Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Με το γνωστό πολιτικό του λόγο, ο διατελέσας και υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας επιχειρηματολόγησε χθες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Μυτιλήνη, υπέρ της ανάγκης η ψήφος στις εκλογές της 17ης Ιουνίου να μην είναι όπως στις εκλογές της 6ης Μαΐου, συγκυριακή, αλλά ψήφος που θα συμβάλει στη δημιουργία ισχυρού κυβερνητικού σχήματος. Το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος βουλευτής στη Β΄ Αθήνας επρόκειτο λίγες ώρες μετά να μιλήσει σε κομματικό ακροατήριο, κλείνοντας την προεκλογική περίοδο στη Λέσβο, στην εκλογική περιφέρεια που το Κίνημα δίνει αγώνα για να εκλέξει βουλευτή.
Με στάση στο αεροδρόμιο της Αττικής, ο κ. Ρέππας που την Τετάρτη βρισκόταν και μίλησε στην Κεφαλονιά, ήρθε χθες το πρωί στη Μυτιλήνη, για να ενισχύσει - όπως είπε και ο Νίκος Σηφουνάκης - την προσπάθεια που δίνει η δημοκρατική παράταξη για να κερδίσει την έδρα. Μνημονεύοντας την κοινή περίοδό τους στο Υπουργείο Υποδομών, ο κ. Σηφουνάκης ανέφερε πως επί ημερών του κ. Ρέππα δρομολογήθηκε η ένταξη του οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου, ο δρόμος που θα μειώσει στη μια ώρα την απόσταση απ’ το αεροδρόμιο στο Σίγρι, όπως χαρακτηριστικά είπε.
Η γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου και υποψήφια, Μαρία Ψήμμα, καλωσορίζοντας τον κ. Ρέππα ανέφερε πως το ΠΑΣΟΚ συσπειρώνει τις δυνάμεις του και τόνισε πως θα πρέπει η ψήφος της Κυριακής να είναι ψήφος νηφαλιότητας.
Για το μέλλον
Στην τοποθέτησή του, ο κ. Ρέππας υποστήριξε πως το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε το κόστος της διαχείρισης της κρίσης, που δημιουργήθηκε κυρίως την περίοδο 2004 - 2009. Κι αυτό, όπως είπε, εισέπραξε με τη συγκυριακή ψήφο της απόδοσης ευθυνών στις πρόσφατες εκλογές. Όμως, ασκώντας κριτική λίγο αργότερα, ανέφερε πως το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε και το γεγονός ότι απομακρύνθηκε απ’ τη βάση του, την οποία όπως είπε θα ξαναβρεί στις διεργασίες που θα ακολουθήσουν τις εκλογές.
Το μεγαλύτερο βάρος της συνέντευξης δόθηκε στο διακύβευμα των εκλογών και στο ρόλο που πρέπει το ΠΑΣΟΚ να παίξει συμμετέχοντας στη δημιουργία ενός ισχυρού κυβερνητικού σχήματος.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Ρέππας, αν οι ψηφοφόροι τού ΠΑΣΟΚ που δεν πήγαν απογοητευμένοι να ψηφίσουν το Μάιο, πήγαιναν, τώρα το κόμμα του θα ήταν σε πολύ διαφορετική θέση και με άλλο ρόλο. Στη συνέχεια, εξήγησε πως το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να μετέχει σε ένα κυβερνητικό σχήμα, που το προσδιόρισε με τη συμμετοχή τεσσάρων κομμάτων, το οποίο θα μπορέσει να διαμορφώσει το μέλλον της χώρας μέσα στην Ευρωζώνη και στο Ευρώ και παράλληλα να επαναδιαπραγματευτεί, στο πλαίσιο των έξι σημείων που έχει εξαγγείλει ο Βαγγέλης Βενιζέλος, τη δανειακή σύμβαση.
Κανείς αυτοδυναμία
Στο ερώτημα του «Ε» πόσο δύσκολο είναι το ΠΑΣΟΚ να συγκρατήσει τις δυνάμεις του στο έντονα πολωτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ρέππας επεσήμανε πως η ψήφος, κατά τα κρατούντα, στο ΠΑΣΟΚ, σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως χαμένη ψήφος. Κι αυτό γιατί ο ισχυρισμός αυτός θα είχε λογικό περιεχόμενο μόνο εάν ένας απ’ τους δύο μονομάχους διεκδικούσε την αυτοδυναμία, κάτι που έως τώρα δε φαίνεται εφικτό.
Οπότε, αν όπως όλα δείχνουν, ο ελληνικός λαός δώσει με την ψήφο του εντολή να συνεννοηθούν περισσότερα κόμματα για να υπάρξει κυβέρνηση, τότε το ΠΑΣΟΚ πρέπει να βγει απ’ την κάλπη δυνατό, ώστε να δεσμεύσει τις δυνάμεις του σε αυτή την προσπάθεια.
Ο κ. Ρέππας, ζητώντας απ’ τους εκλογείς να σταθμίσουν την ψήφο τους αναλογιζόμενοι το «αύριο» της Ελλάδας, που δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως μπορεί να είναι πολύ χειρότερο, άσκησε κριτική και στη Ν.Δ. και στο ΣΥΡΙΖΑ.
Κάλεσε δε τους ψηφοφόρους να αντιληφθούν την κρισιμότητα των εκλογών και με εμπροσθοβαρές κριτήριο να ψηφίσουν για να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη και το Ευρώ. Άλλωστε, όπως σημείωσε, αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται στην 26η θέση από πλευράς πλούτου, παρ’ ότι δανείζεται από πιο φτωχές ευρωπαϊκές χώρες, και εξέφρασε την αισιοδοξία πως αν δεν τεθεί εκτός Ευρωζώνης, θα έρθουν ξανά καλές στιγμές.