακό αλλά και διεθνές επίπεδο.
Η ΔΗΜΑΡ Λέσβουυποστηρίζει ότι η Λέσβος πρέπει να βγει από την εσωστρέφεια που την έχουν καταδικάσει οι κοντόφθαλμοι πολιτικοί που διαχειρίζονται τις τύχες του 3ου μεγαλύτερου νησιού της χώρας σαν να ήταν συνοικιακό περίπτερο και να αποκτήσει μια νέα εικόνα στο εθνικό και διεθνές στερέωμα με τη βοήθεια των Λεσβίων της διασποράς και του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Η ΔΗΜΑΡ Λέσβου θα επιδιώξει εκλογικές συνεργασίες με δυνάμεις και πρόσωπα του δημοκρατικού τόξου που θα έχουν ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων με βάση αρχές όπως (α) η ουσιαστική λειτουργία των θεσμών και των διαδικασιών λήψης αποφάσεων με στόχο το δημόσιο συμφέρον και μακριά από κάθε είδους πελατειακές σχέσεις και εξαρτήσεις από ποικιλώνυμα συμφέροντα, (β) η διαφάνεια, η αποτελεσματικότητα και η χρηστή αξιοποίηση των πόρων στη διοίκηση, (γ) η αλλαγή της αναπτυξιακής στρατηγικής με αξιοποίηση των τοπικών πόρων και (δ) η ενίσχυση της ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής απέναντι στην επιδοματική πελατειακή πολιτική.
Η ΔΗΜΑΡ Λέσβου θα ενισχύσει ενωτικές και αυτόνομες τοπικές πρωτοβουλίες και να βοηθήσει στη διαμόρφωση κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών σε τοπικό επίπεδοπου θα βασίζονται σε πρόσωπα που έχουν επιδείξει αξία και ανιδιοτέλεια ώστε, με όραμα, στρατηγική και σχέδιο για την οργάνωση και λειτουργία του δήμου με στόχο να προετοιμαστεί ένα ρεαλιστικό επιχειρησιακό πρόγραμμα δράσης που θα χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια ώστε να βγει η Λέσβος από την απομόνωση.
Μερικά βασικά στοιχεία που η ΔΗΜΑΡ βάζει στο τραπέζι των συζητήσεων με στόχο οι συμμαχίες που θα αναζητηθούν να είναι με βάση αρχές και σχέδιο και όχι ετερόκλητες θνησιγενείς «συμμαχίες» προσώπων:
- Αποκεντρωμένη λειτουργία του Δήμου με αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που δίνει ο νόμος. Για το λόγο αυτό τα πρόσωπα που θα προταθούν για να στελεχώσουν τα τοπικά ψηφοδέλτια πρέπει να είναι ισχυρά και με διοικητικές ικανότητες αφού θα πρέπει να διαχειριστούν τα του οίκου τους υποστηριζόμενα από το αναγκαίο προσωπικό που θα υπηρετεί τοπικά για την εξυπηρέτηση των πολιτών.
- Λειτουργία όλων των κεντρικών θεσμικών οργάνων και Νομικών Προσώπων με κανόνες (κανονισμούς λειτουργίας) αποτελεσματικότητας και διαφάνειας αξιοποιώντας ιδέες και πρόσωπα που θέλουν να προσφέρουν με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.
- Στενή συνεργασία με τη Περιφερειακή Αρχή ώστε ο αναπτυξιακός σχεδιασμός των διαφορετικών επιπέδων αυτοδιοίκησης να είναι συμβατός και για να επιτευχθεί η αποτελεσματική χρήση των πόρων.
- Ανάπτυξη εθνικών και διεθνών συνεργασιών που θα βγάλουν το νησί από την απομόνωση. Οι συνεργασίες αυτές δεν θα είναι ευκαιριακές αλλά θα υπηρετούν το όραμα για μια Λέσβο στο κέντρο του Αιγαίου, συμμέτοχο στο νησιωτικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γίγνεσθαι.
- Αναπτυξιακό όραμα που θα βασίζεται στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων με αξιοποίηση πολιτιστικών και φυσικών πόρων (με έμφαση στο Απολιθωμένο Δάσος, τους υγροτόπους, το αιολικό και το γεωθερμικό πεδίο) και του γεωργικού δυναμικού σε συνδυασμό με ένα νέο τουριστικό προϊόν με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, των εισοδημάτων, της απασχόλησης, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος. Η αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου με την υιοθέτηση των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης αποτελεί το διαβατήριο για την συνολική αλλαγή πορείας.
- Στροφή του παραγωγικού μηχανισμού προς τη ποιότητα ώστε η οικονομία του νησιού να γίνει ανταγωνιστική στηρίζοντας επώνυμα ποιοτικά προϊόντα (τυριά, κρέατα, λάδι, μέλι, ούζο κλπ) και σε συνδυασμό με τις ειδικές μορφές τουρισμού (παρατήρησης πουλιών, γεωτουρισμός, συνεδριακός τουρισμός, περιπατητικός τουρισμός κλπ) να αντιστραφεί η νέα τάση εξόδου ειδικά των εκπαιδευμένων παιδιών μας που οφείλεται στην έκρηξη της ανεργίας.
- Αναδιοργάνωση των υφιστάμενων Αναπτυξιακών Εταιρειών σε νέα βάση ώστε από μηχανισμοί διαχείρισης προγραμμάτων και μοιράσματος χρημάτων να αποκτήσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην υποστήριξη της επιχειρηματικότητας με έμφαση στη ποιότητα και στη καινοτομία.
- Εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σχετικά με το περιβάλλον σε ότι αφορά την αποτελεσματική χρήση των φυσικών πόρων, την διαχείριση των αποβλήτων, τον ουσιαστικό χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό και την προστασία της βιοποικιλότητας του νησιού με στόχο πρώτα την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων αλλά και της οικονομικής αξιοποίησης των ισχυρών συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νησιού (κόλποι Καλλονής και Γέρας, περιοχές Natura με μοναδικά είδη χλωρίδας και πανίδας και ξεχωριστά τοπία, δασικές εκτάσεις κλπ).
- Αξιοποίηση του λεσβιακού ανθρώπινου δυναμικού της διασποράς που διαπρέπει σε διάφορους τομείς της οικονομίας, της τεχνολογίας, της επιστήμης, του πολιτισμού για να στηρίξει ανάλογες τοπικές προσπάθειες και να βγάλει το νησί από την εσωστρέφεια.
- Ουσιαστική αξιοποίηση του δυναμικού του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε όλα τα επίπεδα (αναπτυξιακός σχεδιασμός, εκπαίδευση ανθρώπινου δυναμικού, ανάπτυξη εκπαιδευτικού και συνεδριακού τουρισμού κλπ).
- Αξιοποίηση του νομοθετικού πλαισίου των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ) ώστε δημόσιοι πόροι που παραμένουν σήμερα ανενεργοί να δώσουν θέσεις εργασίας και εισοδήματα, αντί του προσανατολισμού που δίνεται στη κοινωνική εργασία που έχει όλα τα χαρακτηριστικά του μοιράσματος επιδομάτων και ελπίδων με ημερομηνία λήξης αλλά έντονο πελατειακό χαρακτήρα.
- Παρεμβάσεις στην επαγγελματική εκπαίδευση και στη δια βίου κατάρτιση σε όλο το νησί ώστε να δοθούν ευκαιρίες σε άτομα με μειωμένα προσόντα ή με γνώσεις που έχουν απαξιωθεί να αποκτήσουν τα εφόδια εκείνα που θα τους επιτρέψουν να εργαστούν ή να αυτοαπασχοληθούν σε δραστηριότητες με προοπτική.
- Χαρτογράφηση των κοινωνικών αναγκών (ειδικά των ατόμων που κινδυνεύουν από κοινωνικό αποκλεισμό) και σταδιακή αντιμετώπιση τους με την αξιοποίηση των Κοιν.Σ.Επ. Κοινωνικής Ενταξης.
- Αξιοποίηση όλων των έργων υποδομών που έχουν κατασκευαστεί σε προηγούμενες περιόδους και παραμένουν πλήρως ή μερικώς ανενεργά.
- Δρομολόγηση των έργων υποδομής που θα είναι ιεραρχημένα και ενταγμένα σε συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο δράσης που θα εκπονηθεί με την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των επαγγελματικών ομάδων, των επιχειρηματιών, των ΜΚΟ, των άλλων κοινωνικών ομάδων. Ο σχεδιασμός δεν μπορεί να είναι απλά μια «υπηρεσιακή υποχρέωση για να πάρουμε τα ευρωπαϊκά χρήματα», αλλά μια συμμετοχή διαδικασία που θα καταλήγει σε συγκεκριμένη ανάληψη υποχρεώσεων και ευθυνών.
Με βάση τις παραπάνω προτάσεις, οι άνθρωποι που συγκροτούμε τη ΔΗΜΑΡ Λέσβου καλούμε τις δυνάμεις και τα άτομα που έχουν ανάλογες ευαισθησίες και θέσεις να προσέλθουν έγκαιρα σε έναν ανοιχτό δημόσιο διάλογο έγκαιρα ώστε να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για ένα νέο ξεκίνημα. Η ρήξη με το παρελθόν, με νοοτροπίες, πρακτικές και πρόσωπα που μας οδήγησαν στο οδυνηρό σήμερα, αποτελεί προϋπόθεση.