Στα ίδια με τα περσινά επίπεδα αναμένεται πως θα κυμανθεί ο τουρισμός στη Λήμνο. Όπως είναι γνωστό, και μετά το κλείσιμο του ξενοδοχείου «Ακτή Μύρινα», η κίνηση στο νησί τα τελευταία χρόνια είχε αισθητή πτώση, ενώ δεν έγινε δυνατό να ανακτηθούν οι απώλειες.
Στα ίδια με τα περσινά επίπεδα αναμένεται πως θα κυμανθεί ο τουρισμός στη Λήμνο. Όπως είναι γνωστό, και μετά το κλείσιμο του ξενοδοχείου «Ακτή Μύρινα», η κίνηση στο νησί τα τελευταία χρόνια είχε αισθητή πτώση, ενώ δεν έγινε δυνατό να ανακτηθούν οι απώλειες. Επίσημα η τουριστική περίοδος στη Λήμνο ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο 23 Μαΐου, όταν και έφτασε το πρώτο τσάρτερ με Άγγλους τουρίστες. Αναμένεται δε, κάθε εβδομάδα να υπάρχουν μόνο τρεις προσεγγίσεις με τσάρτερ, δύο από Αγγλία και ένα από Τσεχία. Πάντως, και παρά τη διεθνή οικονομική κρίση που έχει ως αποτέλεσμα να πληγεί πρώτα ο τουρισμός, για τη Λήμνο δεν υπάρχουν ακυρώσεις, ενώ προστέθηκε ακόμη μία συνεργασία με πρακτορείο από Αγγλία.
Σ’ ό,τι αφορά στον εσωτερικό τουρισμό, ήδη έχει υπογραφεί συμφωνία τουριστικού πρακτορείου της Λήμνου με το πρακτορείο «Ζορπίδης Tours», για συγκεκριμένα πακέτα από τη βόρεια Ελλάδα, ενώ πλήγμα για το νησί θεωρείται ή μη δρομολόγηση του νεότευκτου πλοίου «Θάσος 8», καθώς υπήρχε προγραμματισμός για τριήμερα τουριστικά πακέτα.
Ήδη στους τουριστικούς οδηγούς που διακινεί το πρακτορείο «Ζορπίδης Tours», υπάρχει δισέλιδο αφιέρωμα στη Λήμνο και οι πρώτες εντυπώσεις ήταν πολύ θετικές για το νησί.
Έρχονται Ρώσοι;
Αυτές τις ημέρες επισκέπτονται τη Λήμνο στελέχη ενός μεγάλου ρωσικού τουριστικού πρακτορείου, για την υπογραφή συμφωνίας για συγκεκριμένα τουριστικά πακέτα από τη Μόσχα. Σημαντική τόνωση στον τουρισμό της Λήμνου αναμένεται να αποτελέσουν και τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, καθώς από τις 10 Ιουνίου μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να διακινήσουν 100 τουρίστες την εβδομάδα από Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Στο μεταξύ, στις 10 Μαΐου έγινε και η πρώτη προσέγγιση κρουαζιερόπλοιου στη Λήμνο, το οποίο μετέφερε 500 περίπου Άγγλους τουρίστες, ενώ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού προβλέπεται να γίνουν στο νησί 10 ανάλογες προσεγγίσεις.
Η ιδιοκτήτρια του τουριστικού πρακτορείου «Πετρίδης Travel», Βασιλική Πετρίδου, μίλησε στο «Ε» για την εικόνα που υπάρχει μέχρι τώρα, αλλά και για τις προθέσεις των Ελλήνων τουριστών για κρατήσεις στα ξενοδοχεία. «Στη Λήμνο - είπε η κ. Πετρίδου - ο τουρισμός θα κυμανθεί στα ίδια με πέρσι επίπεδα, καθώς οι λίγες συνεργασίες με πρακτορεία του εξωτερικού είναι οι ίδιες, ενώ προστέθηκε ένα ακόμη πρακτορείο που θα διακινεί Άγγλους τουρίστες. Με τα δρομολόγια ταλαιπωρούμαστε μέχρι τελευταία στιγμή και θα πρέπει να ανοίξει σύντομα το σύστημα κρατήσεων, γιατί ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς του εσωτερικού τουρισμού, αλλά δεν υπάρχει η δυνατότητα μετακίνησής τους από τα αστικά κέντρα προς το νησί.»
Μειώσεις τιμών
Στην προσπάθειά τους να συγκρατήσουν τον τουρισμό στο νησί, οι ξενοδόχοι προχώρησαν σε μειώσεις 10 έως και 15%, ενώ οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό φορείς αναδεικνύουν και το θέμα των κακών ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.
Την εικόνα που επικρατεί τις πρώτες ημέρες της τουριστικής περιόδου για το νησί, περιγράφει στο «Ε» ο ιδιοκτήτης του τουριστικού πρακτορείου «Aegean Travel», Σωτήρης Χασάπης, τονίζοντας ότι «υπάρχει μια αύξηση σε ποσοστό 20% με Άγγλους τουρίστες, αλλά γενικά υπάρχει μια στασιμότητα σε ό,τι αφορά στον εξωτερικό τουρισμό. Αν βελτιωθούν τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια θα υπάρξει ενδιαφέρον και από τον εσωτερικό τουρισμό.»