Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ιδανικός κοινόχρηστος χώρος μετά τη ...δύση του ηλίου
Σε ένα πολύ ωραίο χώρο μεταμορφώθηκε η πλατεία του Ιππείου μετά την ολοκλήρωση του έργου «Αστική αναζωογόνηση ΔΕ Ευεργέτουλα - Διαμόρφωση πλατείας Ιππείου» με την μόνη «παραφωνία» ότι το πράσινο της περιοχής και το προβλεπόμενο βάση της μελέτης δεν «πρωταγωνιστεί» σε αυτό.
Μάλιστα στην τεχνική περιγραφή του έργου σημειώνεται «Καταρχήν γίνεται ιδιαίτερη προσπάθεια στη διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερων δένδρων κυρίως των μεγάλων, κόβονται δε λίγα μικρά και μόνο όσα εμποδίζουν τις νέες διαμορφώσεις». Σε αντιπαραβολή με την Τεχνική μελέτη που υπάρχουν δεκάδες δέντρα στην πραγματικότητα έχουν διατηρηθεί ελάχιστα με τον χώρο να γίνεται αφιλόξενος ειδικά τις ημέρες του καλοκαιριού όπου η ζέστη γίνεται ανυπόφορη. Βέβαια δεν ισχύει το ίδιο για το βράδυ που όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς ο χώρος σφύζει από ζωή με το 99% του κόσμου που το επισκέπτεται, όπως αναφέρει ο κ. Καρτάλης σε δήλωσή του στο «Ε» να είναι ευχαριστημένος.
Πέργκολα σκίασης υπάρχει μόνο στο χώρο μπροστά από το κτίριο καφετέριας, όπου από κάτω έχουν τοποθετηθεί τραπεζοκαθίσματα.
Τα πεύκα έπεσαν μόνα τους…
Μεγάλα πεύκα κατά μήκος του δρόμου στην άκρη της πλατείας δεν υπάρχουν πλέον. Όπως τόνισε σε δήλωσή του στο «Ε» ο πρόεδρος της Κοινότητας Ιππείου, Προκόπης Καρτάλης τα δέντρα έπεσαν λόγω του αέρα ενώ τόνισε ότι είχε εκδηλωθεί ασθένεια σε αυτά και έπρεπε να κοπούν σύμφωνα με σχετικές αποφάσεις της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου, όπως υποστήριξε.
Μάλιστα για το συγκεκριμένο περιστατικό υπήρξε και σχετική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το Ίππειος στις 3 Δεκεμβρίου 2023 στην οποία σημειώνεται: «Από την κοινότητα Ιππείου γίνεται γνωστό ότι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την πτώση των δέντρων στο πάρκο, οφείλεται σε λόγους που βρίσκονται εκτός των ορίων αρμοδιότητάς της, σύντομα δε το πρόβλημα θα διευθετηθεί» , ενώ σε αμέσως επόμενη στις 7 Δεκεμβρίου2023 αναφέρεται πως «γίνεται γνωστό στους κατοίκους ότι μέρος από τα ξύλα που κόπηκαν στο πάρκο λόγω της πτώσης των πεύκων θα διατεθούν σε όσους το ζητήσουν». Αξίζει μάλιστα να αναφέρουμε ότι σχόλιο για την πρώτη ανάρτηση γίνεται από τον σημερινό αντιδήμαρχο αρμόδιο για θέματα καθημερινότητας, Γιώργο Κατζανό, ο οποίος αναφέρει : «Να αποδοθούν ευθύνες σε αυτόν, ή αυτούς που προέβησαν σε μια τέτοια ενέργεια» με την κοινότητα να απαντά «Μόνα τους έπεσαν τα δέντρα δεν τα έκοψε κάποιος» και τον κ. Κατσανό να δευτερολογεί σημειώνοντας «Εάν πιστεύετε κάτι τέτοιο εγώ τι να πω.. Δεν θα ήταν δυνατόν να πέσουν μόνα τους.. Τέλος πάντων εσείς ξέρετε καλύτερα που είστε κοντά και παρακολουθείτε την εξέλιξη του ωραίου αυτού έργου. Το πράσινο είναι απαραίτητο για το πάρκο και δύσκολα επανέρχεται για αυτό να επιστήσει την προσοχή ο μηχανικός και να εκτελέσει την μελέτη ως έχει και όχι όπως βολεύει τον εργολάβο».
Το ιστορικό του έργου
Το έργο προκηρύχθηκε και ξεκίνησε η υλοποίησή του επί της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής του Στρατή Κύτελη, όταν αντιδήμαρχος Προγραμματισμού & Τεχνικών Εργασιών ήταν ο Στρατής Τζιμής. Σύμφωνα με τον π/υ το κόστος του ανέρχεται σε 565.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ με πιστώσεις του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».
Στις 20-03-2023 ο Δήμαρχος Στρατής Κύτελης υπέγραψε παρουσία του τότε και σημερινού κοινοτάρχη, Προκόπη Καρτάλη την σύμβαση του έργου με τον ανάδοχο με χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης εργασιών τους 8 μήνες. Στις 30-11-2023 εγκρίνεται η πρώτη παράταση εργασιών έως τις 20-03-2024. Στις 20-02-2024 ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Παναγιώτης Χριστόφας πραγματοποιεί αυτοψία στο σημείο, όπου τον συνόδεψαν μεταξύ άλλων ο Προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Μυτιλήνης, Ανδρέας Παπαχριστοφόρου, και η επιβλέπουσα μηχανικός Γιούλη Χάφτα και δηλώνει ικανοποιημένος από την πορεία των εργασιών. Στις 23-04-2024 κατά τη διάρκεια της τακτικής συνεδρίας της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Μυτιλήνης εγκρίνεται η 2η παράταση περαίωσης του έργου έως τις 20-05-2024.
Σε επικοινωνία του «Ε» με τον κ. Παπαχριστοφόρου έγινε γνωστό ότι η επιτροπή παραλαβής του έργου αναμένεται να συγκροτηθεί σε 15 μήνες μετά την ολοκλήρωσή του ενώ η κ. Χάφτα τόνισε ότι όλες οι εργασίες υλοποιήθηκαν σύμφωνα με την προβλεπόμενη μελέτη.
Σχέδιο διαμόρφωσης του χώρου σύμφωνα με την μελέτη
Στόχος του έργου όπως διατυπώνεται στην μελέτη είναι ο συγκεκριμένος χώρος να διαμορφωθεί έτσι ώστε να λειτουργεί μεν σαν πλατεία, αφετέρου δε και σαν πάρκο.
Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι στον ορισμό του πάρκου σημειώνεται ότι είναι χώρος που έχει διαμορφωθεί με κήπους και δέντρα (..) και στην συγκεκριμένη περίπτωση, παρά την μελέτη, εκ του αποτελέσματος - και εν αντιθέσει με τα πάρκα που συναντάμε παντού - τα δέντρα δεν έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Και αυτή είναι μια διάσταση που προκαλεί τουλάχιστον σε εμάς κάποιες απορίες για το τελικό αποτέλεσμα.