Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Το «Lesvos Gold» καλύτερο ελαιόλαδο του Αιγαίου και της ποικιλίας «Κολοβή»
Νέες μεγάλες διακρίσεις πέτυχαν τα ελαιόλαδα της Λέσβου που συμμετείχαν στο δεύτερο διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου «Athena» («Athena International Olive Oil Competition», ATHIOOC). Οι διακρίσεις έρχονται μετά από μια εξαιρετικά δύσκολη ελαιοκομική περίοδο για τη Λέσβο. Και αυτό γιατί τα βασικά γεγονότα που χαρακτήρισαν την ελαιοκομική περίοδο 2016 - 2017 στη Λέσβο ήταν η παρατεταμένη ξηρασία του καλοκαιριού και του φθινοπώρου του 2016, η οποία συνδυάστηκε με την πολύ μεγάλη προσβολή του ελαιώνα από κυκλοκόνιο. Τον Ιανουάριο, οι ελαιώνες της Λέσβου αντιμετώπισαν χιόνια και παγετό. Κατά συνέπεια, οι επιτυχίες στους πανελλαδικούς και τους διεθνείς διαγωνισμούς ελαιολάδου των ελαιολάδων της φετινής χρονιάς αποκτούν πρόσθετη αξία λόγω των παραπάνω δυσκολιών.
Οι φετινές επιτυχίες, όπως κι αυτές των προηγούμενων χρόνων, είναι αποτέλεσμα της πολύ καλής δουλειάς που γίνεται από ένα σημαντικό τμήμα ελαιοπαραγωγών, ελαιοτριβέων και τυποποιητών ελαιολάδου στο νησί μας. Αργά και βασανιστικά όλο και περισσότεροι (ελαιοτριβείς, ελαιοπαραγωγοί και τυποποιητές) στρέφονται προς την παραγωγή υψηλής ποιότητας ελαιολάδου, παρότι οι τιμές που απολαμβάνουν οι παραγωγοί (όπως και οι περισσότεροι τυποποιητές) αποτελούν ένα μικρό μέρος της τελικής τιμής πώλησης του προϊόντος στους καταναλωτές.
Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού «Athena International Olive Oil Competition» ανακοινώθηκαν χθες το μεσημέρι. Η τελετή απονομής των βραβείων θα γίνει στην Αθήνα το Σάββατο 22 Απριλίου, στις 6:00 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο «King George II» στην Πλατεία Συντάγματος. Θα προηγηθεί ολοήμερη παρουσίαση και των 175 βραβευμένων ελαιολάδων, που θα είναι διαθέσιμα προς γευστική δοκιμή.
Τα βραβεία
Το «Lesvos Gold» στο διαγωνισμό απέσπασε χρυσό μετάλλιο και αναδείχθηκε καλύτερο λάδι του Αιγαίου και το καλύτερο λάδι της ποικιλίας «Κολοβή». Πρόκειται για το ελαιόλαδο που παράγει η «ΛΕΣΕΛ Α.Ε.» και από το 2016 είναι το βασικό σήμα της εταιρείας. Αξίζει να σημειωθεί πως το «Βιολογικό Lesvos Gold» πριν από λίγες εβδομάδες βραβεύτηκε στην κατηγορία Καινοτομία επί όλων των βιολογικών προϊόντων που συμμετείχαν στο διαγωνισμό της έκθεσης «Detrop 2017».
Χρυσό μετάλλιο στο διαγωνισμό «Athena International Olive Oil Competition» απέσπασαν επίσης:
- Το «Jordan Bio Olivenoel», που παράγεται κατά 33% από ελαιόλαδο της ποικιλίας «Κολοβή» και 67% της ποικιλίας «Αδραμυτινή». Το «Jordan», όπως είναι γνωστό εδώ και χρόνια, παράγεται από την οικογένεια Πρωτούλη στην περιοχή του Πλωμαρίου για λογαριασμό της «Jordan Olivenoel».
- Tο «Αcaia» είναι το τρίτο ελαιόλαδο της Λέσβου που απέσπασε χρυσό μετάλλιο στο διαγωνισμό. Παράγεται αποκλειστικά από ελαιόλαδο της ποικιλίας «Κολοβή» από τις «Ελληνικές Αγροτικές Επιχειρήσεις».
Αργυρό μετάλλιο απέσπασαν το «Aegean Gold» της οικογένειας Πρωτούλη, που παράγεται αποκλειστικά από ελαιόλαδο της ποικιλίας «Κολοβή» από την περιοχή του Πλωμαρίου, το «Eirini Plomariou», που επίσης παράγεται από ελιές της ποικιλίας «Κολοβή» που βρίσκονται στον ορεινό όγκο του Πλωμαρίου.
Η «ΛΕΣΕΛ Α.Ε.» για τα βραβεία
Ευχαριστεί τους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου
Η «ΛΕΣΕΛ Α.Ε.», αναφερόμενη στα βραβεία που απέσπασε το «Lesvos Gold», σημειώνει:
«Το χρυσό μετάλλιο που απέσπασε το “Lesvos Gold Premium” και οι διακρίσεις του ως το καλύτερο του Αιγαίου και το καλύτερο της ποικιλίας “Κολοβή” είναι αποτέλεσμα συστηματικής και αποτελεσματικής δουλειάς. Τα βραβεία αυτά ανήκουν σε όλους τους συνεργάτες μας και πρώτα απ’ όλα στους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου, που καθημερινά δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να παράγουν εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο. Η προσπάθειά μας να αναδείξουμε την ποιότητα του ελαιολάδου της Λέσβου συνεχίζεται».
Και νέα σήματα από τη Λέσβο
Ένα νέο, εντελώς άγνωστο ως τώρα ελαιόλαδο της Λέσβου που βραβεύτηκε με ασημένιο μετάλλιο είναι το «Oilon Organic». Περιέχει λάδι 50% από την ποικιλία «Κολοβή» και 50% από την ποικιλία «Αδραμυτινή». Το προϊόν παράγεται από την οικογένεια Φραγκοπούλου, που δραστηριοποιείται στην παραγωγή ελαιολάδου πάνω από τρεις γενιές. Το εξαιρετικό αυτό ελαιόλαδο παράγεται στους ιδιόκτητους ελαιώνες της οικογένειας που βρίσκονται στους οικισμούς Κώμη και Πηγή στη Λέσβο.
Χάλκινο μετάλλιο κέρδισε το «Evo3», που παράγεται κατά 60% από ελαιόλαδο της ποικιλίας Αδραμυτινή, 30% από ελαιόλαδο της ποικιλίας «Κολοβή» και 10% από ελαιόλαδο της ποικιλίας «Λαδολιά». Πρόκειται για άλλο ένα ελαιόλαδο του νησιού που παράγεται από οικογένεια ελαιοπαραγωγών, την οικογένεια Καμάτσου στη Γέρα.
Χάλκινο μετάλλιο απέσπασαν επίσης: α) το «Ελιά Μάρκου» από τη Σάμο, που παράγεται από 80% ελαιόλαδο της ποικιλίας «Κορωνέικη» και 20% από λάδι της ποικιλίας «Θρούμπα Σάμου» και β) το «Özem» της «Özem Tibbi Cihaz ve Aletleri» που παράγεται στο Ντενιζλί, δηλαδή στα τουρκικά παράλια έναντι της Λέσβου.
Ο διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου «Athena» («Athena International Olive Oil Competition», ATHIOOC) οργανώθηκε φέτος για δεύτερη φορά στην Ελλάδα και σημείωσε αύξηση στη συμμετοχή των δειγμάτων του κατά 15%. Ειδικότερα, συμμετείχαν στο διαγωνισμό 295 ελαιόλαδα από εννέα χώρες, τα οποία δοκιμάστηκαν από 23 κριτές από 11 χώρες. Από το σύνολο των δειγμάτων που συμμετείχαν στο διαγωνισμό τα 156 ήταν ελληνικά (53%) και τα 139 (47%) ξένα. Μάλιστα, οι ξένες συμμετοχές σημείωσαν αύξηση της τάξης του 200%. Σε συνδυασμό με τη σύνθεση της κριτικής επιτροπής, όπου σχεδόν τα 2/3 της ήταν ξένοι κριτές διεθνούς κύρους, ο ATHIOOC αναδεικνύεται σε υψηλού επιπέδου διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου.