Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Με νωπά ακόμη τα στοιχεία απ’ την εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου, φαίνεται πως είναι πολύ λίγες οι αλλαγές των περιοχών όπου παραδοσιακά καταγράφονται τα μεγαλύτερα και τα μικρότερα ποσοστά των κομμάτων που συνθέτουν το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Χωριά που ανήκουν στη δύναμη της Δεξιάς τίμησαν και πάλι το χαρακτηρισμό τους, όπως και εκείνα που ανήκουν στην Αριστερά. Ας δούμε, όμως, ανά κόμμα μεταξύ αυτών που θα μετέχουν στη Βουλή, πού εντοπίζονται χωροταξικά στο Νομό τα «κάστρα» και τα «υπόγεια» της δύναμής τους.
Στις προηγούμενες εκλογές, δεδομένης της πολύ μεγάλης δύναμης που είχαν αθροιστικά το Κ.Κ.Ε. και ο ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο Λέσβου, είχαμε επισημάνει πως το νησί, μετά την πολυετή επικράτηση εναλλάξ τού ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., βρήκε ξανά τις αριστερές του καταβολές. Για τη Λήμνο είχαμε τονίσει πως μοιράστηκε σε πέντε κομμάτια, ενώ ο Άγιος Ευστράτιος έδωσε τη μία στις τρεις ψήφους του στους Ανεξάρτητους Έλληνες. Με τις προχθεσινές εκλογές «ομαλοποιείται» η εικόνα με προγενέστερες αναμετρήσεις, σε ό,τι αφορά στα «κάστρα» και τα «υπόγεια» που εντοπίζονται σε γνωστά για κάθε κόμμα χωριά, αν και ουδέποτε ξανά στο παρελθόν δεν είχαμε τόσο μοιρασμένα ποσοστά μεταξύ των κομμάτων. Γιατί, όπως και στις εκλογές του Μαΐου, λείπουν τα χωριά που τα δύο τρίτα ή και παραπάνω των ψηφοφόρων τους πήγαν σε ένα κόμμα, ή τα χωριά όπου κάποια κοινοβουλευτικά κόμματα δε βρήκαν ούτε μία ψήφο, όπως γινόταν κάποτε.
Αναμενόμενα και μη
Ξεκινώντας απ’ το πρώτο κόμμα, αυτό της Ν.Δ., βρίσκουμε τα υψηλότερα ποσοστά του στο Αμπελικό, αλλά και τη Νάπη, λόγω της συμμετοχής του Χαράλαμπου Αθανασίου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Απ’ τα χαμηλότερα ποσοστά της συναντάμε σε χωριά της Λήμνου, όπως πάντα, σε Σκανδάλι και Λύχνα, ενώ εντύπωση προκαλεί το πολύ χαμηλό ποσοστό της στο Μανταμάδο, χωριό που πριν λίγα χρόνια είχε δήμαρχο νεοδημοκράτη. Ίσως η μείωση της Ν.Δ. στην περιοχή να εξηγείται αφενός απ’ την πολύ μεγάλη άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και απ’ τη διαφοροποίηση του Σπύρου Γαληνού που προτιμιόταν όταν ήταν στη Ν.Δ..
Αντιθέτως, ιδιαίτερα αναμενόμενη ήταν για μία ακόμη φορά η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στα γνωστά κάστρα της Συκαμνιάς και της Κλειούς, αλλά ξενίζει το πολύ μεγάλο ποσοστό που πήρε στη Βρίσα, όπου και καρπώθηκε πολύ μεγάλο μέρος των απωλειών τού Κ.Κ.Ε..
Το ΠΑΣΟΚ, όπως σε κάθε εκλογική μάχη, βρίσκει το μεγαλύτερο ποσοστό του στη Λέσβο στο Σκαλοχώρι - αν και κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες μικρότερο απ’ το παρελθόν - και σε χωριά της Λήμνου, ενώ ψάχνει τους ψηφοφόρους του στο Αμπελικό, το Μεσότοπο και την Κλειώ, εκεί όπου έχουν ισχυρή εκπροσώπηση η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Παρά τις απώλειες, το Κ.Κ.Ε. διατήρησε τα υψηλά του ποσοστά σε Μανταμάδο, Κάπη και Κάσπακα, ενώ σε Νάπη, Αμπελικό και Κοντοπούλι, κατέγραψε τις μικρότερες δυνάμεις του.
Χωρίς εκπλήξεις αποτυπώνονται και τα «κάστρα» των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που κυριολεκτικά δε βρήκαν την ψήφο τους σε χωριά της Λήμνου.
Σε ό,τι αφορά στη Δημοκρατική Αριστερά, όπως και στις προηγούμενες εκλογές, τα κάστρα της εντοπίζονται στις γενέτειρες υποψηφίων της (στο Μούδρο λόγω Κώστα Αδαμίδη και στο Πλωμάρι λόγω Δημήτρη Βελούτσου), αλλά υπήρξαν και περιοχές, όπως η Τοπική Κοινότητα Σταυρού, όπου δε βρήκαν καμμία ψήφο.
Τέλος, αναφορικά με τη «Χρυσή Αυγή», επιβεβαιώθηκε η τάση των προηγούμενων εκλογών να υπερψηφίζεται σε περιοχές συγκέντρωσης στρατιωτικών και να καταγράφει τα χαμηλότερα ποσοστά της σε χωριά που άλλα κόμματα έχουν ισχυρή δύναμη. Σημειωτέον, πάντως, ότι απ’ τις 100 και πλέον τοπικές και δημοτικές κοινότητες του Νομού Λέσβου, δεν υπήρξε ούτε μία όπου να μην πάρει έστω και μία ψήφο το κόμμα.