Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Με αργούς ρυθμούς, κι ενώ πρέπει να εισπραχθούν πρόστιμα χιλιάδων ευρώ από τον Δήμο
Αν δεν έχουμε κληθεί να σώσουμε ένα κουτάβι ή από την άλλη να μας δαγκώσει ένα αδέσποτο σκυλί, ο προβληματισμός μας γύρω από το τι συμβαίνει με τα εκατοντάδες, όπως λένε οι εμπλεκόμενοι, αδέσποτα σκυλιά περιορίζεται σε έναν καφέ. Και, κακά τα ψέματα, αν δεν υπήρχαν εμπνευσμένοι φιλόζωοι στον τόπο μας, λίγα πράγματα θα συνέβαιναν, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι ίδιοι άνθρωποι για να βελτιωθεί η διαχείριση των αδέσποτων στο Δήμο Λέσβου. Σημαντικό βέβαια και το ότι υπάρχουν στη Δημοτική Αρχή «ανοιχτά αυτιά», κι έτσι ο Δήμος Λέσβου είναι από τους λίγους σε όλη την Ελλάδα που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων, και με αργά, αλλά βήματα που κάνουν τη διαφορά, προχωρά σε στειρώσεις, εμβολιασμούς κ.ά εδώ και τρία χρόνια. Μάλιστα για την υπόθεση αυτή ξοδεύει από τον προϋπολογισμό του 25.000 ευρώ ετησίως. Τα χρήματα, όμως αυτά, μπορεί να τα εισπράξει και με τα παραπάνω, από τα πρόστιμα (για την κακοποίηση ζώων) που έχουν βεβαιωθεί από την Αστυνομία, το δασαρχείο και το Λιμενικό.
«Είμαστε από τους λίγους Δήμους στην Ελλάδα που υλοποιούμε το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων, ενώ την προσεχή εβδομάδα θα συνεδριάσουμε με τα μέλη της «Κιβωτού» για τα τρέχοντα θέματα» λέει στην εφημερίδα μας ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής, Νίκος Καρασάββας. Παραλείψεις, βέβαια υπάρχουν, καθώς χτες, ελλιπή ανταπόκριση των Δήμων στην αποστολή στοιχείων προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφορικά με τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς καταλόγισε ο Αναπληρωτής Υπουργός, Ι. Τσιρώνης σε 169 Δήμους- ανάμεσά τους η Λέσβος και ο Άγιος Ευστράτιος. Ο κ. Καρασάββας σχολίασε ότι δεν υπήρξε σχετική ενημέρωση. Ο κ. Τσιρώνης πάντως απέστειλε επιστολή σε 169 Δήμους απευθύνοντας ταυτοχρόνως την ίδια επιστολή στις Περιφέρειες, ζητώντας από αυτές «να συντονίσουν και να συγκεντρώσουν τις απαντήσεις των Δήμων αρμοδιότητάς τους». Πρόκειται για την υπ’αριθμ. 638/36334/2018 επιστολή, όπου ο Αναπλ. Υπουργός αναφέρει ότι στις 21.12.2017 ζήτησε από όλους τους Δήμους να στείλουν, μέχρι 15.1.2018, συγκεκριμένα δεδομένα για την κατάσταση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς στην περιοχή τους, όπως προκύπτει από την παρακολούθηση του πληθυσμού τους και από την εφαρμογή του προγράμματος περισυλλογής και διαχείρισής τους, σύμφωνα με το αρ.9 του ν.4039/2012 ως ισχύει. Παρότι η ανταπόκριση ορισμένων Δήμων ήταν άμεση, συνεχίζει, υπήρξαν πολλοί από τους οποίους το Υπουργείο δεν έλαβε απάντηση, γι’ αυτό τους θέτει νέα προθεσμία για τις 15 Μαρτίου 2018, δηλαδή σήμερα.
Επικοινωνήστε με την «Κιβωτό»: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. <mailto:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.>
Τι δεν ξέρουμε
Αυτό που δεν γνωρίζουμε και θα έπρεπε να προβάλλει περισσότερο η Δημοτική Αρχή, αφού το υλοποιεί και έχει άμεσα θετικά αποτελέσματα, είναι ότι προχωρά καλά το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων. Και τα αποτελέσματα δεν είναι μόνο του 2017, αφού το πρόγραμμα υλοποιείται τουλάχιστον από το 2015. Το ποσό των 25.000 ευρώ του προϋπολογισμού του Δήμου δαπανείται ετησίως για τη στείρωση, τον εμβολιασμό και τη μέριμνα των αδέσποτων ζώων. Στόχος τώρα θα πρέπει να είναι τα χρήματα αυτά να καλύπτονται από τα βεβαιωμένα πρόστιμα κατά πολιτών για την κακοποίηση ζώων. Αν σκεφτεί κανείς ότι μόνο η περίπτωση προ ετών στο Μανταμάδο όπου επιτήδειος πυροβόλησε αδέσποτο και καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό με πρόστιμο 30.000 ευρώ, τα ποσά που παραμένουν ανείσπρακτα είναι σημαντικά. Αν δηλαδή εισπράττονται τα βεβαιωμένα πρόστιμα, θα έχει έσοδα ο Δήμος. Και εφόσον σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα έσοδα αυτά επιστρέφουν στο πρόγραμμα, θα είναι εφικτό να στειρώνονται πολύ περισσότερα αδέσποτα σκυλιά.
Πολύ σημαντικές για την εφαρμογή του προγράμματος είναι οι παρεμβάσεις του Φιλοζωικού Συλλόγου «Κιβωτού» Μυτιλήνης που δουλεύει σε αυτή την κατεύθυνση. Ο πρόεδρός της, Ιωσήφ Μποτετζάγιας, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος εξηγεί στο «Ε» ότι το 2017 η «Κιβωτός» στείρωσε μέχρι 60 αδέσποτα σκυλιά. Παράλληλα συνέδραμε, ώστε η πολύ δραστήρια ολλανδική οργάνωση «Canilos» που παρεμβαίνει στη Λέσβο να προχωρήσει, με έξοδα της τελευταίας σε 203 στειρώσεις. Η «Canilo», προχώρησε και σε στειρώσεις 100 αδέσποτων στην Καλλονή, όλα τα παραπάνω μόνο το 2017.
Σημαντική ήταν ακόμα μία πρωτοβουλία της «Κιβωτού» να προχωρήσει το προηγούμενο δεκαπενθήμερο σε δύο εκδηλώσεις- γιορτές υιοθεσίας αδέσποτων ζώων στη Μαρίνα Μυτιλήνη. Δέκα αδέσποτα σκυλάκια βρήκαν στέγη- αριθμός διόλου ευκαταφρόνητος για το διάστημα των 15 ημερών.
Στο διάγραμμα βλέπουμε τον αριθμό των ιδιόκτητων ζώων που βρέθηκαν πεταμένα στα σκουπίδια, κλεισμένα μέσα σε πλαστικές σακούλες, παρατημένα στη μέση του πουθενά, στη Λέσβο, κάθε μήνα. Είναι σημαντικά τα εξής: 1. Δεν είναι γέννες αδέσποτων ζώων: είναι ζωάκια τα οποία πετάχτηκαν σαν σκουπίδια από τους ιδιοκτήτες τους: από κυνηγούς ενδεχομένως που έκριναν ότι η νέα γέννα «δεν κάνει για κυνήγι», από κτηνοτρόφους που «χρειάζομαι μόνο 2 νέα σκυλιά, τι να τα κάνω τα υπόλοιπα», από «φιλόζωους» της κακιάς ώρας που ήθελαν το ζώο τους «να γεννήσει, γιατί αυτή είναι η φύση του» -αλλά δεν ήθελαν τα «παραπανίσια» μωρά-, από τον συρφετό εκείνων των ιδιοκτητών που αφήνουν τα δικά τους σκυλιά και γατιά να κυκλοφορούν ελεύθερα και ανεξέλεγκτα. 2. Είναι ο ελάχιστος πραγματικός αριθμός: είναι εκείνα τα πεταμένα ζωάκια για τα οποία έμαθε η «Κιβωτός», επειδή κάποιοι επικοινώνησαν με τον Σύλλογο ζητώντας βοήθεια. «Μπορείτε να φανταστείτε πόσα είναι τα κουτάβια που πετάχτηκαν στο δρόμο και για τα οποία δεν μάθαμε ποτέ τίποτα. Πρέπει ο καθένας από εμάς να καταλάβει ότι ο γείτονας, ο γνωστός, ο φίλος, ο θείος στο χωριό, που αφήνει το σκυλί του να γεννοβολάει και μετά παρατάει τα κουτάβια «για να βρουν το δρόμο τους», είναι εγκληματίες που δεν σέβονται ούτε τα ίδια τα ζώα ούτε εμάς. Και ως εγκληματίες πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε. Μην κλείνετε λοιπόν τα μάτια, μην σκέφτεστε «δε θέλω να μπλέξω», μη λέτε «δεν είναι δική μου δουλειά», γιατί έτσι απλώς αφήνετε τη δική τους εγκληματική συμπεριφορά να γίνεται το δικό μας πρόβλημα» λέει ο Ι. Μποτετζάγιας.
Το Κέντρο Περίθαλψης
Θέλετε να στειρωθεί ή να έχει κτηνιατρική φροντίδα το αδέσποτο σκυλάκι της γειτονιάς σας δωρεάν; Εάν εντοπίσετε κάποιο αδέσποτο ζώο στην περιοχή σας (οπουδήποτε στη Λέσβο), επικοινωνήστε με το Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων Δήμου Λέσβου (τηλ. 2251025196, πρωινές ώρες έως και 13:00 μ.μ.). Το ζώο θα ελεγχθεί για το αν φέρει chip (ώστε να βρεθεί ο ιδιοκτήτης του) και αν είναι όντως αδέσποτο θα του προσφερθεί δωρεάν η απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα (εμβόλια, στείρωση κτλ). Υπενθυμίζεται ότι ως αδέσποτο ορίζεται «κάθε ζώο συντροφιάς, το οποίο είτε δεν έχει κατοικία είτε βρίσκεται έξω από τα όρια της κατοικίας του ιδιοκτήτη, του κατόχου, του συνοδού ή του φύλακά του και δεν τελεί υπό την άμεση επίβλεψη και τον έλεγχό τους.» (Ν. 4039/2012, Άρθρο 1 παρ. ε).