Καταστροφικές θα είναι οι επιπτώσεις στην τοπική αγορά από την αύξηση των συντελεστών τού Φ.Π.Α. στα νησιά μας, δηλώνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Γιώργος Ορφανός, εκτιμώντας ότι οι τιμές των προϊόντων μεσοσταθμικά θα επιβαρυνθούν με 10%.
Η επαπειλούμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών τού Φ.Π.Α.
Καταστροφικές θα είναι οι επιπτώσεις στην τοπική αγορά από την αύξηση των συντελεστών τού Φ.Π.Α. στα νησιά μας, δηλώνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Γιώργος Ορφανός, εκτιμώντας ότι οι τιμές των προϊόντων μεσοσταθμικά θα επιβαρυνθούν με 10%, καθώς καμμία τοπική επιχείρηση δεν έχει την δυνατότητα αυτήν τη στιγμή να απορροφήσει μια αύξηση του Φ.Π.Α. από το 16% στο 23%. Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται οι εκτιμήσεις και όσων κλήθηκαν να σχολιάσουν αυτόν το σχεδιασμό του Υπουργείου Οικονομικών.
Ο κ. Ορφανός θεωρεί ότι υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών να θεσπιστεί τώρα που έχει σχηματισθεί συμμαχική κυβέρνηση, διότι σε αυτήν τη φάση το πολιτικό κόστος θα επιμεριστεί σε όλα τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση. Αν η απόφαση αυτή μεταφερθεί για μετά τις εκλογές, πιστεύει ότι θα είναι πιο δύσκολη η λήψη της, κι αυτό γιατί κανένα κόμμα μόνο του δε θα θέλει να σηκώσει αυτό το βάρος. Η εκτίμηση του προέδρου του Επιμελητηρίου στηρίζεται στο σενάριο που θέλει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο να διαχωρίζεται σε δύο μέρη, το πρώτο μέρος να περνάει από την παρούσα Βουλή και το δεύτερο μέρος να περνάει από τη Βουλή που θα προκύψει μετά τις εκλογές.
Κλείνουν ήδη…
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων Μήθυμνας, Νίκος Μόλβαλης, σημειώνει: «Ήδη αυτήν τη στιγμή που ο συντελεστής είναι στο 16%, εκτιμάται ότι δύο στις τρεις επιχειρήσεις του κλάδου μας θα βάλουν λουκέτο. Συνεπώς μπορείτε εύκολα να φανταστείτε τι θα γίνει αν ο Φ.Π.Α. ανέβει στο 23%. Το θέμα έχει τρεις διαστάσεις κατά την άποψή μας. Το πρώτο ζήτημα είναι η επιβίωση των επιχειρήσεων. Η αύξηση του Φ.Π.Α. θα οδηγήσει σε μεγάλη μείωση του τζίρου και αυτό θα αναγκάσει πολλές επιχειρήσεις να κλείσουν. Το κλείσιμο των επιχειρήσεων θα οδηγήσει σε μείωση των θέσεων εργασίας και έτσι θα έχουμε ακόμη μεγαλύτερη έξαρση της ανεργίας. Ήδη όλες οι μικρές επιχειρήσεις του κλάδου μας επιδιώκουν να μειώσουν το προσωπικό τους προκειμένου να περιορίσουν τα έξοδά τους. Έτσι, οι μόνες επιχειρήσεις που επιβιώνουν είναι οι οικογενειακές.
Η τρίτη πτυχή του θέματος είναι οι επιπτώσεις στον τουρισμό. Η εστίαση είναι βασικό κομμάτι του τουρισμού. Συνεπώς, αύξηση του Φ.Π.Α. σημαίνει ότι αυξάνεται το κόστος του τουριστικού μας προϊόντος και έτσι γινόμαστε πολύ ακριβός προορισμός. Δεν μπορεί να περιμένουμε αύξηση της τουριστικής κίνησης στη Λέσβο αν αυξηθεί το κόστος του τουριστικού μας προϊόντος.»
Το μέλος του Εμπορικού Συλλόγου Παναγιώτης Παπαρίσβας αναφέρει: «Ο Φ.Π.Α. ως φόρος δεν επιβαρύνει τις επιχειρήσεις, εκείνους που επιβαρύνει είναι οι καταναλωτές. Έτσι, ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση του τζίρου για τις εμπορικές επιχειρήσεις.
Όμως το θέμα για μας έχει και άλλη μια διάσταση, για όλους μας ως νησιώτες. Στην ουσία, σημαίνει ότι επιβάλλεται ένα επιπλέον χαράτσι στους νησιώτες, πέρα από όλα τα άλλα χαράτσια που πληρώνουμε όλοι μας.
Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρεται το ελληνικό κράτος για τους κατοίκους των νησιών. Διότι δε φτάνει που δεν έχει πάρει σειρά μέτρων για την ανακούφισή τους, έρχεται να καταργήσει και το μόνο ουσιαστικό μέτρο που έχει θεσπιστεί μέχρι σήμερα. Θυμίζω ότι οι μειωμένοι συντελεστές θεσπίστηκαν το 1987 για εθνικούς λόγους. Άραγε σήμερα αυτοί οι λόγοι έχουν εκλείψει;»
Το θέμα αναμενόταν να συζητηθεί χθες το βράδυ στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στη Σάμο.