Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Αισιόδοξος για την πορεία του κόμματός του σε αυτές τις εκλογές εμφανίζεται ο πρώτος στη λίστα της εκλογικής περιφέρειας Λέσβου απ’ τη Νέα Δημοκρατία, Παύλος Βογιατζής, στη συνέντευξη που μας έδωσε επιστρέφοντας απ’ τη Λήμνο. Ο κ. Βογιατζής, ολοκληρώνοντας τον προεκλογικό του αγώνα, προβλέπει πως λόγω συσπείρωσης η Ν.Δ. θα αυξήσει το ποσοστό της, ενώ δηλώνει πως τώρα οι ψηφοφόροι επιλέγουν πολιτικές κι όχι πρόσωπα όπως στις προηγούμενες εκλογές.
Πάντως, δεν παραλείπει να σχολιάσει τα χτυπήματα κάτω απ’ τη μέση, που όπως λέει δέχθηκε, αλλά και να επισημάνει πως αποδέχεται την κριτική, όχι όμως και τον πόλεμο, που επιστρέφει ως πρόσκληση.
Βαίνοντας προς ολοκλήρωση η νέα προεκλογική περίοδος, ποια θα χαρακτηρίζατε ως τη βασική της διαφορά απ’ την προηγούμενη; Πού εντοπίζετε εσείς την αλλαγή κλίματος σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου;
«Η προηγούμενη προεκλογική περίοδος χαρακτηρίστηκε από το - ξεπερασμένο πλέον από τις εξελίξεις - “μνημόνιο” ή “αντιμνημόνιο”. Έχουμε προχωρήσει πια σε μια αντιπαράθεση, ανάμεσα στον πολιτικό χώρο που εκφράζει τις αρχές της ελεύθερης οικονομίας από τη μία, και τις οπισθοδρομικές συνιστώσες από την άλλη, που μέσα σε ένα δημαγωγικό και λαϊκίστικο πλαίσιο εκφράζουν τον ακραίο κρατισμό. Ή, αν προτιμάτε, μια αντιπαράθεση ανάμεσα στη φιλοευρωπαϊκή Κεντροδεξιά που διαθέτει και το απαραίτητο ευρωπαϊκό υπόβαθρο, και την τριτοκοσμική Αριστερά, που εκφράζεται κυρίως (λόγω των αυξημένων ποσοστών του) από το ΣΥΡΙΖΑ.
Η Ελλάδα, προκειμένου να διατηρήσει την κρατική και εθνική της κυριαρχία, δεν μπορεί παρά να επιλέξει να παραμείνει στο εσωτερικό τής Ε.Ε. με μέτρα ανάπτυξης, να επιδείξει την πολιτική βούληση για τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και βεβαίως να διασφαλίσει τη δημόσια ασφάλεια των πολιτών.
Ο λεσβιακός και λημνιακός λαός, σε μεγάλο βαθμό, έχει αντιληφθεί το νόημα αυτών των εκλογών και επιλέγει πλέον το τι θα ψηφίσει όχι με γνώμονα το θυμό και την οργή, όπως στις προηγούμενες εκλογές, αλλά με στόχο την ανασυγκρότηση και την ανάκαμψη της χώρας, στο πλαίσιο πάντα της Ευρώπης και του σύγχρονου δυτικού κόσμου.»
Αισθάνεστε ικανοποιημένος απ’ τον αγώνα που δώσατε ως υποψήφιος, ή νιώθετε ότι έχετε αφήσει κενά, δυνητικούς ψηφοφόρους στους οποίους δεν απευθυνθήκατε, ενδεχομένως γιατί δεν προλάβατε;
«Είμαι αρκετά ικανοποιημένος (αν και πάντα θα υπάρχουν παραλήψεις ή κενά, άνθρωποι είμαστε), ώστε να εκτιμώ ότι οι συμπατριώτες μας έχουν κατανοήσει τη σημασία και την κρισιμότητα αυτών των εκλογών, καθώς και την καθαρή, ρεαλιστική, ειλικρινή και υπεύθυνη πρόταση της Νέας Δημοκρατίας.»
«Χτυπήματα κάτω από τη μέση»
Αλήθεια, είναι βαρύ το φορτίο να είναι κανείς πρώτος στη λίστα; Ήταν πιο δύσκολος τώρα ο αγώνας σε σχέση με το κυνήγι του σταυρού; Είχατε τώρα νέους συμπαραστάτες ή περιοριστήκατε σε όσους ήδη σας είχαν στηρίξει;
«Σαφώς και είναι βαρύ το φορτίο του πρώτου στη λίστα, καθώς έχει να αντιμετωπίσει μια ολόκληρη εκλογική περιφέρεια μόνος του. Δυστυχώς δεν έχουμε ακόμα την πολιτική ωριμότητα να αποδεχόμαστε τα εκλογικά αποτελέσματα με πολιτική ανιδιοτέλεια και προσωπική ευθύνη. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου και την εκλογή μου ως βουλευτή Λέσβου, είχα να αντιμετωπίσω και έναν “πόλεμο”, από πλευρές που προφανώς είχαν άλλα “σχέδια” και δεν μπόρεσαν να υπερβούν την προσωπική τους απογοήτευση, αλλά και από μερίδα των Μ.Μ.Ε., που στεκόμενα χαμηλότερα των περιστάσεων, χρησιμοποίησαν “χτυπήματα κάτω από τη μέση” εναντίον μου, ωσάν να είχαν προσωπικό όφελος από μια τέτοια άνευ αντικειμένου προσωπική διαμάχη μαζί μου.
«Τον “πόλεμο” τον επιστρέφω»
»Κουτσομπολιά, φημολογίες, συκοφαντίες και γενικώς… σενάρια με πολλή φαντασία, που κυκλοφόρησαν σε αυτήν τη μακρά (τελικά) προεκλογική περίοδο γύρω από το πρόσωπό μου, με άφησαν πολλές φορές “άφωνο” και έκπληκτο.
Ας είναι! Αντιμετωπίζω πάντα όλες αυτές τις αντιδράσεις (καλοπροαίρετες ή όχι), σαν απόρροια της ενασχόλησής μου με τα κοινά, πράγμα που σημαίνει ότι όταν εκτίθεσαι στην πολιτική, θα πρέπει να είσαι έτοιμος να δέχεσαι και κάθε είδους κριτική. Την κριτική την αποδέχομαι. Τον “πόλεμο” τον επιστρέφω, ως ανεπιθύμητη “πρόσκληση”.
Με τον κόσμο, πάλι, τα πράγματα ήταν και είναι τελείως διαφορετικά. Πολύ περισσότερο που σ’ αυτήν την εκλογική αναμέτρηση είναι πιο ανοιχτός και δεκτικός σε απόψεις και προτάσεις, χωρίς την έντονη ψυχική φόρτιση των προηγούμενων εκλογών.
Σε αυτές τις εκλογές δεν επιλέγουμε πρόσωπα (αυτά τα επέλεξε ο λαός στις 6 Μαΐου). Σε αυτές τις εκλογές επιλέγουμε πολιτικές, που θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση και θα την οδηγήσουν με ασφάλεια στην επόμενη μέρα, σε μια Ευρώπη που αλλάζει. Αυτό η συντριπτική πλειονότητα των συμπατριωτών μας το έχει αντιληφθεί και γι’ αυτό σε αυτές τις εκλογές θα ψηφίσει μετά από σκέψη για το “αύριο”, και όχι για να τιμωρήσει ή για να διαλυθούν όλα. Οι Έλληνες στις 17 Ιουνίου θα ψηφίσουν για τη διάσωση της πατρίδας μας.»
Εκτιμάτε πως θα υπάρξουν σοβαρές ή ακόμη και θεαματικές διαφορές στα αποτελέσματα των εκλογών, συγκριτικά με αυτά των προηγούμενων; Ποια θα ήταν η μεγάλη έκπληξη για εσάς στην εκλογική περιφέρεια της Λέσβου;
«Εκτιμώ ότι στις επόμενες εκλογές θα έχουμε διαφορές στο εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς σε ό,τι αφορά τη Νέα Δημοκρατία διακρίνω πολύ μεγαλύτερη συσπείρωση.
Ψηφοφόρους, όμως, η Ν.Δ. θα έχει και από άλλους πολιτικούς χώρους, οι οποίοι αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα των περιστάσεων, έχουν αποφασίσει να στηρίξουν τον ελεύθερο κεντροδεξιό χώρο, αντί της οπισθοδρομικής αριστεράς, που μόνο κατ’ όνομα θέλει να αποκαλείται “προοδευτική” επιλέγοντας τον ξεπερασμένο κρατισμό και την τυφλή σύγκρουση με την Ευρώπη.
Οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα θα είναι έκπληξη.»
Άλλο πολιτική, άλλο τζόγος
Απέναντι σε έναν αναποφάσιστο, είτε προερχόμενο απ’ τον κεντροδεξιό χώρο είτε όχι, ποιο επιχείρημα θα χρησιμοποιούσατε για να τον πείσετε να ψηφίσει Ν.Δ.;
«Σε μια Ευρώπη που αλλάζει μέρα με τη μέρα και η μία μετά την άλλη ευρωπαϊκή χώρα (βλέπε Ισπανία και πιθανότατα Ιταλία) περιέρχονται στην ανάγκη να βοηθηθούν οικονομικά, είναι εμφανές ότι θα χρειαστεί και θα υπάρξει τελικά μία συνολική λύση για την Ευρώπη και την οικονομική κρίση που τη διαπερνά, τουλάχιστον σε όλο το Νότο.
Φαντάζεστε την εκδοχή να είναι η Ελλάδα έξω από αυτήν τη λύση, γιατί κάποιοι έχουν μπερδέψει την πολιτική με τον τζόγο και σχεδιάζουν το μέλλον της χώρας μας πιστεύοντας ότι οι εταίροι μας μπλοφάρουν;
Η Ν.Δ., εκφράζοντας τον ευρύτατο κεντροδεξιό χώρο, είναι η παράταξη που πολιτικά καθιέρωσε την Ελλάδα στη Δύση μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην ευρωπαϊκή κεντρική σκηνή (με την είσοδό της στην ΕΟΚ από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή) 25 χρόνια αργότερα και είναι αυτή που για άλλη μια φορά καλείται να αναλάβει το καθήκον της διάσωσης της χώρας μας και να αποτρέψει τη μετατροπή της σε τριτοκοσμικό κράτος, το οποίο με το χρόνο θα μετατραπεί και σε αποτυχημένο κράτος.
Κανένα πολιτικό σύστημα δεν είναι τέλειο, όμως οι Έλληνες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία (πάνω από 80%), επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή της πορεία και αυτό μόνον η Ν.Δ. μπορεί να το εγγυηθεί με ασφάλεια και προοπτική.»