Έχοντας συνειδητοποιήσει πια την αξία αλλά και τη σημασία του τουριστικού ρεύματος από την Τουρκία στην Ελλάδα, οι φορείς που εργάστηκαν και πέτυχαν αυτή την εξέλιξη επανέρχονται.
Για μια ακόμα φορά οι φορείς του ανατολικού Αιγαίου κινητοποιούνται με στόχο την ανάπτυξη. Έχοντας συνειδητοποιήσει πια την αξία αλλά και τη σημασία του τουριστικού ρεύματος από την Τουρκία στην Ελλάδα, που αναπτύχθηκε με την κατάργηση της βίζας για όσους Τούρκους έχουν «πράσινο» διαβατήριο, οι φορείς που εργάστηκαν και πέτυχαν αυτή την εξέλιξη επανέρχονται. Αυτήν τη φορά ζητούν εξεύρεση φόρμουλας που να απαλλάσσει όλους τους Τούρκους επισκέπτες απ’ την υποχρέωση της βίζας, εφόσον πραγματοποιούν μικρής διάρκειας (για 48ωρο ενδεχομένως) ταξίδια στα νησιά. Δηλαδή ζητούν να έρχονται στη Λέσβο και στα άλλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και οι Τούρκοι γείτονες κάτοχοι των απλών, «μπλε» τουρκικών διαβατηρίων.
Όταν την περασμένη άνοιξη οι ίδιοι φορείς έστελναν στον πρωθυπουργό, εν όψει τότε της συνάντησής του με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Ερντογάν, ανάλογη επιστολή που αφορούσε στα «πράσινα» διαβατήρια, κανείς δεν περίμενε ότι η έκκληση θα εισακούονταν και ήδη χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες θα είχαν έρθει στη Λέσβο για ολιγοήμερες ή και για πολυήμερες διακοπές. Σήμερα, με επιστολή στον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, στον υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή, η οποία και κοινοποιείται στους βουλευτές του Αιγαίου, σημειώνεται ότι η εφαρμογή της συμφωνίας για τα «πράσινα» διαβατήρια είχε ως αποτέλεσμα «σημαντική τουριστική κίνηση απ’ τις απέναντί μας ακτές προς στα νησιά» και «εξασφάλιση στην πράξη κάποιας μορφής αμοιβαιότητας στα ταξίδια στις δύο όχθες του Αιγαίου», όπως και «άμβλυνση του μέχρι τώρα ετεροβαρούς σε βάρος των νησιών “τουριστικού ισοζυγίου”».
Επόμενο βήμα
Το επόμενο βήμα, σε ό,τι αφορά στη διαχείριση απ’ την Ελληνική Πολιτεία του ζητήματος της βίζας των Τούρκων πολιτών, λένε στη συνέχεια οι φορείς του ανατολικού Αιγαίου, θα είναι η εξεύρεση φόρμουλας που να απαλλάσσει όλους τους Τούρκους επισκέπτες απ’ την υποχρέωση της βίζας, εφόσον πραγματοποιούν μικρής διάρκειας ταξίδια στα νησιά. «Επανερχόμενοι, λοιπόν, στο προηγούμενο υπόμνημά μας», σημειώνουν, «ζητούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, η κυβέρνηση να βρει τρόπο (μέσα στο πλαίσιο των διεθνών συμβατικών μας υποχρεώσεων, συνθήκη Σένγκεν κ.τ.λ.) ώστε να μπορούν να μας επισκέπτονται και οι Τούρκοι γείτονες, κάτοχοι των απλών διαβατηρίων.»
Η όλη προσπάθεια συνδέεται με τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση «που επηρεάζει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τα νησιά, με την ούτως ή άλλως περιορισμένη δραστηριότητα, ιδιαίτερα κατά τη χειμερινή περίοδο. Τονίζουμε ακόμη ότι αν με οιονδήποτε τρόπο βρεθεί λύση ώστε να επισκέπτονται τα νησιά μας Τούρκοι τουρίστες χωρίς βίζα και χρονοβόρες γραφειοκρατικές διατυπώσεις, η τοπική οικονομία θα ωφεληθεί πολλαπλά και κατά τη χειμερινή περίοδο, αφού είναι τόσο εύκολες οι μετακινήσεις ανάμεσα στα νησιά μας και την Τουρκία.». Πέραν του οικονομικού, όμως, σημειώνεται ότι «θα ωφεληθεί και η υπόθεση της φιλίας και συνεργασίας και η περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των πολιτών των δύο χωρών μας, γεγονός που διευκολύνει στην κατανόηση και στην παγίωση της ειρήνης στο Αιγαίο.».
Ποιοι υπογράφουν
Την επιστολή υπογράφουν από το Νομό Λέσβου ο νομάρχης Λέσβου, Παύλος Βογιατζής, ο δήμαρχος Μυτιλήνης και νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Νάσος Γιακαλής, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Νομού Λέσβου, Σωτήρης Ζαμτράκης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Γιώργος Ορφανός, ο πρόεδρος των Ξενοδόχων, Περικλής Αντωνίου, ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων, Αχιλλέας Σούγιολτζης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων, Γιάννης Αμπουλός, και ο πρόεδρος της Κίνησης «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο», Γιώργος Παπαπορφυρίου. Εκπρόσωποι αντίστοιχων φορέων υπογράφουν από τους Νομούς Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσων.