Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Το Πανεπιστήμιο βράβευσε φοιτητές και τίμησε τους ευεργέτες του
Φοιτητές και φοιτήτριές του, βράβευσε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που επίσης τίμησε ευεργέτες του στο κατάμεστο κεντρικό αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδη, στην Αθήνα, την περασμένη Παρασκευή. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, απένειμε τα Βραβεία Αριστείας σε φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επέδωσε το Μετάλλιο του Ιδρύματος σε ευεργέτες του Ιδρύματος.
Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης του Αιγαίου, πρυτανικές αρχές, μέλη Συμβουλίων ΑΕΙ, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι φορέων του δημοσίου και των επιχειρήσεων, απόφοιτοι, φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου με γονείς και συγγενείς τους. Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος Νίκη Λυμπεράκη.
Ο Π. Παυλόπουλος
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, απονέμοντας για δεύτερη συνεχή χρονιά τα Βραβεία Αριστείας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στον σύντομο χαιρετισμό του, ανέφερε: «Αυτό που κάνει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι ένα πραγματικό άθλημα αριστείας και αυτό θέλω να σηματοδοτήσω με την εδώ παρουσία μου αλλά με τρεις παρατηρήσεις. Η αριστεία πρέπει να είναι για εμάς τους Έλληνες αυτονόητη. Και σαν έννοια, η πρώτη αναφορά της είναι στην ελληνική γραμματολογία. Το “αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων” είναι φράση του Ομήρου και είναι η πρώτη φορά που ακούστηκε στην ανθρωπότητα. Το δεύτερο είναι ότι δεν αρκεί να μιλάμε για αριστεία, δεν αρκεί να διακρίνουμε τους αρίστους, πρέπει να δίνουμε σε κάθε άνθρωπο και ιδίως σε κάθε νέο άνθρωπο, τη δυνατότητα να γίνει άριστος. Να δώσουμε τη δυνατότητα να αναπτύξει την προσωπικότητά του και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει συμβολή της πολιτείας και της κοινωνίας για να ξεκινάν όλοι από την ίδια αφετηρία. Η αριστεία είναι θέμα ικανοτήτων, δεν είναι προνόμιο εχόντων και κατεχόντων. Και αυτό το χρέος του ίσου ξεκινήματος από την ίδια αφετηρία, είναι βασικό. Και ένα τρίτο, για να είμαστε πραγματικά εραστές της αριστείας αλλά και οπαδοί της αριστείας συνειδητοί, πρέπει να αποβάλουμε από μέσα μας ένα χαρακτηριστικό που πολύ έχει δοκιμάσει το λαό μας ανά τους αιώνες, τον φθόνο. Πρέπει να έχουμε πραγματικά τη γενναιότητα να αναγνωρίζουμε σε καθέναν αυτό που τού ανήκει, αυτό που είναι, αυτό που μπορεί να προσφέρει. Και να το κάνουμε από καρδιάς και όχι να φθονούμε κάποιον γιατί είναι ικανότερος από εμάς». Καταλήγοντας, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε: «Όταν μπορέσουμε και το ξεπεράσουμε, θα καταλάβουμε όλοι οι Έλληνες τούτο, το να έχεις τη γενναιότητα να αναγνωρίζεις στον άλλον την αριστεία, είναι και αυτό ένα είδος αριστείας».
Τα βραβεία
Στόχος των Βραβείων Αριστείας, τα οποία προκηρύσσει κάθε έτος το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, είναι η επιβράβευση εξαιρετικών διακρίσεων και επιτευγμάτων κατά τη διάρκεια των σπουδών, όπως είναι οι επιστημονικές δημοσιεύσεις, οι συμμετοχές σε συνέδρια με πρακτικά και γενικότερα η διεθνής αναγνώριση των έργων των φοιτητών και φοιτητριών.
Μετά την αξιολόγηση 41 συνολικά υποψηφιοτήτων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών των Τμημάτων των πέντε Σχολών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τα Βραβεία Αριστείας του ακαδημαϊκού έτους 2015-2016 απονεμήθηκαν τέσσερα σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και έξι σε προπτυχιακούς φοιτητές.
Τα μετάλλια
Στην ίδια εκδήλωση, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου συνεχίζοντας την παράδοση ηθικής βράβευσης του Ιδρύματος σε προσωπικότητες ή θεσμούς με προσφορά θετικής υπηρεσίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στην εκπαίδευση, στην επιστήμη και στην κοινωνία γενικότερα, απένειμε το Μετάλλιο του Ιδρύματος σε τρεις ευεργέτες του και συγκεκριμένα:
- Στο Κληροδότημα «Δημοσθένης Ραπτέλλης» για τη δωρεά οικοπέδου, στο οποίο ανεγέρθηκαν οι Φοιτητικές Κατοικίες Μυτιλήνης.
- Στην οικογένεια Νικολάου Γαρουφαλίδη, για τη δωρεά της μελέτης αποκατάστασης του κτηρίου «Γαροφαλλίδειον» στη Λήμνο, το οποίο περιήλθε στο Πανεπιστήμιο με δωρεά του Νοσοκομείου Λήμνου και αρχικό δωρητή την οικογένεια Νικολάου Γαρουφαλίδη.
- Στην Επιτροπή Στήριξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, για τη σημαντική πνευματική και υλική προσφορά της στο Ίδρυμα.