Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
«Στον αέρα» βρίσκεται το έργο που αφορά την ανέγερση του Κτηρίου της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη. Η τελευταία Σύγκλητος του ιδρύματος που έγινε στα μέσα Ιουνίου, παρέλαβε την προμελέτη του έργου από την ανάδοχο εταιρεία της Αθήνας. Η ολοκλήρωση της μελέτης τελικά θα καθυστερήσει συγκριτικά με τις αρχικές εκτιμήσεις κάποιους μήνες, αφού αναμένεται τον ερχόμενο Νοέμβριο, οριακά δηλαδή για να προλάβει το έργο να δημοπρατηθεί, να συμβασιοποιηθεί και να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος τού 2015 που κλείνει το ΕΣΠΑ. Σε διαφορετική περίπτωση, είναι ορατός ο κίνδυνος, εκτός από την απώλεια του έργου, το Πανεπιστήμιο να χάσει και το ποσό των 500 χιλ. που μέσω του προγράμματος διατίθεται για την πληρωμή της μελέτης.
Όπως γράφαμε το Φεβρουάριο, το έργο της ανέγερσης του Κτηρίου της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου έχει ενταχθεί απ’ το Νοέμβριο του 2011στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου τού ΕΣΠΑ, με συνολικό προϋπολογισμό 9,11 εκατ. ευρώ.
Η υπογραφή της σύμβασης με την εταιρεία που ανέλαβε τη μελέτη, έγινε στις αρχές του χρόνου και η ολοκλήρωσή της αναμενόταν τον Αύγουστο. Σύμφωνα ωστόσο με τον αρμόδιο αντιπρύτανη Νίκο Σουλακέλλη, η προμελέτη του έργου παραδόθηκε από την ανάδοχο εταιρεία της Αθήνας, στη Σύγκλητο που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Ιουνίου, και στις 15 Ιουλίου πρόκειται να περάσει από αρχιτεκτονική επιτροπή. Έτσι, αντί να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο η μελέτη, μετατίθεται πλέον για τον ερχόμενο Νοέμβριο, οριακά δηλαδή, ώστε να προλάβει το έργο να δημοπρατηθεί, να συμβασιοποιηθεί και να ολοκληρωθεί μέχρι και το τέλος τού 2015. Τόσο ο κ. Σουλακέλλης, πάντως, όσο και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πάρις Τσάρτας, ανέφεραν χτες στο «Ε» ότι η κατασκευή του έργου ενδέχεται να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ, αυτό της περιόδου 2014 - 2020.
«Το τρέχον ΕΣΠΑ πληρώνει τη μελέτη, και το υπόλοιπο έργο, που αφορά το κτίσιμο του κτηρίου, θα μπει στο νέο ΕΣΠΑ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσάρτας. «Αυτήν τη στιγμή γίνεται ένας αγώνας δρόμου ώστε να προλάβουμε τις αυστηρές ημερομηνίες που έχουν τεθεί και εφόσον θα υπάρχει έτοιμη η μελέτη, θεωρούμε ότι δεν υπάρχει λόγος να μην ενταχθεί το έργο και στο επόμενο ΕΣΠΑ.»
Υπάρχουν, ωστόσο, ερωτηματικά για το εάν το έργο θα είναι επιλέξιμο στο ΕΣΠΑ 2, αφού εικάζεται ότι στην επόμενη προγραμματική περίοδο, σε ό,τι αφορά στα έργα εκπαίδευσης, θα είναι επιλέξιμη μόνο η κατασκευή εκείνων που σχετίζονται με έρευνα, και δη με την έρευνα η οποία συνδέεται αυστηρά με την παραγωγή.
Η προμελέτη που παραδόθηκε
Σύμφωνα με τις ανάγκες του ιδρύματος…
Το Κτήριο της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που είναι ουσιαστικά και αυτό που λείπει πέρα από τις Φοιτητικές Εστίες ώστε να έχει ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις το ίδρυμα, πρόκειται να χτιστεί στο Λόφο «Ξενία», πάνω από το πάρκινγκ που λειτουργεί στην κορυφή του, σε οικόπεδο συνολικού εμβαδού 24 στρεμμάτων.Η συνολική έκταση του κτηρίου θα είναι περίπου 5.000 τ.μ., ενώ θα περιλαμβάνει γραφεία μελών ΔΕΠ κι ερευνητικά εργαστήρια, δύο εκπαιδευτικά εργαστήρια πληροφορικής, αίθουσα τηλεδιάσκεψης, καθώς και τη Βιβλιοθήκη του ιδρύματος, που αυτήν τη στιγμή εξακολουθεί να λειτουργεί στην οδό Ίμβρου. Ο περιβάλλων χώρος θα διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να είναι εφικτή και ασφαλής η πρόσβαση στο κτήριο, ενώ θα προβλεφθούν περισσότεροι χώροι στάθμευσης.
Σύμφωνα με τον αντιπρύτανη Φοιτητικής Μέριμνας και Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Νίκο Σουλακέλλη, η αρχιτεκτονική λύση που προτάθηκε από την ανάδοχο εταιρεία, ικανοποιεί πλήρως τις λειτουργικές ανάγκες των Τμημάτων της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του ιδρύματος (Κοινωνιολογίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, Γεωγραφίας, Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας), οι δραστηριότητες των οποίων πραγματοποιούνται αυτήν τη στιγμή στα υφιστάμενα ιδιόκτητα κτήρια του Πανεπιστημίου στο Λόφο «Ξενία», τα οποία ανήκουν στα Τμήματα της Σχολής Περιβάλλοντος και στο Τμήμα Γεωγραφίας.
«Η ανέγερση του Κτηρίου της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών είναι πολύ σημαντική για την αναβάθμιση της ακαδημαϊκής λειτουργίας της πανεπιστημιακής μονάδας της Μυτιλήνης, δεδομένου ότι θα στεγάσει τις λειτουργίες τριών τμημάτων, καθώς και του Παραρτήματος της Βιβλιοθήκης Μυτιλήνης», δήλωσε ο κ. Σουλακέλλης στο «Ε». «Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί το σύνολο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων πραγματοποιούνται πλέον στο Λόφο “Ξενία” και όχι στην πόλη της Μυτιλήνης, άρα υπάρχει η ανάγκη να βρίσκεται και η Βιβλιοθήκη κοντά στα τμήματα. Το έργο της ανέγερσης του Κτηρίου της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, μαζί και με αυτό της ανέγερσης των Φοιτητικών Εστιών, αναβαθμίζουν ουσιαστικά την πανεπιστημιακή μονάδα Μυτιλήνης, καθώς και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο σύνολό του.»