Με μέσο ρυθμό 12,70% συνεχίζεται η μείωση των αφίξεων αλλοδαπών τουριστών με πτήσεις τσάρτερ τη φετινή περίοδο. Τα στοιχεία για τις αφίξεις τουριστών του Αυγούστου πιστοποιούν ότι η φετινή χρονιά είναι μια χαμένη χρονιά για τον τουρισμό της Λέσβου, καθώς τον Αύγουστο οι αφίξεις τουριστών μειώθηκαν κατά 10,36% ή 1.591 άτομα.
Συγκεκριμένα, το φετινό Αύγουστο στη Λέσβο έφθασαν 13.762 τουρίστες, όταν τον Αύγουστο του 2009 είχαν φθάσει 15.353. Συνολικά από τον Απρίλιο μέχρι και τον Αύγουστο στη Λέσβο έφθασαν 49.727 τουρίστες με πτήσεις τσάρτερ, όταν το προηγούμενο χρόνο οι αφίξεις ανέρχονται στα 56.963 άτομα. Δηλαδή είχαμε μείωση κατά 7.236 άτομα ή ποσοστό 12,7% όπως αναφέραμε στην αρχή.
Οι αφίξεις τουριστών μειώνονται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τον Αύγουστο και έχουν υποχωρήσει κάτω από τα επίπεδα του 2005. Ο μεγαλύτερος αριθμός αφίξεων παρατηρήθηκε τον Αύγουστο του 2007, όταν είχαν φθάσει στις 17.977, αλλά από τότε ακολουθούν φθίνουσα πορεία. Τον Αύγουστο του 2008 καταγράφηκαν 16.093 αφίξεις, ενώ τον Αύγουστο του 2009 15.353, για να σημειωθούν φέτος τον Αύγουστο μόλις 13.762 αφίξεις, όπως αναφέραμε πιο πάνω.
Παρατηρώντας τις χώρες προέλευσης των τουριστών διαπιστώνουμε ότι μικρή μείωση είχαν οι αφίξεις από την Αγγλία, ενώ από την Αυστρία έμειναν ουσιαστικά αμετάβλητες. Οριακή αύξηση υπήρξε από την Ολλανδία, αλλά μείωση από το Βέλγιο. Μικρή αλλά αξιοσημείωτη μείωση υπήρξε στις αφίξεις από τη Νορβηγία και τη Δανία και λίγο μεγαλύτερη από τη Σουηδία. Μικρή άνοδο υπήρξε στις αφίξεις από τη Γερμανία.
Η Λέσβος έχασε την αγορά της Σλοβακίας, όπως είχε αποκαλύψει στο «Ε» πριν από ένα μήνα ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων, Αχιλλέας Σούγιουλτζης. Περίπου 50% ήταν οι απώλειες από την Τσεχία.
Μόνη ευχάριστη είδηση είναι πως το φετινό Αύγουστο έφθασαν στη Λέσβο 430 τουρίστες από την Κύπρο, και πρόκειται για τις πρώτες αφίξεις μετά από πολλά χρόνια.
Τι λένε οι επαγγελματίες
Η απώλεια εσόδων για τις τουριστικές επιχειρήσεις είναι πολύ μεγάλη. Κατά μέσο όρο ένας τουρίστας που επισκέπτεται τηΛέσβο δαπανά περί τα 1.000 ευρώ, λίγο περισσότερα από το μέσο όρο της χώρας, όπως εκτιμά η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου. Αυτό σημαίνει πως οι απώλειες εσόδων ανέρχονται στα 7,23 εκατ. ευρώ τους πρώτους πέντε μήνες της τουριστικής περιόδου κι αν συνεχιστεί η μείωση των αφίξεων με τους ίδιους ρυθμούς, είναι βέβαιο ότι θα προσεγγίσουν τα 8,5 εκατομμύρια. Το ποσό αυτό είναι τεράστιο για τα δεδομένα της μικρής τουριστικής «βιομηχανίας» της Λέσβου. Γι’ αυτό και οι επαγγελματίες του κλάδου δηλώνουν στο «Ε» πως στο κλείσιμο της φετινής χρονιάς θα αφήσουν πίσω τους χρέη, όταν τα προηγούμενα χρόνια στο κλείσιμο της χρονιάς είχαν εξοφλήσει τις υποχρεώσεις τους και μετρούσαν κέρδη που θα κάλυπταν τις ανάγκες τους για το χειμώνα.
Χαρακτηριστικά η Παναγιώτα Τελωνιάτη, πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ερεσού, μας είπε: «Ο τζίρος σε όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Σκάλα Ερεσού έχει καταγράψει μεγάλη μείωση. Έχει πέσει από 30% έως 50%. Οι τιμές μας διατηρούνται στα περσινά επίπεδα, αλλά δεν αντέχουμε άλλο, διότι έχουμε συνεχή αύξηση στις τιμές από τους προμηθευτές μας και ταυτόχρονα το κράτος αυξάνει τη φορολογία. Αν προσπαθούσαμε να διατηρήσουμε σταθερά τα περιθώρια κέρδους, θα έπρεπε να πουλάμε τη μια μπριζόλα προς 15 ευρώ. Αλλά τότε δε θα είχαμε ούτε ένα πελάτη την ημέρα.
Για να καταλάβετε τι συμβαίνει, αρκεί να σας πω ότι εμείς αγοράζουμε το χοιρινό κρέας προς επτά ευρώ το κιλό, τα παϊδάκια τα αρνίσια προς 10 ευρώ το κιλό και τα καθαρά τα ψάρια προς 30 ευρώ το κιλό. Γι’ αυτό και τη φετινή χρονιά θα κλείσουμε όλοι με χρέη.»
Η κ. Τελωνιάτη πιστεύει πως στις υψηλές τιμές συμβάλλει η μεγάλη απόσταση της Ερεσού από την Καλλονή και τη Μυτιλήνη.
Ο Λευτέρης Χαβός, από το Σύλλογο Επαγγελματιών και Εμπόρων της Πέτρας, μας τονίζει πως τόσο τα ξενοδοχεία όσο και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις καταγράφουν μεγάλες απώλειες στα έσοδά τους, που κυμαίνονται σε επίπεδα από 25% και πάνω. Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Τα ξενοδοχεία μετρούν απώλειες 12% από τις αφίξεις και άλλο τόσο από τις μειώσεις τιμών που είχαν κάνει στους tour operators. Σε αυτά προσθέστε και τις απώλειες από την αύξηση του Φ.Π.Α. και τη μείωση της κατανάλωσης που γίνεται μέσα στα ξενοδοχεία.
Τα εστιατόρια και τα μπαρ έχουν πολύ μεγάλες απώλειες τζίρου, κοντά στο 50%. Τα άλλα καταστήματα που πουλάνε τουριστικά είδη, καταγράφουν 25% απώλειες στον τζίρο. Μικρότερες είναι οι απώλειες στα μπακάλικα, διότι πολλοί τουρίστες προτίμησαν να αγοράζουν τρόφιμα από εκεί, αντί να πηγαίνουν σε ταβέρνες και εστιατόρια.»
Μικρά οφέλη καταγράφει η περιοχή της Πέτρας και του Μολύβου από τις αφίξεις Τούρκων τουριστών. Ένας μικρός αριθμός από αυτούς κάνει διακοπές στις Πέτρα αλλά οι περισσότεροι περνούν για λίγες ώρες καθώς πραγματοποιούν μονοήμερες εκδρομές στο νησί μας.
ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΦΙΞΕΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ