Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Σε μεγάλο πρόβλημα έχει εξελιχθεί η μη μεταφορά των μαθητών των δύο Ειδικών Σχολείων της Λήμνου με ταξί, καθώς από την αρχή της σχολικής χρονιάς τα συγκεκριμένα Σχολεία είναι στην κυριολεξία άδεια και λειτουργούν μόνο με έναν ή δύο μαθητές.
Το μεγάλο πρόβλημα που δεν έχει ακόμη επιλυθεί, ανέδειξαν κατά τη διάρκεια πρόσφατων κινητοποιήσεών τους οι εκπαιδευτικοί των δύο Σχολείων, καθώς και ο Επαρχιακός Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ Λήμνου «Ορίζοντες».
Ο Σύλλογος είχε συμμετάσχει και στηρίξει την απεργιακή κινητοποίηση που προκήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ σε ένδειξη διαμαρτυρίας «για τα νέα επαχθή δημοσιονομικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση και που σίγουρα θα κάνουν την επιβίωση των πολιτών και ιδιαίτερα των ατόμων με αναπηρία ακόμη δυσκολότερη από την ήδη δεινή θέση στην οποία βρίσκονται», ενώ τα μέλη του Συλλόγου συμμετείχαν και στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώθηκε χθες το πρωί στο λιμάνι της Μύρινας.
Ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ Λήμνου διεκδικεί την άμεση εύρεση λύσης για τη μεταφορά των μαθητών με ειδικές ανάγκες στα σχολεία τους. «Είναι ντροπή στα τέλη του Οκτώβρη οι μαθητές να στερούνται το δικαίωμα της εκπαίδευσης. Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ ξανά. Δυστυχώς πάμε από το κακό στο χειρότερο. Με τόσα προβλήματα που έχουμε, επιβαρύνονται και οι γονείς για τη μεταφορά των παιδιών, αλλά οι περισσότεροι δεν έχουν μέσο να τα μεταφέρουν και αυτά μένουν στα σπίτια τους», δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου, Παλαιολόγος Κυριαζής.
Σχετικά με τη λειτουργία του Ειδικού Σχολείου Καλλιθέας, η διευθύντρια και γραμματέας του Συλλόγου, Γεσθημανή Καταβενίδου, δήλωσε: «Από την αρχή της χρονιάς μόνο ένας γονιός φέρνει το παιδί του από τη Μύρινα, με μηχανή. Όταν αρχίσουν τα κρύα, θα σταματήσει να έρχεται και το ένα παιδί που έχουμε. Δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι ένα Σχολείο. Δυστυχώς φτάσαμε σε σημείο να απαξιώνουν τη λειτουργία του. Θα πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση στο πρόβλημα και τα παιδιά να βρεθούν ξανά στο σχολείο τους.»
Μεταξύ των αιτημάτων του Συλλόγου είναι και η δημιουργία ΚΕΠΑ στη Λήμνο, ώστε να μη χρειάζεται τα άτομα με αναπηρία να μεταβαίνουν στη Μυτιλήνη, επιβαρυνόμενα το κόστος και την ταλαιπωρία των μετακινήσεων.
Ακόμη, ζητούν την έγκαιρη καταβολή προνοιακών επιδομάτων, τα οποία καθυστερούν κάθε φορά πάνω από τρεις μήνες, να γίνεται άμεσα η επανεξέταση από τα ΚΕΠΑ στα άτομα των οποίων η γνωμάτευση έχει λήξει και να καταβάλλονται τα επιδόματα κατά την περίοδο αναμονής της επανεξέτασής τους.
«Για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, που εκτός των βιοποριστικών τους αναγκών έχουν να αντιμετωπίσουν και τις πρόσθετες ανάγκες που πηγάζουν από την αναπηρία τους, τα μέτρα αυτά προμηνύουν τη βέβαιη εξαθλίωσή τους», τονίζει ο Σύλλογος σε ανακοίνωσή του.
Η συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση έγινε γιατί «τα νέα μέτρα προμηνύουν δραστικές περικοπές και στις δαπάνες που κατευθύνονται στο χώρο της υγείας και της πρόνοιας. Οι περικοπές αυτές σε συνδυασμό με το οποιοδήποτε σενάριο περικοπής προνοιακών επιδομάτων, συντάξεων αναπηρίας, κοινωνικών φοροαπαλλαγών, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να μιλάμε πρώτη φορά στα χρονικά της ιστορίας για ένα νέο φαινόμενο, αυτό της κοινωνικής ευθανασίας των ατόμων με αναπηρία.».