Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
6500-7000 Τούρκοι με καθοριστική συμβολή του προγράμματος visa
Περίπου 6500-7000 Τούρκοι Τουρίστες έχουν έρθει αυτές τις ημέρες στο νησί γιορτάζοντας το Σεκέρ Μπαϊράμ και καθοριστικός παράγοντας για τον αριθμό των επισκεπτών από την γειτονική χώρα αποτελεί το πιλοτικό πρόγραμμα visa.
Το μαζικό κύμα αφίξεων ξεκίνησε την Πέμπτη 11 Απριλίου 2024 και θα συνεχιστεί έως και την Κυριακή «Αν δεν υπήρχε το πιλοτικό πρόγραμμα οι αφίξεις θα ήταν κάπου 2500» αναφέρει χαρακτηριστικά το μέλος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Άρης Λαζαρής και πρόσθεσε «οι αφίξεις για το συγκεκριμένο διάστημα κυμαίνονται στις 6500-7000 άτομα. Το σημαντικότατο σημείο των αφίξεων τον μήνα Απρίλιο στη Λέσβο ήταν το πρόγραμμα πιλοτικών θεωρήσεων. Αν δεν υπήρχε αυτό δεν ξέρω αν θα ξεπερνούσαμε τα 2500 άτομα maximum».
Οι αφίξεις αναμένεται να συνεχιστούν ικανοποιητικά το επόμενο διάστημα, ενώ 17-23 αναμένεται ξανά μια μίνι απόβαση Τούρκων τουριστών και ακολούθως 17-19 Μαΐου και 15 Ιουνίου όπου τοποθετείται το επόμενο Μπαϊράμ καθώς και τον Αύγουστο. «Οι αφίξεις θα συνεχιστούν, αρκεί να κρατήσουμε αυτό που έχουμε κάνει τώρα, να δείξουμε την ίδια ποιότητα προσπάθειας που δείχνουμε και τώρα» και πρόσθεσε ακολούθως: «Το χτεσινό βέβαια ήταν απερίγραπτο κανείς δεν μπορούσε να περιμένει ότι θα έδιναν στους επισκέπτες κατά την άφιξή τους νερά, καπέλα και δώρα για να κάνουν την υποδοχή τους όσο πιο θερμή μπορούσαν».
Η θερμή υποδοχή
Μια ιδιαίτερη υποδοχή επιφύλασσε στους επισκέπτες από την Τουρκία, που επέλεξαν να έρθουν στη Λέσβο την Πέμπτη 11 Απριλίου, ο Δήμος Μυτιλήνης σε συνεργασία με το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λέσβου, το Επιμελητήριο Λέσβου, την Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου, την Ένωση Ποτοποιών και τον Σύλλογο Επιχειρήσεων Εστίασης «ΑΣΠΙΔΑ», ημέρα κατά την οποία σημειώθηκε η κορύφωση των αφίξεων για αυτό το πρώτο διάστημα της νέας τουριστικής περιόδου.
Ειδικότερα, στους επισκέπτες του νησιού με το που κατέβαιναν από τα καραβάκια και αφού περνούσαν τους απαραίτητους ελέγχους, προσφέρονταν μικρά αναμνηστικά δώρα, μικρά μπουκαλάκια ούζου, γλυκά που πρόσφεραν δύο ζαχαροπλαστεία της πόλης, νερό αλλά και έντυπα με πληροφορίες για τη Λέσβο στην τουρκική γλώσσα.
Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας Νίκος Γιαννάκας δήλωσε σχετικά: «Σήμερα είχαμε την κορύφωση των αφίξεων επισκεπτών από την Τουρκία και αποφασίσαμε μαζί με άλλους φορείς να οργανώσουμε ένα ιδιαίτερο καλωσόρισμα για όσους έφτασαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Ευχαριστούμε τα στελέχη του Τελωνείου και του Λιμενικού και όσους συμβάλουν ώστε η άφιξη των επισκεπτών και όλες οι σχετικές διαδικασίες να είναι ομαλή και υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες!».
Λαζαρής: Ότι καλύτερο θα μπορούσε να συμβεί στην Μυτιλήνη
Ο κ. Λαζαρής δεν παρέλειψε να εγκωμιάσει την προσπάθεια όλων εκείνων των φορέων που συνέβαλαν προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα κατά το μαζικό αυτό κύμα αφίξεων και οι επισκέπτες κατά την πρώτη τους επαφή με το νησί να μείνουν με τις καλύτερες των εντυπώσεων και να μην ταλαιπωρηθούν.
«Συγχαρητήρια στον Δήμο Μυτιλήνης, στο Λιμενικό Ταμείο, στις Αστυνομικές Αρχές, στις Τελωνιακές Αρχές και στο Λιμεναρχείο. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν άλλα λόγια τα οποία θα μπορούσαν να ειπωθούν. Αν δεν υπήρχαν αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι έβαλαν μπροστά το φιλότιμό τους δεν θα μπορούσε να έρθει κανένας. Χρειάζεται για όλους αυτούς τους ανθρώπους ένας ανδριάντας, γιατί χάρη στις ενέργειές τους οι επισκέπτες έχουν τακτοποιηθεί και είναι ήδη σε ξενοδοχεία. Οι επαγγελματίες του τόπου μας έχουν κάνει «μίνι Μπαϊράμ Μυτιληνιό» γιατί κανένας δεν περίμενε Απρίλιο να έρθει τόσος κόσμος. Έχουν ανοίξει όλα τα μαγαζιά σχεδόν – αν όχι όλα τα περισσότερα. Νομίζω ότι είναι ότι καλύτερο θα μπορούσε να συμβεί στην Μυτιλήνη αυτή την εποχή. Να είστε σίγουροι ότι έχει ξεκινήσει η θερινή σεζόν για την Λέσβο».
Καταλήγοντας στις δηλώσεις του θέλησε να τονίσει ότι οι επαγγελματίες του νησιού θα πρέπει να αντιμετωπίσουν με σύνεση και επαγγελματισμό τους φιλοξενούμενους προκειμένου με την σειρά τους να επιλέξουν και πάλι την Λέσβο ως προορισμό «Δυστυχώς ή ευτυχώς πρέπει οι άνθρωποι να κατανοήσουν ότι απέναντι δεν έχουμε τις Βρυξέλες ή το Λουξεμβούργο. Απέναντι είναι η Τουρκία και ευτυχώς ή δυστυχώς εμείς είμαστε ένας τόπος που αγαπιόμαστε και έρχεται πολύς κόσμος γι’ αυτό».