«Φρένο» στην έκδοση οικοδομικών αδειών στην περιφέρεια βάζει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
«Φρένο» στην έκδοση οικοδομικών αδειών στην περιφέρεια βάζει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σύμφωνα με αυτήν, σταματούν οι σχετικές διαδικασίες σχεδόν στο σύνολο των οικισμών της χώρας κάτω των 2.000 κατοίκων, καθώς καθίσταται υποχρεωτική η εκπόνηση πολεοδομικών μελετών από τους ΟΤΑ, καταργώντας τη δυνατότητα που είχαν μέχρι τώρα οι ιδιοκτήτες ακινήτων στερούμενων προσώπου σε κοινόχρηστο χώρο να παραχωρούν εδαφικές λωρίδες για κοινόχρηστους χώρους με απλή συμβολαιογραφική πράξη. Η απόφαση έχει αναδρομική ισχύ και αφορά και τις οικοδομικές άδειες που έχουν όχι μόνο εγκριθεί αλλά και υλοποιηθεί, αφού και στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να γίνουν οι σχετικές μελέτες. Με εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προς τις πολεοδομικές υπηρεσίες, γνωστοποίησε την απόφαση, προκαλώντας αναστάτωση στους μηχανικούς και τους πολίτες. Εκπρόσωποι τεχνικών φορέων και οργανώσεων ερευνούν τις δυνατότητες αντίδρασης, καθώς, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας, κ. Ν. Ζυγούρη, «πρόκειται για απαράδεκτη ενέργεια, που αποτελεί ένα ακόμα πλήγμα στην οικοδομή».
Πλήγμα στην ήδη προβληματική οικοδομική δραστηριότητα θα αποτελέσει η απόφαση του ΣτΕ. Η εγκύκλιος ερμηνεύει την απόφαση διευκρινίζοντας ότι «είναι ανίσχυρες οι περιπτώσεις οικοδομικών αδειών που εκδίδονται, αφού κατατεθεί σε συμβολαιογράφο μία μελέτη, με βάση την οποία θα παραχωρεί ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης έκταση για κοινή χρήση, προκειμένου να καταστεί δυνατή η οικοδόμηση του ακινήτου του που στερείται πρόσοψης». Τονίζει ακόμη ότι η δυνατότητα που είχαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων αποτελεί «αποσπασματικό μη ορθολογικό τρόπο δημιουργίας κοινόχρηστων χώρων με πρωτοβουλία ιδιωτών πριν από την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης, σε αντίθεση με τις συνταγματικές επιταγές». Για το λόγο αυτό καλεί τις πολεοδομικές υπηρεσίες να μην εκδίδουν οικοδομικές άδειες σε ιδιοκτησίες, που έχουν δημιουργηθεί σε εφαρμογή αυτών των διατάξεων που είναι ανίσχυρες. Απαραίτητη είναι πλέον η εκπόνηση τμηματικών πολεοδομικών μελετών με ευθύνη των ΟΤΑ της περιοχής, για τον καθορισμό κοινόχρηστων, κοινωφελών και οικοδομήσιμων χώρων, καθώς και χρήσεων γης και όρων δόμησης.
Η εγκύκλιος προβλέπει ακόμη ότι για την περιοχή μέσα στα όρια του οικισμού υπάρχει η δυνατότητα να γίνει και ανεξάρτητη πολεοδομική μελέτη, που μπορεί να περιορίζεται σε τμηματική πολεοδομική ρύθμιση κατά μήκος των κυρίων αξόνων ή σε άλλα πολεοδομικώς ενδιαφέροντα σημεία. Με τη μελέτη αυτή καθορίζονται κοινόχρηστοι, κοινωφελείς και οικοδομήσιμοι χώροι, χρήσεις γης και όροι και περιορισμοί δόμησης. Για τη μελέτη αυτή πρέπει να τηρείται η προβλεπόμενη διαδικασία ανάρτησης της μελέτης στο δημοτικό κατάστημα, η γνωστοποίησή της με δημοσίευση στον Τύπο και η εκδίκαση των ενστάσεων που τυχόν υποβάλλονται, καθώς και η γνωμοδότηση του ΣΧΟΠ της οικείας νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.
*ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΕΡΔΟΣ