Ο Απόστολος Βεντούρης πούλησε την πλειοψηφία των μετοχών του στη ΝΕΛ στον άγνωστο Μιλτιάδη - Μιχαήλ Βάγγερ και τώρα παραμένει στην εταιρεία με ένα μικρό ποσοστό μετοχών, που είναι μόλις 3,5%.
Τελικά ο δημοσιογράφος του περιοδικού «Εφοπλιστής» Φώτης Μαρτίνος είχε προβλέψει σωστά όταν έγραφε ότι οι 12ετείς συμβάσεις για τις άγονες γραμμές κάνουν καλό στους εφοπλιστές. Μένει να δούμε αν οι συμβάσεις αυτές θα κάνουν καλό στη ΝΕΛ, αλλά και στο επιβατικό κοινό που εξυπηρετούν τα πλοία της. Ο Απόστολος Βεντούρης, με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα το περασμένο Σάββατο, πούλησε την πλειοψηφία των μετοχών του στη ΝΕΛ στον άγνωστο Μιλτιάδη - Μιχαήλ Βάγγερ και τώρα παραμένει στην εταιρεία με ένα μικρό ποσοστό μετοχών, που κατά πληροφορίες μας είναι μόλις 3,5%. Επίσης μένει στη θέση του προέδρου της ΝΕΛ και στη θέση του προέδρου της Ένωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας.
Μένει να δούμε ποιες είναι οι προθέσεις της νέας διοίκησης της ΝΕΛ, καθώς οι ναυτιλιακοί συντάκτες τη χαρακτηρίζουν άσχετη με το χώρο, αν και ο νέος μεγαλομέτοχος και διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΛ Μιλτιάδης - Μιχαήλ Βάγγερ ανήκει στην εφοπλιστική οικογένεια Λεμού.
Ο ρόλος της Millennium
Ο νέος ισχυρός άνδρας της ΝΕΛ εμφανίζεται να ελέγχει τη Ναυτιλιακή μέσω μιας επενδυτικής εταιρείας με την επωνυμία Antelope Shipping inc., ωστόσο καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι πίσω από αυτή την εταιρεία βρίσκεται η Τράπεζα Millennium, η οποία είναι ο βασικός δανειοδότης της ΝΕΛ την τελευταία πενταετία.
Η τράπεζα, πριν την πώληση του πακέτου μετοχών τού κ. Βεντούρη, είχε υπό τον έλεγχό της το 8,85% της ΝΕΛ. Παράλληλα, σε αυτήν οφείλει η ΝΕΛ το 90% των δανείων που έχει λάβει. Άλλος μεγάλος μέτοχος της ΝΕΛ είναι η MF Global UK Limited, με 11,51%.
Το νέο αφεντικό της ΝΕΛ απέκτησε μια εταιρεία που έχει εξασφαλισμένο τζίρο 225 εκατ. ευρώ από τις άγονες γραμμές στα επόμενα 12 χρόνια. Ταυτόχρονα, όμως, έχει υψηλές δανειακές υποχρεώσεις, οι οποίες ανέρχονται στα 170 εκατομμύρια για τον όμιλο της ΝΕΛ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΝΕΛ είναι η μεγάλη ηλικία των συμβατικών πλοίων της εταιρείας, τα οποία μόνο σε άγονες γραμμές μπορούν να επιβιώσουν πλέον κι αυτό όχι για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Το πρόβλημα αυτό γίνεται εμφανές με την περιθωριοποίηση της ΝΕΛ στην κύρια γραμμή που εξυπηρετούσε η εταιρεία από σύστασής της. Δηλαδή τη γραμμή Μυτιλήνη - Χίος - Πειραιάς.
Τελείωσε η εποχή Βεντούρη
Ο Απόστολος Βεντούρης πούλησε το 19,98% των μετοχών της ΝΕΛ (28.374.285 μετοχές) έναντι 14.963.066 ευρώ. Ο ίδιος είχε αποκτήσει τον έλεγχο της ΝΕΛ το Μάιο του 2005. Συγκεκριμένα στις 9 Μαΐου 2005, η ΑΝΕΚ μεταβίβασε το 18,922%, των μετοχών που κατείχε στην εταιρεία Edgwater Holdings, η οποία εκπροσωπείτο από τον κ. Θεόδωρο Βενετσάνο. Αυτό το ποσοστό μεταφράζεται σε 7.589.160 μετοχές που πουλήθηκαν προς 0,42 ευρώ η μία. Το συνολικό τίμημα ανήλθε τότε στα 3.187.447,2 ευρώ. Λίγες ημέρες μετά, στις 17 Μαΐου, ο κ. Βεντούρης ανακοίνωσε ότι η Edgwater τού ανήκει και έγινε κύριος μέτοχος της ΝΕΛ, καταλαμβάνοντας και τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.
Νέο Δ.Σ.
Η νέα σύνθεση του Δ.Σ. της ΝΕΛ, όπως ανακοινώθηκε από την Εταιρεία, έχει ως εξής:
- Απόστολος Βεντούρης του Κωνσταντίνου, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου
- Μιλτιάδης - Μιχαήλ Βάγγερ του Αντωνίου, αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος
- Σηφάκης Ιωάννης του Νικολάου, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος
- Ζούρος Ιωάννης του Δημητρίου, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος
- Γεώργιος Δημόπουλος του Κωνσταντίνου, μη εκτελεστικό μέλος
- Λύσσανδρος - Γεώργιος Τζιλόγλου - Τζιλίδης του Ιωάννη, εκτελεστικό μέλος
- Ιωάννης Ρεκούμης του Κωνσταντίνου, μη εκτελεστικό μέλος
Nέα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου εξελέγησαν οι κ.κ. Μιλτιάδης - Μιχαήλ Βάγγερ του Αντωνίου, Γεώργιος Δημόπουλος του Κωνσταντίνου, Λύσσανδρος - Γεώργιος Τζιλόγλου - Τζιλίδης του Ιωάννη και Ιωάννης Ρεκούμης του Κωνσταντίνου, σε αντικατάσταση των παραιτηθέντων Ευάγγελου Μαυρουδή, Μιχαήλ Κουντσούρου, Θεοδώρας Ρήγα και Δημητρίου Παπαγρηγορίου.
Το νέο Δ.Σ. αποφάσισε ομοφώνως τη μεταβίβαση των εξουσιών του, ήτοι διευθύνσεως - διαχειρίσεως - διοικήσεως - εκπροσωπήσεως της Εταιρείας, στον αντιπρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνοντα σύμβουλο, κ. Μιλτιάδη Μιχαήλ Βάγγερ. Ορίστηκε επίσης ως γενικός εντεταλμένος σύμβουλος της εταιρείας (CEO) ο κ. Ιωάννης Αβραντίνης, με αρμοδιότητα την από κοινού με το διευθύνοντα σύμβουλο διοίκηση και εκπροσώπηση της εταιρείας. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που γνωρίζει πολύ καλά τη ΝΕΛ, καθώς είχε συνεργαστεί με τη διοίκηση του κ. Βεντούρη για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, στην οποία ανάδοχος ήταν η Εγνατία Bank.