Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Καθοριστικής σημασίας η τροπολογία που πέρασε ο Αθανασίου
Σε δύο μήνες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι όποιες εργασίες και να ανοίξει η πύλη εισόδου στο Πλωμάρι δημιουργώντας ακόμη έναν πυρήνα ανάπτυξης στο νησί. Καθοριστικής σημασίας ήταν τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας που πέρασε υπό την προεδρεία του, προ ημερών, ο Β’ Αντιπροέδρος της Βουλής κα Βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας, Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος το διάστημα που προηγήθηκε «έτρεξε» για το συγκεκριμένο ζήτημα για να εξασφαλιστούν οι υπογραφές από τα συναρμόδια υπουργεία με στόχο να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο έργο, που αποτελεί όραμα χρόνων.
Σύμφωνα με την τροπολογία επιτρέπεται η τοποθέτηση και διατήρηση εντός της μικτής χερσαίας ζώνης λιμένος προ κατασκευασμένων κτιρίων ή άλλων προσωρινών κατασκευών ή κατασκευών ελαφρού τύπου για τη δημιουργία, επισκευή, επέκταση ή εκσυγχρονισμό των κτιριακών υποδομών και συνοδών έργων λιμεναρχείων, πύλης Σένγκεν (Schengen), χώρων υγιεινής, χώρων εκδοτηρίων, στεγάστρων και των απαιτούμενων βοηθητικών χώρων αυτών.
Πρόβλημα για την πύλη εισόδου αποτελούσε το γεγονός ότι δεν είχε καθοριστεί ζώνη λιμένος, αυτό πήγαινε όλο το έργο πολύ πίσω γεγονός που σήμαινε αβεβαιότητα ως προς την υλοποίησή του. Η διάταξη που πέρασε λόγω του κατεπείγοντος για την ανάπτυξη των νησιών, επιτρέπει να γίνονται εγκαταστάσεις με προκάτ ή οποιαδήποτε άλλη κατασκευή επί της μικτής χερσαίας ζώνης του λιμένα, για τις οποίες δεν απαιτείται άδεια δόμησης εντός χερσαίας ζώνης λιμένος και η διαδικασία ελέγχου τους από άποψη ασφάλειας και αισθητικής. Στην τροπολογία σημειώνεται πως με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθορίζονται οι κατηγορίες των κατασκευών ή εγκαταστάσεων, για τις οποίες δεν απαιτείται άδεια δόμησης εντός χερσαίας ζώνης λιμένος και η διαδικασία ελέγχου τους από άποψη ασφάλειας και αισθητικής.
Η πρώτη ιδέα
Η πρώτη ιδέα για την πύλη εισόδου Πλωμαρίου ξεκίνησε πριν 15 χρόνια, επί δημαρχίας Μιχάλη Μαμάκου, όταν τότε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου πήραν ομόφωνη απόφαση. «Έκτοτε Δημοτικές αρχές και Λιμενικά ταμεία δούλεψαν με στόχο την κατεύθυνση αυτή και ιδιαίτερα η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, εκείνη του κ. Σπύρου Γαληνού με αντιπρόεδρο στο Λιμενικό Ταμείο, τον κ. Κυριάκου Πετρέλη» όπως είπε ο κ. Μαμάκος και πρόσθεσε ότι καθοριστική ήταν η παρέμβαση Αθανασίου, ο οποίος επίλυσε τα προβλήματα που υπήρχαν και πριν λίγες ημέρες έπεσαν οι υπογραφές των συναρμόδιων Υπουργών για να γίνει αυτό το έργο πράξη.
Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, χρηματοδότησε διάφορες εργασίες που ήταν απαραίτητες.
Ο Δήμος Μυτιλήνης με ομόφωνη απόφαση ενέκρινε την υλοποίηση του έργου και έχει δημοπρατήσει τις εγκαταστάσεις και το χώρο ο οποίος θα περιφραχθεί και θα διαμορφωθεί αναλόγως.
Έργο πνοής
Ο βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας και β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής Χαράλαμπος Αθανασίου σε δήλωσή του στο emprosnet.gr είπε: «Πρόκειται για ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο που θα βοηθήσει στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής τονώνοντας την οικονομικά».
Ο κ. Μαμάκος πρωτεργάτης της ιδέας αυτής σε δήλωσή του είπε ότι η πύλης Σένγκεν Πλωμαρίου ανοίγει ένα ακόμη δρόμο όχι μόνο για το Πλωμάρι αλλά για ολόκληρη τη Λέσβο.
Δημοπράτηση του ντόκου
Ακόμη αναμένεται να δημοπρατηθεί και ο ντόκος έργο που αναμένεται να λύσει τα προβλήματα των αλιέων που μέχρι τώρα δεν έχουν που να ελιμενιστούν και χρησιμοποιούν το χώρο της μαρίνας. Όταν ολοκληρωθεί και αυτό το έργο η μαρίνα θα χρησιμοποιείται για τουριστικούς καθαρά σκοπούς.
Άρθρο 137 : Προσωρινές κατασκευές εντός χερσαίας ζώνης λιμένος και εγκαταστάσεις για τις οποίες δεν απαιτείται οικοδομική άδεια