Ένταξη πρότασης του Δήμου Μυτιλήνης για την πυροπροστασία στο Πράσινο Ταμείο

100.000€ για την πυροπροστασία του Δήμου Μυτιλήνης

25/06/2024 - 20:51 Ενημερώθηκε 26/06/2024 - 15:47

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση πρότασης του Δήμου Μυτιλήνης για παρεμβάσεις πυροπροστασίας, η οποία εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Προστασία και Αναβάθμιση Δασών 2024» του Πράσινου Ταμείου στο πλαίσιο σχετικής πρόσκλησης που έχει ως στόχο την ενίσχυση πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών σε ΟΤΑ Α βαθμού με περιαστικά δάση.

Ειδικότερα, η χρηματοδότηση είναι ύψους 100.000 ευρώ και αφορά στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών περιμετρικά οικισμών που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιών.

Οι οικισμοί

Στις 11/06/2024 στην διάρκεια συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Μυτιλήνης εγκρίθηκε ομόφωνα η πρόταση που επρόκειτο να υποβληθεί στο Πράσινο Ταμείο μετά από σχετική πρόσκληση, που καλούσε τους δήμους της χώρας να υποβάλλουν τις προτάσεις τους.

Στην εισήγηση του θέματος ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, Εξυπηρέτησης του Πολίτη και Πολιτικής Προστασίας, Νικόλας Καρασάββας επισήμανε ότι οι οικισμοί του Δήμου Μυτιλήνης που βρίσκονται πλησίον δασικών οικοσυστημάτων διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο πυρκαγιάς, ιδιαιτέρως κατά την περίοδο του καλοκαιριού, λόγω της συσσώρευσης μεγάλης ποσότητας καύσιμης ύλης ( νεκρά και νεκρούμενα δέντα λόγω του έντονου φαινομένου ξήρανσης από φλοιοφάγα έντομα) σε συνδυασμό και με τις ιδιαίτερες ακραίες καιρικές συνθήκες (ισχυροί άνεμοι, υψηλές θερμοκρασίες και χαμηλή σχετική υγρασία, αέρα) κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Επιπλέον η ένταση της συχνότητας εμφάνισης του φαινομένου Μέγα- πυρκαγιών τα τελευταία χρόνια καθιστά την ανάγκη της αντιπυρικής θωράκισης, άμεση και επιτακτική.

Οι οικισμοί επιλέχθηκαν βάση πολυκτιτηριακής αξιολόγησης επικινδυνότητας, λαμβάνοντας υπόψη την γειτνίασή τους με δασικά οικοσυστήματα, τα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε μελετώμενης περιοχής, σε συνάρτηση με την συχνότητα και ένταση των περιστατικών δασικών πυρκαγιών που έχουν σημειωθεί τα τελευταία 30 χρόνια. Περιοριστικό παράγοντα στην επιλογή των υποπεριοχών αποτέλεσε η απόστασή τους από τους οικισμούς (ώστε να μην ξεπερνά 100 μέτρα από τα όρια των οικισμών) και η μορφή που αποδίδει στις εκτάσεις βάση αναρτημένων και κυρωμένων δασικών χαρτών.

Έτσι προέκυψε η ανάγκη προστασίας των οικισμών Αγίας Μαρίνας, Αγιάσου, Αγριλιάς, Αμπελικού, Δρότας, Λάμπου Μύλοι, Μεγαλοχωρίου, Μυτιλήνης και Σκοπέλου.

Οι παρεμβάσεις

Οι παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν ανά περιοχή παρέμβασης είναι :

  • Ψιλές αντιπυρικές ζώνες: Ολική κατά θέσεις απομάκρυνση βλάστησης πλάτους έως 10 μέτρων
  • Στεγασμένες αντιπυρικές ζώνες: Δημιουργία στεγασμένης αντιπυρικής ζώνης πλάτους έως 10 μέτρα. Αφαίρεση υπορόφου βλάστησης και κλάδεμα δέντρων σε ύψος 2,5 μέτρα από την επιφάνεια του εδάφους
  • Μικτές στεγασμένες αντιπυρικές ζώνες: όπου γίνεται συνδυασμός των δύο παραπάνω. Στα τέσσερα πρώτα μέτρα θα γίνεται ολική κατά θέσεις απομάκρυνση βλάστηση και στα υπόλοιπα έξι μέτρα θα γίνεται αφαίρεση υπορόφου βλάστησης και κλάδεμα δέντρων σε ύψος 2,5 μέτρα από την επιφάνεια του εδάφους. Εάν η ζώνη σχηματίζεται εκατέρωθεν του καταστρώματος του οδοστρώματος τότε η μιτή ζώνη θα καταλαμβάνει πλάτος 5 μέτρων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey