Στο διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου της Νέας Υόρκης

Επτά βραβεία για τα ελαιόλαδα της Λέσβου (vid)

08/05/2017 - 16:56 Ενημερώθηκε 09/05/2017 - 13:48

 Το «Aegean Gold» (χρυσό), το «Aeolian olive» (χρυσό), το «Gaea Vranas» (χρυσό), το βιολογικό «Jordan» (ασημένιο), το «Sapfo» (ασημένιο), το «Acaia» (ασημένιο) και το «Eirini Plomariou» (ασημένιο). Αυτά είναι τα ελαιόλαδα της Λέσβου που βραβεύτηκαν σε ένα από τους πιο γνωστούς διεθνείς διαγωνισμούς ελαιολάδου που πραγματοποιούνται στον κόσμο, αυτόν της Νέας Υόρκης. Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες. Συνολικά τα ελληνικά ελαιόλαδα απέσπασαν 46 βραβεία εκ των οποίων τα 20 χρυσά και τα 26 ασημένια. Από αυτά, τα επτά προήλθαν από ελαιόλαδα της Λέσβου, με αποτέλεσμα το νησί να αναδεικνύεται σε έναν από τους σημαντικότερους ελαιώνες παραγωγής ελαιολάδου υψηλής ποιότητας. Πολύ σημαντική επιτυχία είναι ο διπλασιασμός των βραβείων που απέσπασαν φέτος τα ελληνικά ελαιόλαδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην φετινή διοργάνωση του διαγωνισμού, έλαβαν μέρος 910 ελαιόλαδα από 27 χώρες του κόσμου, και βραβεύτηκαν τα 463. Τα βραβευμένα ελαιόλαδα αυξήθηκαν κατά 149 σε σχέση με πέρυσι. Το πάνελ της κριτικής επιτροπής γευσιγνωσίας αποτελούνταν από 15 επαγγελματίες γευσιγνώστες.

Είναι αλήθεια πως ο πλέον σκληρός και απαιτητικός διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου είναι ο «Mario Solinas», που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου και πραγματοποιείται στην Μαδρίτη, όπου βρίσκεται και η έδρα του Συμβουλίου. Ωστόσο ο διεθνής διαγωνισμός της Νέας Υόρκης είναι αυτός που έχει λάβει την μεγαλύτερη διεθνή δημοσιότητα την τελευταία πενταετία με αποτέλεσμα να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον εκατοντάδων ελαιοπαραγωγών, τυποποιητών και εμπόρων από όλο τον κόσμο.

 

Είσοδος σε μια απαιτητική αγορά

Ο ιδρυτής της New York International Olive Oil Competition (YIOOC), Curtis Cord, κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού, τόνισε: «Δεν είμαστε εδώ μόνο για να γιορτάσουμε τους νικητές αυτού του διαγωνισμού, είμαστε εδώ για πολύ μεγαλύτερο σκοπό, να αναγνωρίσουμε και να επικροτήσουμε κάθε παραγωγό που έχει σχεδιάσει να κατασκευάσει το καλύτερο δυνατό ελαιόλαδο».

Για ακόμη μια χρονιά, τα ιταλικά ελαιόλαδα απέσπασαν τα περισσότερα βραβεία, 124 στο σύνολο. Η Ισπανία ήρθε σε δεύτερη θέση, με 110 βραβεία, ενώ 71 ελαιόλαδα από τις ΗΠΑ έλαβαν διάκριση. Οι ΗΠΑ είναι μια από τις μεγαλύτερες αγορές για το ελαιόλαδο. Η διάκριση στο διεθνή διαγωνισμό της Νέας Υόρκης αποτελεί ένα καλό βήμα για είσοδο στην ιδιαίτερα απαιτητική αγορά.

Στην ανακοίνωση των διοργανωτών του διαγωνισμού, γίνεται ιδιαίτερη μνεία στο διπλασιασμό των βραβείων που απέσπασαν τα ελληνικά ελαιόλαδα, μετά από μια δύσκολη χρονιά με πολλά προβλήματα στην συγκομιδή.

 

Τα κρίσιμα ζητήματα

Για την ελληνική ελαιοκομία, δύο είναι τα κρίσιμα ζητήματα:

α) Να αυξηθούν τα βραβεία στους διεθνείς διαγωνισμούς, κάτι που απαιτεί πολύ καλύτερη οργάνωση σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, ενημέρωση, εκπαίδευση και εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων παραγωγής.

β) Αύξηση των ποσοτήτων ελαιολάδου που τυποποιούνται με την επωνυμία των βραβευμένων ελαιολάδων, ώστε αυτά να γίνουν αναγνωρίσιμα από το ευρύ καταναλωτικό κοινό.

 

Φωτο:

Σε μια από τις μεγαλύτερες γιορτές για τον ελαιοκομικό κλάδο, έχει εξελιχθεί ο διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου της Νέας Υόρκης

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey