Με μια γενικόλογη απάντηση προσπαθεί να προσπεράσει το αίτημα για κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των κτηνοτρόφων λόγω του καταρροϊκού πυρετού, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Με μια γενικόλογη απάντηση προσπαθεί να προσπεράσει το αίτημα για κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των κτηνοτρόφων λόγω του καταρροϊκού πυρετού, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Το αίτημα είχε θέσει με ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής της Ν.Δ. Σπύρος Γαληνός. Ο οποίος αναφέρεται στις εξτρά αποζημιώσεις που είχαν δοθεί στους κτηνοτρόφους την περίοδο 1981 έως 1984, όταν και πάλι είχε μπει σε καραντίνα η Λέσβος λόγω καταρροϊκού πυρετού. Από την απάντηση της υπουργού προκύπτει ότι δε θα αυξηθεί το ύψος των αποζημιώσεων.
Ο κ. Γαληνός στην ερώτησή του επικαλείται το πνεύμα των κοινωνικών κανονισμών που προσδιορίζουν την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αυτή έχει τροποποιηθεί από το 2003 έως το 2009.
Στην απάντησή της η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή, αναφέρει ότι πέρα από τη Λέσβο κρούσματα του καταρροϊκού πυρετού έχουν εμφανιστεί και στη Χίο. Τα δε μέτρα που εφαρμόζονται για την αντιμετώπισή της, είναι τα εξής:
- Αποζημίωση των δηλωθέντων ζώων που σφάχτηκαν και καταστράφηκαν από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες του νομού για συνέχιση των αποζημιώσεων. Η χορήγηση των αποζημιώσεων θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. Πρόκειται για τις αποζημιώσεις των 100 ευρώ ανά πρόβατο που δίνονται και των 45 ευρώ ανά αρνί και οι οποίες από τους κτηνοτρόφους κρίνονται ως ανεπαρκείς.
- Χρηματοδοτείται η αγορά εντομοαπωθητικών που χρησιμοποιούν οι παραγωγοί για την αποτροπή εξάπλωσης της νόσου μέσω του ξενιστή.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι δεν είναι στις προθέσεις του υπουργείου να αυξήσει τις αποζημιώσεις που χορηγεί στους κτηνοτρόφους της Λέσβου που πλήττονται από τη νόσο.