Μαθήματα ζωής κόντρα στις δυσκολίες

Παιδιά μεταναστών και χωρίς φροντιστήρια

04/07/2014 - 20:45

Άλλοι χωρίς φροντιστήρια, άλλοι με δυσκολίες στο οικογενειακό τους περιβάλλον, σίγουρα όλοι έχουν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση.

Άλλοι χωρίς φροντιστήρια, άλλοι με δυσκολίες στο οικογενειακό τους περιβάλλον, σίγουρα όλοι έχουν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση.

Αν και οι ελπίδες για μια καλύτερη ζωή δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενο υπόσχεσης πλέον από τους γονείς, παρά τις αντίξοες συνθήκες ανάμεσά μας αρκετοί ήταν οι νεαροί υποψήφιοι, σύνολο 581 για το Νομό μας, που κόντρα σε όλα τα παραπάνω έδωσαν τη δική τους μάχη με τις πανελλαδικές εξετάσεις, φέρνοντας μάλιστα πολύ καλά αποτελέσματα.

Απέδωσαν οι καρποί της Ντόινας Ντουντουκάζ από τη Μολδαβία!

Ήρθε το 2007 με τους γονείς της στη Μυτιλήνη η Ντόινα Ντουντουκάζ από τη Μολδαβία. Ήταν 12 χρονών και ξεκίνησε την εκπαιδευτική της επαφή με την ελληνική γλώσσα μόλις γράφτηκε στη ΣΤ΄ Δημοτικού. «Πολύ δύσκολα τα βγάλαμε πέρα οικονομικά, ώστε τουλάχιστον σε δύο μαθήματα να κάνει φροντιστήριο», λέει ο πατέρας της στο «Ε». Η Ντόινα είναι απόφοιτη του 2ου Επαγγελματικού Λυκείου Μυτιλήνης και συγκέντρωσε 1.543 μόρια από τον Τομέα Υγείας και Πρόνοιας, ούσα στην πρώτη 50άδα των υψηλότερων βαθμολογιών των ΕΠΑΛ Νομού Λέσβου. «Θέλω να περάσω στη Νοσηλευτική ή τη Μαιευτική. Απ’ ό,τι έχω δει, περνάω στην Κρήτη και την Πάτρα», μας λέει όλο χαρά για τις επιδόσεις της.

  Ο Γιώργος Ζεϊβέκης

Δις «αδικημένος» ο Γιώργος Ζεϊβέκης

Το άγχος των πανελλαδικών εξετάσεων, για το οποίο όλοι συμφωνούν ότι αποδεικνύεται κακός σύμβουλος αλλά κανείς δε γνωρίζει πώς να το διώξει από τους υποψηφίους, «αδίκησε» και τον απόφοιτο του ΕΠΑΛ Γιώργο Ζεϊβέκη. «Όλη τη χρονιά διάβαζα τόσο πολλές ώρες… Δεν έκανα ούτε ένα φροντιστήριο. Το είχα συζητήσει με τους γονείς μου και τους είχα πει ότι θέλω να προσπαθήσω μόνος μου γιατί τα φροντιστήρια κοστίζουν πολύ ακριβά», μας λέει. Ο Γιώργος έδωσε από τον Τομέα Τροφίμων, Γεωπονίας και Περιβάλλοντος και κατά πάσα πιθανότητα περνάει στη Σχολή Τροφίμων Αθήνας.

Μάλιστα συγκέντρωσε 1.341,5 μόρια. Κι εδώ αρχίζει το κουβάρι και λύνεται. «Θα έγραφα ακόμα καλύτερα, αλλά με έκαψε η Έκθεση», μας λέει και εξηγεί ότι έκανε τη «βλακεία» από το άγχος του και όταν ολοκλήρωσε, έβαλε το ονοματεπώνυμό του στο τέλος (!) - κάτι που δεν επιτρέπεται γιατί υπάρχει ειδικό πρωτόκολλο, ώστε να μη γνωρίζουν οι εξεταστές το ονοματεπώνυμο του υποψηφίου. «Μόλις το είδαν οι επιβλέποντες, μου έσκισαν την κόλλα, μου έδωσαν άλλη και δεν πρόλαβα να ξαναγράψω, λόγω λήξης χρόνου, όλα αυτά που είχα γράψει!», προσθέτει.

Ακόμα κι έτσι, όμως, ο Γιώργος εντάσσεται στους πρώτους 50 στις υψηλές βαθμολογίες των επαγγελματικών λυκείων του Νομού Λέσβου. Όχι όμως και στα «επίσημα» στοιχεία. Εδώ είναι η δεύτερη «αδικία». Λόγω του ότι άργησαν πάρα πολύ, όπως είχαμε σημειώσει, να βγουν οι βαθμολογίες των ΕΠΑΛ και έπρεπε να δοθούν άρον άρον τα στοιχεία των πρώτων 50 των ΕΠΑΛ από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έγιναν λάθη, μεταξύ των οποίων και αυτό που στέρησαν το όνομά του από την 50άδα των πρώτων…

 Ο Ιούλιο Μπαϊραμάσι

Στους πρώτους 50 της Τεχνολογικής ο Ιούλιο Μπαϊραμάσι!

Στα 10 μόρια πάνω - κάτω θα κριθεί το εάν ο Ιούλιο Μπαϊραμάσι θα περάσει στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Θεσσαλονίκης, που τόσο πολύ θέλει. Ο Ιούλιο γεννήθηκε στην Αλβανία και ήρθε με τους γονείς του στη Μυτιλήνη το 2001. Ο πατέρας του είναι αγρότης και ο ίδιος κουράστηκε αρκετά για να λάβει γενικό βαθμό πρόσβασης 16,73 και να βρίσκεται στους 50 πρώτους της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης. Μαθητής του Πειραματικού Λυκείου, ξεκίνησε το διάβασμα από τη Β΄ τάξη του λυκείου.

«Αν και δεν έχω γεννηθεί στην Ελλάδα, με βοήθησε πολύ το ότι ξεκίνησα από την Α΄ τάξη του δημοτικού το σχολείο, οπότε δεν έχω κανένα πρόβλημα. Επίσης πάντα είχα πολύ καλούς φίλους στο σχολείο και ποτέ δεν ένιωσα ότι είμαι απομονωμένος», μας λέει. Στους υποψηφίους της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης για το 2015 λέει: «Τους συμβουλεύω να δώσουν σημασία στο μάθημα Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, για να μην έχουν προβλήματα στη συνέχεια!»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey