Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Το Εσπερινό Γυμνάσιο Μυτιλήνης δεν είναι περήφανο μόνο γιατί παρουσίασε 100% επιτυχία με τους υποψηφίους του και την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλά γιατί φιλοξένησε στα… «μαθητικά» της χρόνια ίσως τη μεγαλύτερη σε ηλικία -αλλά και σε διάθεση για ζωή- απόφοιτη που πέρασε στο πανεπιστήμιο, με τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις.
Η Νίκη Λαζάρου, πριν κλείσει τα 70 της χρόνια, είναι πλέον φοιτήτρια της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη.
Οι επιδόσεις της δε χρειάστηκε να την κάνουν να ταξιδέψει για να μπει στο σχολή που αγαπά, όπως στα 22 της, όταν οι γονείς της την έστειλαν να παντρευτεί στην… Αφρική.
Εδώ, στη Μυτιλήνη, που γύρισε το 1995 και έκανε το δεύτερο γάμο της για τον οποίο είναι ιδιαίτερα περήφανη, θα σπουδάσει Κοινωνικές Επιστήμες. Όταν βγήκαν τα αποτελέσματα τον περασμένο Ιούλιο, είχε εκμυστηρευτεί στο «Ε» ότι ήθελε να περάσει στην Κοινωνιολογία. Μάλιστα ήταν πολύ στενοχωρημένη επειδή δε θα το κατάφερνε. Αυτό που ήθελε περισσότερο να μάθει από τη σχολή, ήταν να μπορεί να… συμβιβάζεται με τις διαφορετικές απόψεις, χωρίς να ενίσταται.
Κι αυτό γιατί είχαν γίνει διάφορα περιστατικά με τους συμμαθητές της στο σχολείο, από το 2005 που ξεκίνησε το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας και καταλάβαινε ότι… υπάρχει ένα χάσμα.
Δύσκολο να ξεχάσει κανείς το περιστατικό, όπου μαρτύρησε στη δασκάλα ότι κάποιο «παιδί» από την τάξη αντί για καφέ στο πλαστικό ποτήρι... είχε αλκοόλ!
Αρκετά μετά από τα αποτελέσματα, κι αφού μίλησε με αποφοίτους της Σχολής, κατάλαβε ότι η Κοινωνική Ανθρωπολογία και Ιστορία ασχολείται κυρίως με τις συμπεριφορές και τις νοοτροπίες άλλων λαών και… «διαφορετικών» ανθρώπων. Οπότε, κατ’ ευθείαν ανακουφίστηκε!
«Αγαπούσα τα γράμματα»
Από μικρή αγαπούσε τα γράμματα. Το λέει και συγκινείται. «Έγραφα συνέχεια στα τετράδια, διάβαζα, ήμουν πολύ επιμελής. Ο πατέρας μου, όμως, είχε διαφορετική άποψη. Μου φώναζε γιατί τελείωνα γρήγορα τα μολύβια και εκείνος δεν ήθελε να μου αγοράσει άλλα. Ήξερα ότι δεν υπήρχε περίπτωση να συνεχίσω το γυμνάσιο.
Όταν ενηλικιώθηκα, όμως, αισθανόμουν πολύ άσχημα που δεν έχω απολυτήριο. Ντρεπόμουν να το πω. Ευτυχώς είχα πάντα ανθρώπους να με ωθούν να κάνω αυτά που θέλω». Μία από αυτούς ήταν η καθηγήτριά της. «Η φιλόλογος Μαρία Χατζηγιαννάκη όταν τέλειωσα το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, με ρώτησε τι θα έκανα στη συνέχεια.
Δεν μπορούσα να σκεφτώ τι είχε στο μυαλό της! Ήθελε να συνεχίσω στο γενικό λύκειο. Μα, της είπα, δε γίνεται αυτό. Εκείνη τις επόμενες μέρες ήρθε και με βρήκε και μου έδωσε ένα σωρό πληροφορίες για το πώς μπορώ να γραφτώ στο Εσπερινό Γυμνάσιο. Ρώτησα και τον Τομ (σ.σ. τον σύζυγό της) και ήταν πολύ θετικός.
Βέβαια το ήθελα πολύ και εγώ, γιατί το αγάπησα από την αρχή το σχολείο. Όσο σκεφτόμουν ότι τελειώνω το Γυμνάσιο, έτρεχαν δάκρυα τα μάτια μου. Δεν είχα χορτάσει». Η κ. Λαζάρου όχι μόνο ολοκλήρωσε τη φοίτησή της στο Εσπερινό Γυμνάσιο, αλλά ξεκινά πλέον καινούργια ζωή, ως… φοιτήτρια!
«Συγχαρητήρια»
Ο διευθυντής του Εσπερινού Γυμνασίου Μυτιλήνης, Βλάσιος Ταμβακέρας, εκφράζει τα συγχαρητήριά του εκ μέρους και των εκπαιδευτικών, και στους τρεις αποφοίτους του Σχολείου που πέρασαν στο Πανεπιστήμιο, και επισημαίνει τις τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλαν. Ιδιαίτερα συγχαίρει τη Νίκη Λαζάρου που «τόλμησε να δώσει Πανελλαδικές στα 69 της χρόνια, για το κουράγιο και την επιμονή της».