Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ταφόπλακα στο πιλοτικό πρόγραμμα θεωρήσεων βίζας στις πύλες εισόδου των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου βάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που αρνήθηκε να εγκρίνει το σχετικό αίτημα που έθεσε η Ελλάδα. Την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα αυτό γνωστοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος στους βουλευτές των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Η απόφαση αυτή προκάλεσε ήδη τις έντονες αντιδράσεις του Δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού και της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου καθώς η Τουρκία δίνει πολύ μεγάλο αριθμό τουριστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Στην ουσία οι Τούρκοι τουρίστες είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες στήριξης της τουριστικής «βιομηχανίας» των νησιών.
Ειδικότερα ο Δήμαρχος Σπύρος Γαληνός στην επιστολή του προς τον αρμόδιο Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο αναφέρει:
Αξιότιμε κ. Επίτροπε,
Με την παρούσα θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με την πιθανή επερχόμενη παύση του πιλοτικού προγράμματος θεωρήσεων επισκεπτών από την Τουρκία προς τα νησιά του Βόρειου και Νότιου Αιγαίου.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα (σχετικό), με επιστολή του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, κ. Κατρούγκαλου προς τους Βουλευτές Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αποδέχθηκε την συνέχιση του ευεργετικού αυτού προγράμματος για την τουριστική κίνηση σε όλα τα νησιά του Βόρειου και του Νότιου Αιγαίου.
Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι να νησιά έχουν σηκώσει ένα δυσανάλογο βάρος στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και το έκαναν για λογαριασμό όλης της Ευρώπης. Έχετε βρεθεί στη Λέσβο και εσείς προσωπικά διαπιστώνοντας την παρούσα κατάσταση και ακούγοντας όλους τους προβληματισμούς μας σχετικά με το τουριστικό μέλλον του τόπου. Θεωρώ ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει ένα βαρύτατο πλήγμα σε όλα τα νησιά και ιδιαίτερα στη Λέσβο. Θεωρώ ότι η Ε. Επιτροπή θα πρέπει να συνεκτιμήσει τη περαιτέρω ζημιά που θα προκληθεί από την κατάργηση του προγράμματος αυτού και να αποφύγει με κάθε τρόπο να εφαρμόσει μια πολιτική που ουσιαστικά τιμωρεί μια τοπική κοινωνία η οποία εκπροσωπεί επάξια Ευρωπαϊκές Αρχές και αξίες.
Κύριε Επίτροπε,
Θέλω να πιστεύω ότι εσείς γνωρίζετε καλύτερα από όλους ότιη Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να επιβραβεύσει και να βοηθήσει να σταθούν ξανά στα πόδια τους οι κοινωνίες των νησιών. Πεποίθησή μου είναι ότι θα αποτραπεί η παύση του πιλοτικού προγράμματος θεωρήσεων, η οποία τονώνει σημαντικά την τουριστική κίνηση σε μια περίοδο που το έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ.
Ευελπιστώ στις δικές σας σχετικές ενέργειες και παραμένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και επικοινωνία».
Από την πλευρά της η Περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου με επιστολής της προς τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο σημειώνει:
«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Με έκπληξη λάβαμε την υπηρεσιακού ύφους επιστολή σας με την οποία μας ανακοινώνεται ότι «δεν κατέστη δυνατή η επέκταση του πιλοτικού προγράμματος διευκόλυνσης θεωρήσεων για τα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου μετά την 30η Οκτωβρίου 2016».
Δεν έχει γίνει προφανώς αντιληπτή η κρισιμότητα του θέματος.
Για μας και για τους ανθρώπους που επιμένουν να ζουν και να αγωνίζονται στα νησιά μας δεν είναι αποδεκτή -και δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι αποδεκτή- η εκ των προτέρων παραίτηση.
Είναι πέραν από αυτονόητο ότι η Ελληνική Πολιτεία θα πρέπει να επιμείνει και να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, σύμφωνα άλλωστε και με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις.
Με μεγάλη ανησυχία σας επισημαίνω τα παραπάνω».
Το ρεπορτάζ του Στρατή Μπαλάσκα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων που αποκάλυψε το θέμα:
«Με επιστολή του στους βουλευτές του ανατολικού Αιγαίου ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος, γνωστοποίησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αποδέχεται να θεωρούνται διαβατήρια (σ.σ. να εκδίδεται δηλαδή βίζα σε πολίτες υπηκόους τρίτων χωρών) στα λιμάνια των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.
Πρόκειται για ένα μέτρο που εφαρμόσθηκε τα τελευταία χρόνια μετά από επίμονες προσπάθειες και πιέσεις από το σύνολο των νησιωτών ιδιαίτερα αυτούς του ανατολικού Αιγαίου. Στόχος του η προσέλκυση χιλιάδων Τούρκων επισκεπτών, για τους οποίους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέχονταν την θεώρηση βίζας εντός ελληνικού εδάφους, διαδικασία που αναλάμβανε η Ελληνική Αστυνομία στα κατά τόπους νησιωτικά Τελωνεία.
Το πρόγραμμα αυτό αποδείχθηκε ιδιαίτερα ευεργετικό για Τούρκους τουρίστες οι οποίοι αντί της γραφειοκρατίας στα Ελληνικά προξενεία και τις καθυστερήσεις που αυτή συνεπάγεται, έπαιρναν άμεσα την επιθυμητή θεώρηση στα λιμάνια όπου ταξίδευαν για το συγκεκριμένο ταξίδι πληρώνοντας το αντίστοιχο τίμημα κι αυτό χωρίς εξαιρέσεις, εφόσον δεν συνέτρεχαν άλλοι λόγοι. Ας σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος των Τούρκων ταξιδιωτών στα νησιά τα τελευταία χρόνια ήταν επισκέπτες χάρη σε αυτή τη θεώρηση, αφού κάτοικοι όντας οι περισσότεροι μεγάλων πόλεων στο εσωτερικό ευρισκόμενοι στα παράλια της χώρας τους για διακοπές πραγματοποιούσαν ένα μονοήμερο ή ολιγοήμερο ταξίδι στα Ελληνικά νησιά.
Όπως σημειώνει στην επιστολή του ο κ. Κατρούγκαλος ανακοινώνοντας την εξέλιξη, η απόφαση ελήφθη «παρά τις επίπονες προσπάθειες και συνεχείς παρεμβάσεις του Υπουργείου Εξωτερικών τόσο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και προς τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Timmermans, τον Επίτροπο κ. Αβραμόπουλο και το Γενικό Διευθυντή Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Ruete».
Για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρει ότι «το υπουργείο Εξωτερικών μερίμνησε ώστε να ενισχυθεί σημαντικά το προσωπικό των Προξενείων μας στην Τουρκία καθώς και να βελτιωθεί η διαδικασία χορήγησης θεωρήσεων προκειμένου οι Τούρκοι υπήκοοι να διευκολύνονται όταν αιτούνται θεώρησης για την Ελλάδα».