… απασχολεί τους επιχειρηματίες

01/07/2012 - 05:56
Μια ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση διοργάνωσαν το Σάββατο το απόγευμα το Επιμελητήριο Λέσβου και η Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου.


Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιώργος Ορφανός, και ο διευθυντής της Συνεταιριστικής Τράπεζας, Γιάννης Αμπουλός, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης το απόγευμα του Σαββάτου


Μια ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση διοργάνωσαν το Σάββατο το απόγευμα το Επιμελητήριο Λέσβου και η Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν ο νέος νόμος για τη ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων, επαγγελματιών και αγροτών προς τις τράπεζες. Κατά τη διάρκειά της ο διευθυντής της Τράπεζας, Γιάννης Αμπουλός, εξήγησε τις διατάξεις του νέου νόμου, πότε ένας επιχειρηματίας μπορεί να τον αξιοποιήσει και πότε όχι. Πολλές ερωτήσεις έγιναν για το πότε ξεκινάει να ισχύει η αναστολή πλειστηριασμών και αν μπορεί η ρύθμιση αυτή να καλύψει μελλοντικά οικονομικά προβλήματα που θα δημιουργηθούν στις επιχειρήσεις. Τη σημασία του νόμου αυτού για τις τοπικές επιχειρήσεις υπογράμμισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιώργος Ορφανός.

Ο νέος νόμος ρυθμίζει κατ’ αρχήν τις οφειλές επιχειρήσεων, επαγγελματιών και αγροτών προς τις τράπεζες που καταστάθηκαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Ιανουαρίου 2005. Συγκεκριμένα:
- Ρυθμίζεται το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών από κάθε δάνειο ή πίστωση, που δεν υπερβαίνει το ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ.
- Η ρύθμιση γίνεται με επιτόκιο ενήμερης οφειλής και κατ’ ελάχιστο σε επτά έτη. Τα δύο πρώτα έτη ο δανειολήπτης καταβάλλει μόνο τόκους και μετά τις τοκοχρεωλυτικές δόσεις.
- Αν πρόκειται για ληξιπρόθεσμες οφειλές μετά την 30 Ιουλίου 2007, ο δανειολήπτης δεν υποχρεούται να προκαταβάλει για τη ρύθμιση κανένα ποσό. Αν πρόκειται, ωστόσο, για ληξιπρόθεσμες οφειλές της περιόδου 1ης Ιανουαρίου 2005 έως 30 Ιουνίου 2007, υποχρεούται να καταβάλει το 10% της οφειλής, δίχως να υπολογίζονται τόκοι ανατοκισμού και υπερημερίας. Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της περιόδου από 1ης Ιανουαρίου 2005 έως 30 Ιουνίου 2007 διαγράφονται οι τόκοι ανατοκισμού και υπερημερίας, εφόσον εξοφλεί το ήμισυ της οφειλής.
- Σε ρύθμιση υπάγονται και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης που δεν έχουν καταγγελθεί. Δεν υπάγονται επιδοτούμενα ή εγγυημένα δάνεια.
Κάθε οφειλέτης που έχει ληξιπρόθεσμη οφειλή που ρυθμίζεται από το νόμο, προστατεύεται από οποιονδήποτε πλειστηριασμό μέχρι τις 31 Ιουλίου 2010.

Οι ενήμερες οφειλές
Ο νόμος προβλέπει τη ρύθμιση ενήμερων οφειλών για επιχειρήσεις και αγρότες που διαπιστώνουν ότι η μείωση του τζίρου τους θα τους δημιουργήσει προβλήματα το επόμενο διάστημα. Η δυνατότητα αυτή απευθύνεται:
- Στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες με βιβλία τρίτης κατηγορίας και στους αγροτικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι στην τελευταία ετήσια χρήση μέχρι τον Ιούνιο του 2009 είχαν κύκλο εργασιών μικρότερο των 2,5 εκατ. ευρώ και ζημιά στην ίδια χρήση. Προϋπόθεση το ανεξόφλητο κεφάλαιο του δανείου να μην υπερβαίνει το ποσό των 350.000 ευρώ.
- Στις επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα μικρότερα των 150.000 ευρώ στη χρήση του 2008, στους κατ’ επάγγελμα αγρότες και στις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σημαντική καταστροφή από πυρκαγιές ή φυσικά φαινόμενα από το 2007 μέχρι το 2009. Προϋπόθεση το ανεξόφλητο κεφάλαιο του δανείου να μην υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ.
Οι παραπάνω κατηγορίες δανειοληπτών έχουν μία από τις ακόλουθες δυνατότητες:
- Περίοδο χάριτος ενός έτους, χωρίς καταβολή τόκων κεφαλαίου, με αντίστοιχη παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου, εφόσον η σύμβαση δεν έχει υπερβεί το ένα τρίτο της διάρκειάς της.
- Αναστολή επί διετία της χρεωλυτικής αποπληρωμής του άληκτου κεφαλαίου με αντίστοιχη παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου και καταβολή των τόκων στη διάρκεια της αναστολής.
- Παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου κατά τρία έτη.
Πέρα από τις ρυθμίσεις που προβλέπει ο νόμος, ο κ. Αμπουλός εξήγησε ότι η Συνεταιριστική Τράπεζα είναι διατεθειμένη να κάνει ακόμη πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις προς τους δανειολήπτες της, αρκεί να δείξουν ειλικρινή διάθεση συνεργασίας μαζί της. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η Τράπεζα είναι διατεθειμένη να εξετάσει τη δυνατότητα να παρέχει καλύτερο επιτόκιο, αλλά και μεγαλύτερο χρόνο αποπληρωμής του δανείου, ώστε να διαμορφωθεί μια δόση η οποία θα μπορεί να εξυπηρετηθεί από το δανειολήπτη.

Για τον «Τειρεσία»

Ο νέος νόμος θέτει περιορισμούς στην επεξεργασία δυσμενών οικονομικών δεδομένων από την «Τειρεσίας Α.Ε.» και σε μακρόχρονους αποκλεισμούς οφειλετών από την οικονομική ζωή. Συγκεκριμένα, προβλέπει τη διαγραφή των δυσμενών δεδομένων για όσους έχουν τακτοποιήσει ή θα τακτοποιήσουν εντός τριών μηνών από τη δημοσίευση του νόμου τις οφειλές τους. Επίσης μειώνονται κατά ένα έτος τα όρια εγγραφής στον «Τειρεσία».
Δεν εμφανίζονται στον «Τειρεσία» επιταγές και συναλλαγματικές που εξοφλούνται σε 30 ημέρες από τη σφράγισή τους ή τη λήξη τους, ανεξόφλητες οφειλές μέχρι 1.000 ευρώ, όπως και πρόσφατα εξοφλημένες μέχρι 3.000 ευρώ.
Οι τράπεζες ενημερώνουν χωρίς αμοιβή ή καθυστέρηση τον «Τειρεσία» για την εξόφληση των οφειλών. Ακόμη προβλέπεται, υπό προϋποθέσεις, η μη εμφάνιση στον «Τειρεσία» οφειλών που δικαιολογημένα αμφισβητούνται.
Από τη στιγμή που δεν εμφανίζεται στα αρχεία σφραγισμένη επιταγή, η τράπεζα μπορεί να χορηγήσει μπλοκ επιταγών. Δίνεται η δυνατότητα χορήγησης μπλοκ επιταγών σε όσους έχουν στερηθεί διοικητικά τη δυνατότητα, εφόσον υφίσταται εγγύηση.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey