Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ο υποψήφιος δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Στρατής Ζαφείρης στη συνέντευξη του στο «Ε» ανοίγει τα «χαρτιά» του
Ο υποψήφιος δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Στρατής Ζαφείρης στη συνέντευξη του στο «Ε» υποστηρίζει ότι η δημιουργία του νέου δήμου αποτέλεσε μια προσωπική πρόκληση για τον ίδιο γιατί πέρα από τις δυσκολίες βλέπει και τις δυνατότητες που υπάρχουν για το νεοσύστατο δήμο, ενώ καταθέτει και την άποψη του πώς θα διοικηθεί αυτό το νέο αυτοδιοικητικό εγχείρημα. Ξεκαθαρίζει ποιές είναι οι προτεραιότητες του συνδυασμού του και ο σχεδιασμός του τον οποίο ήδη ξεδιπλώνει παρουσιάζοντας τις προτάσεις που θα επιχειρήσει να υλοποιήσει αν αναλάβει τα ηνία του νέου δήμου. Η συζήτηση με τον Στρ. Ζαφείρη έχει ομολογουμένως ουσία γιατί έχει να πει πράγματα και απ’ ότι φαίνεται έχει και σχέδιο για το πώς μπορεί να προχωρήσει ο νεοσύστατος δήμος Δυτικής Λέσβου. Να τι μας είπε:
Προσωπική πρόκληση
Θέτοντας υποψηφιότητα για το Δήμο Δυτικής Λέσβου, συγκαταλέγεστε σε εκείνους που θεωρούν μειονέκτημα το γεγονός ότι πρόκειται για ένα νεοσύστατο αυτοδιοικητικό οργανισμό, ή το ακριβώς αντίθετο;
Εξ αντικειμένου η κάθε νέα αρχή επιφυλάσσει δυσκολίες που μόνο όποιος δεν είναι ρεαλιστής, δεν μπορεί να παραδεχθεί. Από εκεί και πέρα ανήκω στην κατηγορία εκείνων που έχουν μάθει να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο και σε κάθε περίσταση να ζυγίζουν εκτός απ’ τα αρνητικά και τα θετικά σημεία της.
Εν προκειμένω η δημιουργία του νέου Δήμου Δυτικής Λέσβου αποτέλεσε προσωπικά μια πρόκληση, γιατί εκτός των όποιων δυσκολιών, είδα και τις πάρα πολλές δυνατότητες και προοπτικές οι οποίες υπάρχουν ώστε ο δήμος να στηθεί σε σωστές βάσεις εξαρχής. Αρκεί -κι είναι στο χέρι της νέας Δημοτικής Αρχής- να τις εκμεταλλευτεί κανείς. Γιατί μπορεί με συστηματική δουλειά και οργάνωση να διαμορφωθεί ένας νέος Δήμος-πρότυπο, με σωστές, λειτουργικές και αποδοτικές υπηρεσίες, ένας Δήμος που θα πετύχει να δουλέψει υποστηρίζοντας ενεργά την τοπική ανάπτυξη επτά δημοτικών ενοτήτων με σημαντικότατες παραγωγικές και αναπτυξιακές δυνατότητες.
Μην ξεχνάτε ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια λόγω της επαγγελματικής μου διαδρομής, αλλά κυρίως την περίοδο που και ως Γενικός Γραμματέας ασχολήθηκα κατ’ επανάληψη με θέματα της Λέσβου, έχω διαμορφώσει σαφέστατη εικόνα, και για τα διαρθρωτικά προβλήματα της περιοχής, αλλά κυρίως για τις ενδεικνυόμενες λύσεις τους. Για αυτό, όπως έχω δηλώσει και κατ’ επανάληψη επέστρεψα για να δουλέψω και να προσφέρω στην ιδιαίτερη πατρίδα μου. Παραιτήθηκα έγκαιρα και εισφέρω στο δημόσιο διάλογο καταθέτοντας την ολοκληρωμένη μου πρόταση, το όραμα και το σχέδιό μου, για μια καλύτερη δυτική Λέσβο.
Σε πρακτικό επίπεδο, πώς θα διοικηθεί ο νέος Δήμος;
Σίγουρα τα νέα δεδομένα ευνοούν την καλύτερη εκπροσώπηση του συνόλου των δημοτικών ενοτήτων της Δυτικής Λέσβου, σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί έως σήμερα, αφού ο «Καλλικράτης», στην πραγματικότητα «απομάκρυνε» τα χωριά και τους δημότες ενός τεράστιου τμήματος της Λέσβου απ’ το κέντρο λήψης των αποφάσεων για τα δημοτικά πράγματα.
Με τον «Κλεισθένη» θεωρώ πως η διοίκηση του Δήμου καθίσταται πιο εύκολη, με υπηρεσίες που θα είναι σαφώς πιο κοντά και προσβάσιμες στον δημότη. Η Καλλονή θα γίνει η νέα πρωτεύουσα και σύμφωνα με το σχεδιασμό μας οι υπηρεσίες του δήμου να βρίσκονται, και στην Καλλονή, και στα κεφαλοχώρια, σε μια προσπάθεια να βοηθήσουμε με αυτό τον τρόπο στην ενδοδημοτική αποκέντρωση.
Συνολικά οι υπηρεσίες του δήμου θα στελεχώνονται με 150 υπαλλήλους περίπου, οι οποίοι θα προέρχονται από τις κεντρικές υπηρεσίες του υφιστάμενου Δήμου Λέσβου, και θα ενισχυθούν -όπως υποσχέθηκε η Κυβέρνηση- και με νέες προσλήψεις. Σύμφωνα με τον ίδιο σχεδιασμό θα λάβουμε το 1/3 της τακτικής χρηματοδότησης του πρώην ενιαίου δήμου, αλλά και το 1/3 του υπάρχοντος αποθεματικού.
Έχοντας αυτά τα εργαλεία, αλλά και με την προετοιμασία που έχει ήδη γίνει απ’ το συνδυασμό μας, αναφορικά με το οργανόγραμμα των υπηρεσιών, πιστεύω ότι δεν θα προκύψουν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία, απ’ την αρχή κιόλας της θητείας μας.
Θα εμπλακούμε στο αναπτυξιακό γίγνεσθαι
Πρόσφατα παρουσιάσατε μια ενδιαφέρουσα πρόταση για την αξιοποίηση στον τουρισμό του κτηριακού αποθέματος της Λέσβου. Να περιμένουμε μέχρι τις εκλογές και ανάλογες προτάσεις σε άλλους τομείς;
Και προσωπικά, αλλά και στο σύνολο του συνδυασμού, είναι κυρίαρχη η αντίληψη, πως μια δημοτική αρχή και γενικότερα η αυτοδιοίκηση, δεν πρέπει να επιτελεί στενά τα καθήκοντά της και να περιορίζεται σε ένα μονοσήμαντο ρόλο, σ’ αυτόν της άσκησης αυστηρά των αρμοδιοτήτων της, έτσι όπως προβλέπονται θεσμικά.
Για μας ο Δήμος οφείλει να εμπλέκεται στο σύνολο του αναπτυξιακού γίγνεσθαι της περιοχής ευθύνης του, υποστηρίζοντας ποικιλοτρόπως δράσεις και πρωτοβουλίες που ωθούν μπροστά τον τόπο και τους ανθρώπους του. Ό,τι παράγει και δημιουργεί, σε κάθε έκφανση της ανθρώπινης δραστηριότητας, απ’ τον πρωτογενή τομέα και την επιχειρηματικότητα, μέχρι τον πολιτισμό και τα καλλιτεχνικά δρώμενα.
Υπό αυτή την έννοια, έχουμε στοχοθετήσει τομείς πρώτης προτεραιότητας, όπως για παράδειγμα ο τουρισμός, για τον οποίο ήδη παρουσιάσαμε μια συγκεκριμένη πρόταση, που θεωρούμε ότι μπορεί να βοηθήσει στην εξωστρέφεια αρκετά μη τουριστικά χωριά μας, ενισχύοντας σοβαρά και το εισόδημα πολλών οικογενειών.
Σίγουρα ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη και γνωρίζουμε ότι χρειάζονται πολλές συντονισμένες παρεμβάσεις για τη συνολική ανάπτυξη του τουρισμού, όμως μπορούν να γίνουν βήματα απ’ την πρώτη κιόλας περίοδο της θητείας μας με την αξιοποίηση του κτηριακού αποθέματος, αλλά και με τη γενικότερη στήριξη που θα τύχει ο τουριστικός τομέας και οι άνθρωποί του απ’ το δήμο.
Ανάλογες προτάσεις έχουμε επεξεργαστεί, και σύντομα θα ανακοινώσουμε αναλυτικά για την κτηνοτροφία και ελαιοκομία, ενώ στο σχεδιασμό μας προβλέπονται ειδικές δράσεις ενδεικτικά αναφέρω για τη γεωθερμία, την αλιεία, την κεραμοποιία, αλλά και για πολλούς άλλους τομείς.
Επιζητούμε το διάλογο
Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι μέχρι σήμερα, οι τέσσερις αντίπαλοι συνδυασμοί στο Δήμο Δυτικής Λέσβου, δεν έχετε προχωρήσει σε διάλογο -αντιπαράθεση επί συγκεκριμένων προγραμματικών προτάσεων;
Όποιος παρακολούθησε την εκδήλωση που διοργανώσαμε στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής για τις Κοινότητες και τα όσα προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο, γνωρίζει πως απ’ το Σεπτέμβριο ξεκινά μια καινούργια αυτοδιοικητική περίοδος, η οποία, όπως και οι επικείμενες εκλογές στις οποίες θα ισχύσει η απλή αναλογική, θεμελιώνεται στην αρχή της συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων στους δήμους. Συνεργασία, η οποία εκ των πραγμάτων θα προκύψει μέσα από τον ουσιαστικό διάλογο.
Εμείς, και φαίνεται αυτό απ’ το πλαίσιο και τους άξονες που θέτουμε καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις προς συζήτηση, είμαστε ανοιχτοί σε κάθε διαδικασία διαλόγου, και τον επιδιώκουμε, είτε μέσω ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, είτε με δημόσιες τοποθετήσεις. Είναι θετικό και προς το συμφέρον του νέου Δήμου να υπάρξει εξαντλητικός διάλογος για το σύνολο των θεμάτων που τον αφορούν.
Με την ευκαιρία που μου δίνετε να ξεκαθαρίσω ότι οι δικοί μας βασικοί πυλώνες στους οποίους και στηρίζουμε την πορεία μας στο Δήμο Δυτικής Λέσβου είναι:
- Καταρχάς το συγκροτημένο σχέδιο, που προτείνουμε για τη διοίκηση και ανάπτυξη του δήμου, και
- Η λειτουργία βάσει ξεκάθαρων κανόνων, που εγγυώνται διαφάνεια και ισότιμη αντιμετώπιση.
Οι αυτοδιοικητικές αρχές που θα προκύψουν για την προσεχή περίοδο, οφείλουν να συνεργαστούν στην κοινή θεωρώ στόχευση για τοπική ανάπτυξη, αλλά και για τη δημιουργία ενός δήμου σύγχρονου και εξωστρεφή που θα καταφέρει να κρατήσει εδώ τους νέους μας.