Οικονομικά εν συντομία

01/07/2012 - 05:56
Ο ΣΕΒΕ ανακοινώνει ότι στις επιδόσεις του ελληνικού εξωτερικού εμπορίου τον Ιανουάριο 2009, παρατηρείται ετήσια μείωση στις ελληνικές εξαγωγές κατά 21%, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία της Eurostat.
Μείωση 21% των ελληνικών εξαγωγών τον Ιανουάριο
Ο ΣΕΒΕ ανακοινώνει ότι στις επιδόσεις του ελληνικού εξωτερικού εμπορίου τον Ιανουάριο 2009, παρατηρείται ετήσια μείωση στις ελληνικές εξαγωγές κατά 21%, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία της Eurostat. Αναλυτικότερα, στα στοιχεία της Eurostat για τις εμπορευματικές συναλλαγές σε επίπεδο Ευρώπης και Ευρωζώνης, φαίνεται ότι η οικονομική κρίση έχει πλήξει ισχυρά το συνολικό εξωτερικό εμπόριο ήδη από τον πρώτο μήνα του 2009.
Πιο συγκεκριμένα, για τις εξαγωγές, η ετήσια μείωση υπολογίζεται σε διψήφιο ποσοστό για το σύνολο των 27 χωρών της Ευρώπης, σε 24,1% για τον εξεταζόμενο μήνα. Οι χειρότερες εξαγωγικές επιδόσεις για τον εξεταζόμενο μήνα, καταγράφονται από τη Φιλανδία (-36%), τη Μάλτα (-36%), τη Σουηδία (-33%) και την Ουγγαρία (-31%).

Προς απελευθέρωση οδικών εμπορευματικών μεταφορών
Τις αποφάσεις της για το ζήτημα της απελευθέρωσης των οδικών εμπορευματικών μεταφορών, που αφορά στις άδειες των φορτηγών και των βυτιοφόρων, πρόκειται να ανακοινώσει σύντομα η Επιτροπή που έχει συγκροτήσει το Υπουργείο Μεταφορών προκειμένου να μελετήσει το θέμα. Το άνοιγμα του επαγγέλματος των μεταφορέων, βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς στο παρελθόν υπήρξαν σχετικές προσφυγές, οι οποίες στη συνέχεια αποσύρθηκαν. Ωστόσο η έρευνα από την ΕΕ, συνεχίζεται αυτεπάγγελτα και είναι εξαιρετικά πιθανό να αποφασιστεί η παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σε περίπτωση που κριθεί ότι η υφιστάμενη κατάσταση δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά.

Ρυθμίζονται οι οφειλές στα Ταμεία με τροπολογία
Οι καθυστερούμενες εισφορές στους ασφαλιστικούς οργανισμούς, ρυθμίζονται με τροπολογία, όπως κατέθεσε, χθες, η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Φάνη Πάλλη - Πετραλιά. Με τη ρύθμιση, κεφαλαιοποιούνται όλες οι οφειλόμενες εισφορές, τα πρόσθετα τέλη και οι επιβαρύνσεις τους για την περίοδο μέχρι τον προηγούμενο μήνα από την έναρξη του νόμου. Το οφειλόμενο ποσό θα εξοφληθεί είτε εφάπαξ με έκπτωση 80% επί των προσθέτων τελών και επιβαρύνσεων είτε τμηματικά μέχρι 80 μηνιαίες δόσεις, ύψους τουλάχιστον 100 ευρώ, με έκπτωση 50% και καταβολή προκαταβολής, που θα φθάνει το 3% της συνολικής οφειλής. Για την ένταξη στη ρύθμιση, απαιτείται υποβολή σχετικής αίτησης μέχρι τις 30 Ιουνίου, καθώς και εμπρόθεσμη εξόφληση των ασφαλιστικών εισφορών του μηνός, κατά τον οποίο θα υπαχθεί η επιχείρηση στη ρύθμιση.


 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey